Oct 04
Пари няма, действайте. Това съветват Борисов и Дянков министрите.

Откъс от стенограмата от заседанието на Министерския съвет на 29 септември 2010 г.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Това е законопроектът за държавния бюджет за 2011 г. Основните параметри са следните: целим да има дефицит от 2.5% от прогнозирания БВП, така че да влезем в рамките на Маастриихтските критерии. Текущата сметка се подобрява и тази година и прогнозата за следващата година е, че текущата сметка се подобрява.

[…]

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Аз също рядко вземам думата обаче съм изключително притеснен от ситуацията. Бюджетът за образование и наука е 3,3%, беше 4,2%. Статистиката е следната – под 3,5% са само неразвитите страни, т.е. – с бюджет 3,3% ние казваме, че образованието е основен неприоритет. Като имате предвид, че в системата има един милион деца и ученици, не включвам учителки, родители. Към 400 хиляди студенти. Всъщност ние казваме, че системата, която и сега е в доста тежко положение, дори не можем да кажем, че тя ще оцелее, тя ще скърца. Средното образование, за да оцелее, му трябват още 50 милиона по най-пестеливи изчисления.

Ние трябва да запишем текст в Закона за държавния бюджет, че се създава инструмент. Тоест, една сума се отделя, ние искаме 40 милиона, а може да е малко по-малка, за провеждане на политика “пари срещу реформи”, тъй като университетите ще оцелеят тази година с изключение на 3-4, които са в по-тежко положение, но това ще бъде положението до януари. Те вече нямат мазнини подкожни, с които да оцелеят.

Така че хубавото на кризата е, че влизаме в режим, който принуждава хората да се реформират и модернизират, но за да стане това, трябва да заделим една сума и като им казваме – направете съкращения, ние трябва да платим за обезщетенията – това, което се правеше, частично и сега. Закрихме 20 училища тази година, трябва да се платят обезщетения, демографската криза ни притиска.

Аз не мисля за себе си, ще отговоря нещо, когато ме питат, но 3,3% от 4,2% – за една година!? Сто и няколко милиона е разликата. (…) Много е притеснително това нещо, не съм математик, как да направя изчисленията, че тези 3,3% да станат над 3,5% – това аз не мога да го направя. Но поне ни дайте инструмента, да можем да кажем – да, модернизирайте се, реформирайте се, обаче ние трябва да имаме един малък финансов ресурс за проникване в системата. (…) Трябва да намалим броя на държавните ВУЗ-ове, но и за това нещо се плаща. Да паднем за една година под границата 3,5% е много притеснително нещо. Това са неразвитите страни, трябва да ги търсим в Африка и в Азия, които са под 3,5%. Моля да се замислим преди да придвижим докрай текста!

БОРИСОВ: Толкова пари има – толкова пари разпределяме. Стягате се всички, разходи се намаляват, далеч сме от намалението на разходите, които още могат да се направят. Хиляди агенцийки, служби, изтичат по невероятен начин пари!

В САЩ се удивих на чудесии, примерно на Министерство на външните работи. В Ню Джърси навремето Петър Младенов, като е ходил по една-две седмици да стои, имаме имот, който не можете да си го представите – резиденция в най-скъпия квартал, с басейни. Понеже кварталът е най-скъп, през ден се коси трева. Ако не се коси – глоба, имаме към 30 милиона долара глоби. Но тази резиденция стои десетки години. Кой нормален истински стопанин от вас, ако е частна тази вила, ще остави да протече водата, да дойдат да ни глобят от общината, да се съсипе десетилетия наред, да й плащаш и да не получаваш лев от нея…?! Кой нормален стопанин?! Блокове с апартаменти – собственост на държавата, консулски служби – собственост на държавата, посолства – собственост на държавата. Отделно пари се плащат за наеми по 5-6 хиляди долара на месец.

Абсолютно е прав Дянков да реже здраво там. Ако не ви нареже, вие няма да си направите всичко това. Защото аз видях с очите си. Нашият генерален консул им каза на Министерство на външните работи – ако ми дадете за 4 месеца наем, наемът му е 5 хиляди долара за жилище, аз с тези 20 хиляди долара ще направя ремонт на консулството и ще заделя стая с баня, където ще живея. Сиреч, като дам 20 хиляди долара сега, а за годината МВнР плаща 60 хиляди долара за наема. Те му казват – иди си плати наема по 5 хиляди долара, за това имаме пари, но не можем да ти дадем 20 хиляди долара да си го направиш и да ни спестиш 40 хиляди долара. И това е някоя Минка, Цецка или там, която е във Външно, която абсолютно не я интересува, че нашите глави са на дръвника всеки ден, защото всеки от нас, като няма пари, излиза и почва да вдига рамене.

Сиреч, ако вие тези там, които са си се насадили и понеже го мързи да извади една партида да прехвърли в друга и да го реши този елементарен проблем, който държи имотите на външно министерство, с кои очи трябва да иска да остане на този пост само заради тази вила в Ню Джърси?! С кои очи той получава заплата?! Да имам аз моя вила в Ню Джърси, ами аз ще съм станал милионер само от наеми и от мениджмънта на тази вила! Ще я давам за посолства, тя е за приеми, тя е за кралски особи, такава вила имаме! Ние сме я оставили да се разруши и вече от глобите на общината, която ни ги е начислила, ние няма как и да я продадем! Ако я продадем, трябва да доплатим да я продадем.

И там има някой началник отдел сигурно, началник дирекция, началник на направление – там са сигурно 6-7 началника по вертикала. Само там, защото съм го видял! А какво е на другите места? В Швейцария имаме замък, но пак никой – 20 години! Уволнявайте, този, който го е допуснал – махайте го и пишете отгоре с големи букви мотива – за безстопанствено отношение, за нанасяне щети на държавата! И това е точно този средният ешелон, където са ги набутали през годините, който абсолютно не го интересува, че ние се мъчим да изцедим всеки лев само и само да мине кризата.

И затова тактиката на Дянков е права. Режеш и оставаш. Вие тогава ще стигнете до моя извод. Като вече няма и за вас заплати, ще кажете – чакай, дай да видим и ще огледате тези отдолу, които са направили поразиите и правят поразии. (…)

Да не говорим дали толкова народ трябва да има по посолствата, които като отиде примерно един път президентът, един път премиерът в годината, какво правят през останалото време? Каква дейност, кой български интерес защитиха? На български бизнес, на еди какво си. …

Повече не искам да слушам, съсредоточавате се, режете и действате. Това, което ви задължаваме по тези оперативни програми, е да има инструмент, и всичко, което е необходимо, да се кофинансира и да се плаща. И за държавата, и за общините. И такива като Найденов или агенцията, които допуснат такова нещо – ще ги санкционираме.

НАЙДЕНОВ: То е за похвала, г-н премиер, парите са усвоени.

БОРИСОВ: Щом е дефицит, за мен не е добро.

Comments are closed.