May 21

Издателство Жанет 45

има удоволствието да Ви покани на представяне на книгата

„ПЪТУВАНЕ НА ЧУДОМИР В ТУРЦИЯ (1932)“

от Хюсеин Мевсим

Пловдив 23.05.2012 г., 17.30 часа
място: Културен център ТРАКАРТ, подлез Археологически

За автора: Хюсеин Мевсим (1964) е роден в с. Козлево, обл. Кърджали. Завършва българска филология в Пловдивския университет (1989). В момента е доц. д-р по български език и литература в Анкарския университет. Автор на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история. Съставител и преводач на български и турски на различни антологии и сборници.

За книгата: В настоящата книга се публикуват за първи път с всички необходими пояснения и коментари записките, които Чудомир си води в един бележник с бледорозови корици и карирани листове; докладът «Пътуване до Цариград», изнесен пред учителската колегия в Казанлъшкото педагогическо училище на 19 май 1932 г.; трите пощенски картички, които изпраща на съпругата си Мара Чорбаджийска от Истанбул, Бурса и Принцовите острови, акварелът «Св. Ирина», а също така фотографии, скици и пр.

Разбира се, тази научна екскурзия, проведена от 27 април до 11 май 1932 г. с участието на 80 български учители по история, география, рисуване и ръчна работа от различни краища на страната под ръководството на инспектори от тогавашното Министерство на народното просвещение и присъствието на академичните светила Б. Филов, В. Златарски и Св. Примов не може да се разгледа като едно обикновено пътуване в съседната страна. Без съмнение, тя се явява резултат от процъфтяващите турско-български отношения в културната сфера от началото на 30-те г. на миналия век и би следвало да бъде оценена именно в контекста на тази добросъседска атмосфера и приятелство.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Comments are closed.