Jul 30

ПУ стартира Европейска нощ на учените с кабинет за любопитни и светлинно шоу

27 юли 2010 / 10:59    Цитирано по Екип Нюз

Снимка: baumit.com

В Пловдив събитието съвпада с Нощта на музеите и галериите, кулминацията е концертът-лектория „Българска музикална география” на виртуоза акордеонист Петър Ралчев. „Кабинет за любопитни” и нестандартни презентации на свои научни разработки ще представят преподавателите и студенти от ПУ „Паисий Хилендарски” в Европейска нощ на учените на 24 септември.

Инициативата се провежда за пета поредна година, паралелно в 200 града от 32 страни. Под тепетата събитието съвпада с Нощта на музеите и галериите, съобщи доц. д-р Петя Бъркалова, зам.-декан на Филологическия факултет на Пловдивския университет.
Основната тема на Нощта през 2010 г. е „Изследователите в индустрията и академията за технологичното развитие на страната”. Тя е в подкрепа на политиките на ЕС за повишаване на общественото признаване на учените и тяхната роля за икономическия растеж и качеството на живот, както и за насърчаване на младите хора към научна кариера, обясни доц. Бъркалова.
Програмата на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” ще проследи еволюционното развитие на човека и обществото в 4 основни посоки: науката, която обединява разума, теорията и технологиите като творения на човешкия интелект; образованието, което включва както непрекъснатото обучение, така и наследяването на знанието на предходните поколения; културата – като чувство за идентичност и принадлежност; и на четвърто, но не и последно място – личното вътрешно развитие на учените.
По предварително съставена „Пътна карта на Нощта на учените” гражданите на Пловдив от всички възрасти ще бъдат „навигирани” как да проследят събитията, лекциите, презентациите, демонстрациите, срещите и награждаванията.
„Кабинет за любопитни” ще демонстрира в сградата на Ректората един от най-новите хардуерни и софтуерни продукти – електронен гид за Пловдив, Виена и Грац. В него ученици и студенти от клуб „Кват” под ръководството на преподаватели на Физическия факултет ще покажат интересни и забавни опити, разказа Весела Казашка, която е координатор на проекта и директор „Научна и приложна дейност” в ПУ „Паисий Хилендарски”.
В рамките на друга инициатива – „Форум на науката 2010”, ПУ „Паисий Хилендарски” ще представи най-новите изследвания от научната си дейност. По този начин ще запознаем академичната общност с позициите на университета сред останалите висши училища в страната и чужбина. По време на форума ще бъдат наградени двама млади и двама утвърдени учени от хуманитарната и от природо-математическата област, обясниха организаторите на проявата.
Настоящи и бъдещи партньори от местния и национален бизнес елит ще дискутират ползотворното си сътрудничество с университета. Екипът на ПУ „Паисий Хилендарски” ще организира и няколко научни кафенета. В тях студенти от Философско-историческия факултет ще представят като забавни научни експерименти своите виждания по темата: „Преходите на младите хора от образование към заетост и от родителско към собствено семейство”.
Паралелно ще бъдат организирани още 2 научни кафенета в сградата на Биологическия факултет. Първото ще мине под знака на генно модифицираните организми и биологичното земеделие: „Съвременните биотехнологии – ползи и рискове”. Второто също е с практическа насоченост – „Перспективите за професионална реализация на младите специалисти – през гледните точки на преподаватели, студенти и представители на бизнеса”.
За да се превърне „Европейската нощ на учените” в истински празник, студенти от Физическия и Химическия факултет ще демонстрират светлинно шоу. Кулминацията на Нощта ще бъде впечатляващият концерт-лектория „Българска музикална география” на виртуозния акордеонист Петър Ралчев и гост-музиканти от различни жанрове.
Събитието ще се проведе в Концертната зала и според учените от ПУ „Паисий Хилендарски” представлява зов за културно оцеляване. Магическата мозайка на българския фолклор ще бъде интерпретирана „по върховете” – там, където се преплитат идентичност – фолклорът, академичност – класиката, и свобода – джазът, обясни доц. Петя Бъркалова.
За посетителите на Нощта на учените в ПУ „Паисий Хилендарски” университетът ще организира томболи и викторини с награди. На няколко рекламни щанда ще се дава подробна информация за основните събития, които ще се провеждат паралелно в цялата страна на 24 септември. На финала гостите ще имат възможността да се включат във вечерно университетско шоу на учените.
Европейска нощ на учените се организира по проект REACT – REsearchers in Industry and ACademy for Technology Development, финансиран по Седма Рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания и технологично развитие. Освен Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” в инициативата тази година като партньори участват Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Българската академия на науките, Съюзът на учените в България, Националният политехнически музей, Националният природонаучен музей, БНР и др.
Всяка година стремежът на организаторите е да насочат общественото внимание към различни области на науката. През 2006 г. акцентът е бил върху физиката и технологиите, през 2007 г. – археология и история, през 2008 г. основни научни области са били биология, химия и екология, а през 2009 г. – астрономията.
Проектът цели да запознае обществеността с непознатите страни от живота и работата на изследователите, да повиши нивото на обществена осведоменост за приноса на учените към икономиката и обществото, технологичния прогрес, както и да се преодолеят съществуващите предразсъдъци, че тяхната професия е абстрактна и не е свързана с ежедневието. За да се популяризира кариерното развитие в тази сфера, ще се представят успешни сътрудничества на академичните среди с индустрията и възможностите за междусекторна мобилност.

Comments are closed.