Dec 22

Двама филолози – студенти на годината!

Академичен живот Comments Off on Двама филолози – студенти на годината!

Честито! Гордеем се с вас!

Филологическият факултет на Пловдивския университет има двама „Студенти на годината”

Репортаж по TV7 – http://tv7.bg/news/166692.html

За поредна година Пловдивският университет получи национално признание, което се доказа чрез представянето на наши студенти в конкурса за авторитетния приз „Студент на годината 2010”. В конкурса, който се организира от Министерството на образованието, младежта и науката, Националното представителство на студентските съвети и Столична община, взеха участие студенти от 32 български висши училища. Призовете бяха връчени в девет категории според професионалното направление, в което има номинирани студенти.

Носител на званието „Студент на годината” в областта на хуманитарните науки за втора поредна година е Енчо Тилев, студент в 4. курс на специалността Руски език и немски език. Сред останалите номинирани той беше отличен за участията си в международни и национални конференции, симпозиуми и програми за обмен на студенти. „Благодаря на семейството ми и на преподавателите ми за постоянната подкрепа. Също така благодаря много на Студентския съвет и на председателя му Самуил Цветков и на академичното ръководство на ПУ, че подкрепиха моята кандидатура. Тази награда е голямо признание не само за мен, но и за моите преподаватели и пловдивската филология”, заяви Енчо Тилев пред препълнената зала на Малък градски театър зад канала.

Другият изявен наш студент, който получи престижната награда, е Зорница Танева, студентка в пети курс на магистърската програма „Славянска филология” с профил сръбски език. Призът за цялостен принос към развитието на НПСС се връчва в качеството й на председател на Комисията по международна дейност и сътрудничество към НПСС. Зорница Танева благодари от сцената на всички колеги, с които е работила през годините, и заяви, че тази награда е и за всички онези, с чиято подкрепа са успели да направят дейността на НПСС така популярна в чужбина.

Dec 22

Отворено писмо до всички Декани на Факултети от Пловдивския университет «Паисий Хилендарски»

Разни Comments Off on Отворено писмо до всички Декани на Факултети от Пловдивския университет «Паисий Хилендарски»

Уважаеми колеги,

Центърът за руски език и култура има удоволствието да Ви предложи:

Съдействие в доставката на специализирана научна литература на руски език и мултимедийни програми по интересуваща Ви проблематика. Срокът за подаване на списъците със заглавията и авторите е 31.01.2011 г .
Богат библиотечен фонд, периодика, специализирана научна литература (енциклопедии, справочници, речници, учебни помагала), медиатека и безплатен интернет с достъп до платени руски електронни бази данни.
Възможност за организиране на съвместни научни форуми и творчески срещи на базата на Центъра.
Различни по тематика, интензивност и продължителност курсове по руски език.
Възможност за полагане на изпити и получаване на сертификати за различните степени на владеене на руски език в съответствие с европейската езикова рамка.
Летни езикови курсове в Института за руски език “А. С. Пушкин” в Москва, Русия, завършващи с удостоверение за прослушания курс, издадено от приемащия университет.

От 01.02.2011 г. стартират следните курсове по руски език:

  • Руски език за деца от 8 до 12 години /съботен, полудневен/
  • Руски език – ниво на владеене А1 –А2
  • Руски език – ниво на владеене В1 – В2
  • Бизнес руски език

Продължителността на един модул е 45 часа. За получаване на съответния сертификат за ниво на владеене в съответствие с европейската езикова рамка
е необходимо овладяването на два модула, т.е. 90 часа.

Справки и записвания:
след 10.01.2011 г. на телефон: + 359 32 261 756.
e-mail: rumir@uni-plovdiv.bg

За контакти:
Актуална информация за дейността на Центъра може да получите на адрес:
http ://rumir.uni-plovdiv.bg
адрес: 4003, гр. Пловдив, бул. България 236, ет.3, каб. 301.

Dec 22

Предновогодишно

Разни Comments Off on Предновогодишно

Центърът за руски език и култура, Катедрата по руска филология и студентите-русисти от Пловдивския университет изразяват своята огромна благодарност на всички преподаватели и студенти от Пловдивския университет, на помощник-ректора г-н Румен Киров и на г-н Анатоли Дойчев за подкрепата в Коледната благотворителна акция за набирането на средства в помощ на нуждаещия се от продължително и скъпоструващо лечение Красимир Теохаров, студент от Философско-историческия факултет.

Поздравяваме всички с Рождество Христово и Новата 2011 година и Ви желаем здраве, щастие и успехи!

Dec 17

Благотворително руско парти с DJ Daim в кафе „Торнадо”

Разни Comments Off on Благотворително руско парти с DJ Daim в кафе „Торнадо”

На 21.12.2010г. от 18:30ч. Центърът за руски език и култура „Русский мир” и катедра „Руска филология” организират руско парти с DJ Daim в кафе „Торнадо” в сградата на Ректората.

Вход: 1 лв.

Събраните средства ще бъдат предоставени за лечението на Красимир Теохаров, 4 курс, специалност „Философия”.

Очакваме Ви!

Dec 17

Благодарим Ви!

Разни Comments Off on Благодарим Ви!

Центърът за руски език и култура към фонд Русский мир, преподавателите от Катедрата по руска филология и студентите от специалностите Руска филология, Български език и руски език, Руски език и западен език благодарят на всички, които се отзоваха и участваха в Коледния благотворителен базар.

Събраните средства в размер на 418 лева

ще бъдат дарени за лечението на студента от нашия университет Красимир Бориславов Теохаров.