Обръщение на Декана

Към випуск 2009

Уважаеми абсолвенти, колеги, гости, близки и приятели,

Тържествената церемония е изглежда някакъв знак за завършване. Но в абсолютността на който и да е знак не трябва да храним сляпа вяра.

Завършването е продължителен процес и може би никога не завършва тъй, че повече да не ни се налага да учим и да държим пак изпити.

Чакат ви нови и непрекъснати учения, обучения, школи, курсове, квалификации, специализации – чака ви едно продължително учене през целия живот, дай боже да е дълъг и смислен.

Но днес вие полагате една основа, за да може да поемете от солидна база по този несвършващ път на знанието.

Прочетох някои куриозни сведения за завършването, които ме накараха да се замисля какво означава да си абсолвент.

33 години по-късно, Волен Сидеров се дипломира с отличен

Волен признава в интервю, че е избягал от Духовната академия на втората година…

Маргарита Бербатова се дипломира, май ще гледа бебето на Митко …

Специалността, с която се дипломира майката на Бербо е ръководител по здравни грижи…

Звездна фигуристка не се съблече, но се дипломира

Американката Мишел Куан, четирикратна световна шампионка по фигурно пързаляне, се дипломира в специалността международни отношения на университет в Денвър

Свръхнадарената Моника се дипломира химия

Моника успешно пребори държавния изпит по химия с гръдна обиколка 114 см…

Ванеса Уилямс се дипломира – 25 години по-късно : vsekiden.com

Ванеса Уилямс получи диплома за бакалавър по изящните изкуства от университета Syracuse, почти 25 години след като прекъснала обучението си, за да продължи кариерата си като първата цветнокожа Мис Америка.

Ашли Джъд се дипломира

… в Университета в Кентъки. 39-годишната актриса получи бакалавърска степен по френски, но говорителят й съобщава, че все още не се решава да проговори езика…

Царят на чалгата Азис не е завършил и 6-и клас.

Бившият германски външен министър Йошка Фишер,

който не е завършил средно образование, ще преподава международна политика в Харвардския университет, съобщи немският в. “Билд”.

Инженер без диплома строи мол в Добрич

Инженер-конструкторът се оказал без диплома, беше заловен след като е практикувал от около 5 години. В неговите проекти имало допускани основни грешки…

Може би поради подобни причини един Захари Стоянов никак не е ласкав към учените хора:  „… всякой ще се убеди, че не богати и учени са доброжелатели на народите, че човек може да стори добрини на своите ближни и без диплома, и без славно минало. Второ, че както богатството, така и дипломата, които имат за цел охраняванието на личността, поробват в същото това време тая личност, която захваща да се грижи само за своята черга.”

Може би и затова част от сегашните прагматични млади искат диплома, а не точно учение и знание.

Напорист участник с псевдоним huba_buba във един форум пита: „Мога ли и как да си купя диплома от (да спестим името на висшето училище) и как, пък и за колко…”

Измъчен глас на човек, който страстно мечтае за диплома, пита с горест:   „Моля ви да ми помогнете с информация… Как става, с кого да се свържа, колко струва и т.н. Благодаря предварително!”

Следват още 4-5 подобни запитвания, докато участник с име „Последният римлянин” не издържа и гневно отговаря:  „Учете, бре, свине! Висшето развива определен начин на мислене, в противен случай си оставате прости селяни”.

Същинското образование изглежда не е точно ходенето на лекции и упражнения иначе защо Марк Твен ще каже: „Никога не съм допускал училищните занятия да пречат на образованието ми” .

Надявам се да сте сред повечето българи на възраст между 15 и 30 години, които са оптимисти за личното си бъдеще и скорошно благосъстояние в Европейския съюз, тъй като осъзнават колко важно за успеха е да си образован и инициативен.

Младите дипломирани си представят като “наистина добра” тази работа, която е преди всичко със солидна заплата (74%), и имат амбиции за доход поне два пъти по-висок от средния за страната в момента (52%).

Днес ми се ще да сте способни като Вазов да кажете „Спокойно гледам в бъдъщето ази”.

Но вашият поглед в бъдещето по-скоро е тревожен и напрегнат, защото не сте в края на жизненото поприще като патриарха, а в началото на социалната реализация.

Мъдрите, живели преди нас, казват: „Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане”.

След годините на университетско учение Ви пожелавам да сте готови за нови усещания и нови предизвикателства.

На добър път!

Искрено Ваш

Живко Иванов

Leave a Reply