Oct 18

ПУ „Паисий Хилендарски” чества 250 годишнината на „История славянобългарска” с пътуващ семинар и международна конференция

Юбилеят е в събитийния календар на ЮНЕСКО, патрон на „Паисиевите четения” в Пловдивския университет ще бъде вицепрезидентът Маргарита Попова

„По стъпките на Паисий” се нарича пътуващият семинар, организиран от Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” от 22 до 27 октомври. Маршрутът на нетрадиционната научна среща започва от Пловдив и продължава последователно в Крагуевац, Нови Сад, манастира Ковил, Сремски Карловци, Нови Сад и Банско и приключва в Асеновград.

Пътуващият семинар има за цел да отдаде почит към патрона на висшето училище – Паисий Хилендарски, като същевременно с това се присъедини към националното честване на 250-годишнината от написването на „История славянобългарска”. Изминавайки маршрута за по-малко от 7 дни, участниците в семинара ще поставят във фокуса на вниманието значими теми, свързани с мястото на Паисий в езиковите, културните и историческите процеси, подготвили Българското възраждане.

Дебатите ще се провеждат в неформална обстановка, в приятна атмосфера, на път и под формата на гостуване при партниращи академични и обществени институции. Академичният стереотип е разчупен, участниците са хабилитирани преподаватели, докторанти, студенти, ученици, медийни партньори на университета. Чрез наблюдения върху културната памет ще бъдат възкресени малко известни факти за места, книги, книжовници и духовни средища, свързани с Паисий Хилендарски.

Пътуващият семинар „По стъпките на Паисий ще проследи маршрута Пловдив – Нови Сад – Сремски Карловци – Асеновград и обратно с екип от учени, докторанти, студенти и ученици. Те ще хвърлят светлина върху делото на Паисий и източниците на историята, ще се срещнат с учени от Сърбия и други български университети, ще дискутират мястото на историята в нашето съвремие, ще представят резултатите от анкета, проследяваща какво мисли съвременният човек за Паисий и неговата история.

„По стъпките на Паисий” предхожда централното събитие – Международната научна конференция „Паисиеви четения”, организирана ежегодно от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Тази година тя ще се проведе на 2 и 3 ноември и ще бъде посветена на 250-годишнината от написването на „История славянобългарска”. Участие са заявили 210 представители на 52 научни институции от 15 държави.


Медиите за тържественото честване на 250-годишнината

Съобщение от 16 октомври 2012 г.

http://news.plovdiv24.bg/388014.html

http://www.plovdivutre.bg/

http://plovdiv-sega.com/

http://www.bulfax.com/

http://dariknews.bg

http://news.plovdiv24.bg/

http://www.topnovini.com/

http://www.gustonews.bg/

http://plovdiv-sega.com/

http://www.plovdiv-online.com/

http://www.zaplovdiv.com/

http://rss-bg.info/

http://news.den.bg/

http://news.den.bg/

Съобщения от 17 октомври 2012 г.

http://www.aspekti.info/

http://www.plovdiv-online.com/

http://www.radioplovdiv.bg/

http://plovdivnews.net/

http://plovdivweek.com/

http://www.novglas.com/

http://www.factor-plovdiv.net/

http://www.tvevropa.com/

http://www.ekipnews.com/

http://www.obrazovanie-bg.com/

http://marica.bg/

http://svejo.net/

http://probook.bg/

http://radar.bg/

http://radar.bg/

http://rss-bg.info/

http://novini.dir.bg/news.php?id=12217863

http://novini.dir.bg/news.php?id=12219327

Comments are closed.