Apr 09

Всяка държава, която иска езикът й да се изучава в чужбина, подпомага учебния процес с всички възможни средства. В това отношение турската страна дава пример, заяви ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. д-р Запрян Козлуджов по време на официалното откриване на обновената библиотека по турски език, култура и литература във висшето училище.

Освен проф. Козлуджов лентата прерязаха още генералният консул на Турция в Пловдив г-н Шенер Джебеджи и ректорът на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Йенер Йорук. Библиотеката се помещава в 331 стая на т.нар. Нова сграда на висшето училище, на бул. "България" №236. Тя се посещава от студентите от специалностите с турски език в ПУ "Паисий Хилендарски" и в нея има книги, помагала и учебници на български и турски език.
Библиотеката бе оборудвана и обзаведена от Генералното консулство на Турция в Пловдив и от ТИКА – Турската агенция за сътрудничество и координация към Министерския съвет. С тяхна помощ за нуждите на учебния процес бяха осигурени шкафове за съхранение на книги, читателски маси и столове, климатизатор.
Закупени са и три компютъра, две мултифункционални устройства – с възможности на принтер, скенер и копирна машина, едното с опция за работа с хартиен формат А3. За провеждането на интерактивни учебни занятия са дарени LCD телевизор и DVD плеър, както и мултимедиен проектор, който може да се свърже към тях.
Ректорът на Тракийския университет в Одрин и колегите му донесоха като подарък за официалното откриване учебни пособия, речници и художествена литература на турски език. Надяваме се за новата академична 2013/2014 година да осигурим обмен между двата университета, както на преподаватели, така и на студенти, каза проф. Йорук. Той обясни, че в страната му единствените висши училища, в които се преподава българистика са Тракийския университет и Анкарския университет.
В момента в Турция интересът към изучаване на български език се засилва. Радваме се, че и в България все повече студенти следват тюркология. Това гарантира добри бъдещи икономически и културни връзки между двете съседни държави, каза генералният консул Джебеджи.
Като поздрав към гостите студентка от специалност "Български и турски език" във Филологическия факултет на Пловдивския университет прочете стихотворение на турски език. Надяваме се тези, които учат тюркология при нас, да се подготвят все така добре и да бъдат конкурентоспособни, каза пред присъстващите доц. д-р Иван Чобанов, научен секретар на факултета.
На тържественото откриване на библиотеката присъстваха още председателят на Общинския съвет в Пловдив – арх. Илко Николов и представители на факултетите в ПУ "Паисий Хилендарски", Община Пловдив и Генералното консулство на Турция.

Comments are closed.