Jul 01

За шеста поредна година в България ще се проведе Европейска нощ на учените – ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма “Хора”.
В България проектът „Европейска нощ на учените 2011” – RECSES (searchers in Сhemistry Supporting Economy and Society), се реализира от консорциум с участници: Софийски университет “Св. Климент Охридски” (координатор), Клуб Млади Таланти, Технически университет – София, Тракийски университет в Стара Загора – Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите, Русенски университет “Ангел Кънчев”, Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, Образователен център – Варна, Бургаски свободен университет и фондация ГИС-Трансфер център. Програмата на Европейската нощ на учените 2011 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно ниво като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, Националния политехнически музей, списание „Обекти”, вестник „АзБуки” и др.
През изминалите години стремежът на екипа беше да насочи общественото внимание към различни области на науката: физика и технологии (2006); археология и история (2007); биология, химия и екология (2008); астрономия (2009). През 2010 година акцентът беше поставен върху ролята на изследователите и науката в индустрията и академията за технологичното развитие в подкрепа на политиките на ЕС за повишаване на общественото признаване на учените и тяхната роля за икономическия растеж и качество на живот. Събитията през изминалите години бяха успешни и високо оценени от обществеността и най-вече от младите хора, на които винаги се предоставят разнообразни възможности за участие.
В контекста на Международната година на химията, целта на която е да се популяризират постиженията на химията и приносът й за благосъстоянието на човечеството, Европейската нощ на учените 2011 в България ще се проведе под мотото: “Учените и химията в подкрепа на икономиката и обществото”. Тази година се отбелязват 100 години от удостояването с Нобеловата награда по химия на Мария Склодовска-Кюри – първата жена Нобелов лауреат и първия учен, удостоен два пъти с Нобелова награда, което е повод да се отбележи и приносът на жените в науката. През 2011 г. се навършват и 100 години от създаването на модела на атома от Ръдърфорд – откритие, променило представите ни за структурата на заобикалящия ни свят и оказало огромно влияние върху напредъка на различни по характер човешки дейности и върху развитието на икономиката и качеството на живот в съвременното общество
Европейската нощ на учените ще се проведе на 23 септември 2011 г. едновременно в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас.
Обещаваме отново много изненади, игри, награди и забавления, защото науката е магия, а учените- противно на всеобщото схващане, умеят да се забавляват.
Елате и се убедете лично!

По традиция, в рамките на събитието, се организират НАЦИОНАЛНИ КОНКУРСИ, насочени към ученици и студенти от цялата страна.

КОНКУРС ЗА ЕСЕ И ПРЕЗЕНТАЦИЯ – „МАРИЯ КЮРИ ДНЕС”

ФОТОКОНКУРС – „ХИМИЯТА В НАШИЯ ЖИВОТ”

КОНКУРС „ПАНАИР НА ЗНАНИЕТО И ИНОВАЦИИТЕ”

КОНКУРС „YES” – YOUNG AND ENERGETIC SCIENTISTS

Comments are closed.