Nov 30

Испанският посланик получи почетния знак на ПУ „Паисий Хилендарски”

30 ноември 2010 / 16:43 Цитирано по Ekip News
Почетният знак на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и почетен диплом на български и на испански език получи посланикът на Испания у нас Н. Пр. Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга. Отличията връчи лично ректорът на висшето училище проф. дфн Иван Куцаров, като уточни, че те са признание за многостранния принос на Фуентес в разпространението и изучаването на испански език, литература и култура в ПУ „Паисий Хилендарски“.

При посещението си в университета дипломатът връчи дарение от 744 книги на родния си език.

Дарението ще послужи в обучението на студентите от филологическите специалности „Български език и испански език”, „Лингвистика с информационни технологии” с профил „Английски и испански” и „Приложна лингвистика” с профили „Английски с испански”, „Немски с испански” и „Френски с испански”, потвърдиха от факултета.

“Винаги с удоволствие идвам в Пловдив и в Пловдивския университет”, каза посланик Фуентес. Той изказа задоволството си от работата на преподавателя по испански в ПУ „Паисий Хилендарски” – проф. Кънчев, който е един от водещите специалисти в съвременната лингвистика, дългогодишен ръководител на катедрата по иберо-романски език към СУ „Климент Охридски” и чуждестранен член-кореспондент на Испанската кралска академия.

Проф. Кънчев е преподавал в Мадридския университет „Комплутенсе”. Автор е на книги, студии и статии по испански език, теория на езика и съпоставително езикознание. Бил е лектор по български език в Мадрид и гост-професор в различни университети на Испания, Австрия, Куба, Финландия и Израел, обясниха от Филологическия факултет на Пловдивския университет.

С церемонията по връчване на отличията в ПУ „Паисий Хилендарски” завършва поредицата от официални посещения на Н. Пр. Хорхе Феунтес Монсонис-Вилайонга. На 29 ноември той получи Почетния знак на държавния глава на Република България от президента Георги Първанов. С това испанският посланик стана единственият чуждестранен дипломат, който притежава три от най-големите отличия на страната ни – освен с почетния знак, той е удостояван още с ордените „Стара планина” и „Мадарски конник”.

Comments are closed.