Mar 06

На 1 март 2012 г. на 74-годишна възраст ни напусна един от най-изтъкнатите немски слависти – проф. Карл Гутшмит.

Проф. Гутшмит беше изключителен езиковед, смел и респектиращ радетел на българистиката в Германия. Като професор на Хумболтовия университет, Хамбургския университет и Техническия университет в Дрезден той поддържаше високото реноме на българската филология и не допусна отпадането й от славистичните програми (както се случи след пенсионирането му).

За изключителните му приноси към славянското (и по-специално – българското) езикознание Карл Гутшмит е избран за почетен доктор на Софийския (1998) и на Пловдивския университет (1999). Носител е на орден „Кирил и Методий“ ІІІ степен за големи приноси в българистиката.

Автор е на над 300 значими научни труда с особен принос в областта на славистиката (както и на отделните славянски езици), типологията на славянските и балканските езици, балканското езикознание, теорията на книжовните езици, социолингвистиката на славянските езици, контрастивното езикознание между славянски и неславянски езици, ареалната лингвистика, езиковата интерферанция, етимология и др. Значим е приносът му и към славянската ономастика, и историята на славистиката.

Карл Гутшмит беше главен консултант в редакционните колегии на едни от най-престижните славистични издания – Zeitschrift für Slawistik и Bausteine zur Slavischen Philologie und Kulturgeschichte, както и почетен член на Международната комисия по славянски книжовни езици, в Съвета на международната асоциация на белорусистите, както и в Международния славистичен комитет.

Проф. Куцаров го определя като „отличен познавач на българския език във високия му книжовен стил, в живата разговорна форма, в диалектните и фразеологичните му тънкости“. Познаваше толкова добре не само езика, но и културата, литературата, историята, фолклора…

Карл Гутшмит беше изключително добросърдечен човек, отзивчив и обичан колега, всеотдаен в преподаването, изследванията, любовта…

В сърцето на българските филолози никога няма да угасне искрата от топлия спомен за този рицар на човечността и науката.

Поклон пред светлата му памет!

Comments are closed.