Feb 01

СТАНОВИЩЕ НА РЕКТОРСКОТО РЪКОВОДСТВО НА ПЛОВДИВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ”

ПО ПОВОД НА НОВИТЕ ГОДИШНИ ТАКСИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

 Уважаеми преподаватели и студенти,

В медийното пространство от 30.01. се тиражира невярна информация, която е в противоречие с решението на Академичния съвет от същия ден относно годишните такси за обучение. Основната грешка, която е допусната от страна на журналистите, се състои в това, че годишната такса е представена като семестриална.

Поради създадената в медийното пространство неблагоприятна ситуация за нашия университет е абсолютно необходимо да бъдете запознати с действителната страна на фактите.

Увеличението на годишните такси е крайно несъществено и е в размер средно на 60 лв. за година, което прави около 7 лв на месец. То се налага поради действието на два основни фактора: редуцирането на държавната субсидия от август 2010 и непрекъснатото увеличаване на разходите за отопление, ток, вода, газ.

Таксите, предвидени за 2012/2013 уч. год., са значително по-ниски от допустимата граница, която е 2/3 от държавната субсидия. За по-голяма яснота привеждаме следните статистически данни:

 

  НАПРАВЛЕНИЯ СТАРА ГОДИШНА ТАКСА НОВА ГОДИШНА ТАКСА МАКСИМ. ГОДИШНА ТАКСА
І. Педагогика

Администрация и управление

Икономика

Туризъм

346 – ред. об.

280 – зад. об.

420 – ред. об.

340 – зад. об.

462
ІІ. Филология История и археология

Философия

Религия и теология

Социология, антропология и науки за културата

Психология

Политически науки

Социални дейности

Право

500 – ред. об.

380 – зад. об.

560 – ред. об.

440 – зад. об.

738.67
ІІІ. Природни науки, математика и информатика и технически науки 580 – ред. об.

480 – зад. об.

640 – ред. об.

520 – зад. об.

1062
ІV. Изкуства 600 – ред. об.

500 – зад. об.

660 – ред. об.

560 – зад. об.

2310

 

От приведените данни става ясно, че единствено по най-ниско платеното от държавата направление годишната такса за обучение доближава максималната, но в сравнение с останалите направления тя е значително, а в някои случаи и многократно по-ниска от допустимата.

Студентите с отличен успех и тези, които са в категорията на социално слабите, получават стипендия в размер на 120 лв. на месец, която за някои направления изцяло покрива таксата за обучение. Освен това се отпускат и евростипендии, които допълнително облекчават финансовото състояние на студентите.

В Софийския университет например тази година не се увеличават таксите, но миналата година те бяха драстично по-високи от нашите и остават такива в някои направления: например за редовно обучение по ІІІ направление в СУ са 750 лв. в съпоствака с таксата в нашия унивреситет, която беше 580 лв., а от следващата учебна година – 640 лв. Значителна разлика има и в ІV направление, където в СУ още от миналата година е 720 лв., а при нас старата е в размер на 600 лв., а новата – на 660 лв.

Убедени сме, че няма да се оставите да бъдете манипулирани от невярно поднесена в някои медии информация.

 

Доц. д-р Жоржета Чолакова, заместник-ректор

Comments are closed.