Sep 23

Нощта на учените е посветена на Годината на човешкия мозък
(програма)

В Пловдив програмата организират четири университета – ПУ „Паисий Хилендарски“, МУ, УХТ и АМТИИ

Публични лекции, посветени на Годината на човешкия мозък, са едни от първите събития в програмата на Европейската нощ на учените в Пловдив, в която на 26 септември съвместно участват четири висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет – Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха днес по време на пресконференция за събитието доц. д-р Петя Бъркалова и Весела Казашка, координатори на проекта за висшето училище.

Пловдивският университет традиционно участва в провеждащата се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света „Европейска нощ на учените 2014” – K-TRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието). В България в програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието” – „Европейска нощ на учените 2014” KTRIO 2 (Researchers in Knowledge Тriangle). Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на човешкия мозък.

 

Проектът K-TRIO 2 за „Европейска нощ на учените“ се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”. ПУ „Паисий Хилендарски” е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет координатор на проекта, Британски съвет в България, Единен център за иновации към БАН, Департамент за информация и преквалификация на учители към Тракийския университет, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – Варна, Русенски университет „Ангел Кънчев”.

През изминалите години стремежът на екипа бе да насочи общественото внимание към различни области на науката. През 2006 г. акцентът бе върху физиката и технологиите, 2007 г. бяха на фокус археологията и историята, а през 2008 г. – биологията, химията и екологията. Астрономията бе представена през 2009 г., връзката между бизнеса и университетите – през 2010 г., а през 2011 г. бяха показани жените в науката, химията и технологиите. 2012 г. бе посветена на активното дълголетие и солидарността между поколенията, науката и иновациите за по-добър живот. Тъй като 2013 г. бе Европейската година на гражданите,  акцентът бе „да знаем правата си” и да се научим да говорим открито за бъдещето на Европейския съюз.

След официалното откриване в 17:00 ч.  на  26 септември от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов в зала „КОМПАС“ на университета стартира модулът с публични лекции, посветени на Годината на човешкия мозък под надслов „Как научните изследвания на човешкия език носят полза на бъдещите поколения“. Първата тема „Език, мислене, „общуване“ между хора и компютри“ ще бъде представена от гост-лектор проф. д-р Светла Коева, директор на Института по български език към БАН. Като ръководител на Секцията по компютърна лингвистика проф. Коева ще говори за езика и мисленето, навлизайки в най-трудните въпроси пред съвременната хуманитаристика: какво ни отличава като хора; влияе ли езикът върху мисленето; билингвизъм – интересни факти; как хората и компютрите се учат да общуват; кой е езикът, който разбират компютрите;  има ли изкуствен интелект; общуване между хора и компютри – реалността и бъдещето.

Проф. дпн Дора Левтерова от Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще запознае присъстващите с  темата „Алтернативни езикови системи“ , развивайки тезата,  че жестовете са изходна форма в развитието на човешкия език и обяснявайки защо, къде и как днес в България се извършва подготовка  за въвеждане на знаков билингвизъм в училищата за деца с увреден слух.

Университетът организира и изложба със снимки от Националния фотоконкурс „Пътешествия в света на знанието. Науката през моите очи“. Победителите ще получат наградите си между 18:15 и 18:30 ч. в зала „КОМПАС“.  Във фотоконкурса участваха 24 автори с общо 79 любителски  фотографии, които  бяха публикувани в социалната мрежа  Фейсбук.  Снимките  са разгледани 23 509 пъти, като „географията” на посещенията показва 32 страни от Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. Отбелязани са  7388 харесвания, които са база за класирането.  Първите 20 фотографии по брой на гласовете в социалната мрежа оформят фотографската изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в  западния двора на университета от 26.  до 30. септември.
Във фотоконкурса участваха 24 автори с общо 79 фотографии, които бяха публикувани в социалната мрежа Фейсбук.  Фотографиите са разглеждани 23509 пъти, като „географията“ на посещенията показва 32 страни от Европа, Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. Отбелязани са 7388 харесвания, и са направени 171 коментара.  Участниците отново ни убедиха, че умът и сърцето работят заедно, че в природата има мъдрост, красота и доброта и като  прозрем, че те вървят ръка за ръка, дъхът ни спира. Пътешествията на участниците в света на знанието ни отведоха в десетки паралелни светове – видими и невидими, материални и духовни. През погледана фотографите науката изглежда като разгадана загадка, преживяно общуване с природата, поклон пред сътворенията на човешкия ум, възхищение от хармонията на зветовете и звуците, от съвършенството на Земята и силите управляващи миросъзданието.

Веднага след церемонията по връчването на наградите от фотоконкура  е модулът „Европейски корнер“, в който тази година е предвидено представяне на стихосбирката „Стъпки 6“ с поетични творби на български учени.

От 19:00 до 20:00 ч.  в същата зала с призива „Запознай се с учен”  отваря врати Научното кафене „Кристалография”  с домакин доц . Стела Статкова от Химическия факултет. Тя ще  развие темата „Магията на кристалите” чрез откритията на акад. Иван Костов – световно признат учен  в областта на минералогията и кристалографията, както и на Дороти-Мeри Ходжкин, получила обществено признание за приноса и в развитието на кристалографията на протеините, носителка на Нобелова награда за химия.

По същото време в западния двор на Ректората ще  започне представянето на теренните лаборатории на университета. Тази година ще бъде подредена изложба на студентите от Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ със снимки от теренните им проучвания  на тема „Културно-историческо наследство в Средните Родопи – Загражден, Давидково, Стърница“.

В Медицинския университет Нощта на учените стартира в късния следобeд – 16:00 часа в Аудиторния комплекс на бул. „Васил Априлов” №15А. До 18:30 ч. там ще се проведе дебатът „Човешкият мозък – отвъд границите на познанието“,  посветен на невронауката и предизвикателството да помечтаем отвъд постиженията на съвременната наука.

Петъчното соаре „Храна за размисъл“, организирано от 18.30 до 23.00 ч. в Аудиторния комплекс,  включва няколко забавни формата: „Танцувай с мен“; „Арт ателие“; Клуб „Интелигентност“; Градинско парти и Коктейл „Храна за мозъка“.  От 14:00 до 17:00 ч. МУ – Пловдив съвместно с УХТ организира пътуваща академия, в нейните рамки студенти, докторанти и млади учени от от двата университета ще направят презентации в хуманитарни и професионални гимназии под тепетата.

Свое „Научно кафене“ е обособил и Университетът по хранителни технологии. То е под надслов „Постиженията на младите изследователи – нови рецепти и технологии” и ще се проведе от 18:00 до 20:00 ч. А след него до 22:00 ч. ще бъде открита изложбата с дегустация „Храни, стимулиращи мозъка“.

По традиция от предишни години студенти и преподаватели от АМТИИ

ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 ч., където от 20:00 до 22:00 ч. пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт „Кристално чисто“. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев и хореограф Стефан Йорданов, както и студенти от Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Тъй като концертът освен финално събитие е и музикалното послание на програмата, за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на неравноделните ритми на българската фолклорна музика.

Comments are closed.