Oct 13

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ – БЕЗПЛАТЕН КУРС ПО ПЕРСИЙСКИ

Академичен живот, Разни, Минали събития Comments Off on ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ – БЕЗПЛАТЕН КУРС ПО ПЕРСИЙСКИ

Културно представителство към Посолството на ИР Иран в София

 и

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”

     Канят всички желаещи да изучават персийски език под формата на лекторат да попълнят молба – заявление за участие в курсовете. Заявления ще могат да се подават от 10.10. 2011г. до 21.10.2011г. Формуляри могат да бъдат изтеглени и от сайта на Културното представителство www.sofia.icro.ir. Попълнените формуляри се приемат на електронна поща ahmad55bg@yahoo.com или spoptcheva@abv.bg. Формулярите могат да бъдат подадени и на място в сградата на Ректората, ет. 3, кабинет 369, г-жа Светла Попчева.

Лекторатите ще стартират на 24.10.2011 г. и ще се провеждат два пъти седмично

от 18:00 до 20:00 в ПУ „Паисий Хилендарски”.

За повече информация:

0895/ 60 29 96

Aug 19

Безплатен изпит TestAS

Разни, Минали събития Comments Off on Безплатен изпит TestAS

Изпит TestAS на 12.11.2011 г. е БЕЗПЛАТЕН.

Не пропускай шанса да се регистрираш и да получиш сертификат за ниво на владеене на немски или английски език от Института TestDaF (Германия).

Срок за регистрация: 15.08.2011 г. – 10.10.2011 г.

За подробна информация:

http://www.testas.de

http://slovo.uni-plovdiv.bg/td/

Електронна поща:  testdaf@uni-plovdiv.bg;   testdaf@mail.bg
тел.:  +359-884-880 930;  +359-32-654 926

 


Jul 08

На вниманието на всички декани.

Минали събития Comments Off on На вниманието на всички декани.

В Центъра за руски език и култура до момента не е получена информация за възможностите за доставка на заявените от колегите книги и филми. При наличие на такава ще бъдете своевременно информирани.

Jul 01

Европейска нощ на учените 2011

Минали събития Comments Off on Европейска нощ на учените 2011

За шеста поредна година в България ще се проведе Европейска нощ на учените – ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма “Хора”.
В България проектът „Европейска нощ на учените 2011” – RECSES (searchers in Сhemistry Supporting Economy and Society), се реализира от консорциум с участници: Софийски университет “Св. Климент Охридски” (координатор), Клуб Млади Таланти, Технически университет – София, Тракийски университет в Стара Загора – Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите, Русенски университет “Ангел Кънчев”, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Образователен център – Варна, Бургаски свободен университет и фондация ГИС-Трансфер център. Програмата на Европейската нощ на учените 2011 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно ниво като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, Националния политехнически музей, списание „Обекти”, вестник „АзБуки” и др.
През изминалите години стремежът на екипа беше да насочи общественото внимание към различни области на науката: физика и технологии (2006); археология и история (2007); биология, химия и екология (2008); астрономия (2009). През 2010 година акцентът беше поставен върху ролята на изследователите и науката в индустрията и академията за технологичното развитие в подкрепа на политиките на ЕС за повишаване на общественото признаване на учените и тяхната роля за икономическия растеж и качество на живот. Събитията през изминалите години бяха успешни и високо оценени от обществеността и най-вече от младите хора, на които винаги се предоставят разнообразни възможности за участие.
В контекста на Международната година на химията, целта на която е да се популяризират постиженията на химията и приносът й за благосъстоянието на човечеството, Европейската нощ на учените 2011 в България ще се проведе под мотото: “Учените и химията в подкрепа на икономиката и обществото”. Тази година се отбелязват 100 години от удостояването с Нобеловата награда по химия на Мария Склодовска-Кюри – първата жена Нобелов лауреат и първия учен, удостоен два пъти с Нобелова награда, което е повод да се отбележи и приносът на жените в науката. През 2011 г. се навършват и 100 години от създаването на модела на атома от Ръдърфорд – откритие, променило представите ни за структурата на заобикалящия ни свят и оказало огромно влияние върху напредъка на различни по характер човешки дейности и върху развитието на икономиката и качеството на живот в съвременното общество
Европейската нощ на учените ще се проведе на 23 септември 2011 г. едновременно в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас.
Обещаваме отново много изненади, игри, награди и забавления, защото науката е магия, а учените- противно на всеобщото схващане, умеят да се забавляват.
Елате и се убедете лично!

По традиция, в рамките на събитието, се организират НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ, насочени към ученици и студенти от цялата страна.

КОНКУРС ЗА ЕСЕ И ПРЕЗЕНТАЦИЯ – „МАРИЯ КЮРИ ДНЕС”

ФОТОКОНКУРС – „ХИМИЯТА В НАШИЯ ЖИВОТ”

КОНКУРС „ПАНАИР НА ЗНАНИЕТО И ИНОВАЦИИТЕ”

КОНКУРС „YES” – YOUNG AND ENERGETIC SCIENTISTS

Jun 01

ПОКАНА – ЮБИЛЕЙНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

Конференции, Минали събития Comments Off on ПОКАНА – ЮБИЛЕЙНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

ФИЛОЛОГИЧЕСКИЯТ ФАКУЛТЕТ

отбелязва петдесетгодишнината от създаването на

Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”

с юбилейна научна конференция на тема:

УНИВЕРСИТЕТЪТ – АКАДЕМИЧНА КАРТА НА СВЕТА

(3–4 ноември 2011)

Уважаеми колеги,

Имаме честта и удоволствието да ви поканим да участвате в събитие, което цели да припомни оставените от предшествениците ни следи в научното пространство на Пловдивския университет и сред другите академични територии; да предизвика дискусии около настоящето на филологията като научна дисциплина и да проблематизира и осмисли бъдещето на хуманитарното знание в най-широк междукултурен контекст.

Юбилейното честване на половинвековното авторитетно присъствие на нашия университет както на българската, така и на европейската и световна карта на познанието ни поставя пред предизвикателството да бъдем достойни наследници на една утвърдена филологическа школа.  Като ви правим съпричастни на този академичен празник и надявайки се, че предложената тема ще провокира вашите изследователски търсения, предлагаме следните смислови ориентири към нея:

  1. 1. Следи и следовници:

–        Културната памет на езика;

–        Светлини, сенки, движения на идеи: литературното пространство.

  1. 2. Езикът на времето. Времето на езика:

–        Обществените промени и езикът на промените;

–        Езиковата динамика в условията на глобализация;

–        Актуални езикови тенденции. Норми и кодификация;

–        Езикът – (не)остаряващата вселена.

  1. 3. Филологията – (не)възможното бъдеще:

–        Науките за езика и тяхното място в съвременния свят;

–        Съдбата на хуманитарното знание.

  1. 4. Родни езици – чужди места:

–        Език и литература в емиграция;

–        Преводни проекции на българската литература;

–        Казусът Никой не живее с моята култура;

–        „Социалната мрежа” като поле на културата.

  1. 5. Предизвикателните наследници:

–        Памет и безпаметност;

–        Изгубените спомени;

–        Технологии и памет.

 

Очакваме заявките ви, придружени от кратко резюме (до 1000 знака) на български и английски, до 01. 09. 2011 год. на адрес: е-mail: ubileini2011@abv.bg

Такса правоучастие – 40 лв. или 20 евро.

Доц. д-р Елена Гетова

Ръководител на организационния екип