Archive

Archive for January, 2022

Морфологът на 2022 г. Борис Бисеров: Олимпиадата по българска морфология е прекрасно изживяване, което ще помня цял живот

January 24th, 2022 Comments off

В края на поредицата от интервюта с отличените морфолози Ви представяме отговорите на победителя в лигвистичната надпревара и носител на почетното звание „Морфолог на 2022 г.“ Борис Бисеров от специалността Български език и английски език.

 1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Аз съм Борис, на 28 г. от гр. Кърджали. Вече 16 години живея в Пловдив, където завърших ЕГ „Пловдив“, а след това бях приет в специалност МИО с английски език в ПУ „Паисий Хилендарски“. Това решение обаче не бе сполучливо и през 2019 г. реших да се впусна в света на филологията. Освен с академичните дейности обичам да се занимавам с любимия си футбол, да чета книги и да прекарвам свободното си време в компанията на любими хора.

 1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличен?

Честно казано, не, защото веднага след като предадох олимпийския тест, открих неточности в работата си. Когато излезе списъкът с номинираните обаче, си помислих, че може би ще получа място в топ 3, а защо не и първа награда.

 1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Не мога да кажа, че някоя от задачите ме е затруднила повече от останалите. Всички бяха еднакво предизвикателни и изискваха сериозни познания и размисъл. Признавам си обаче, че подцених задачата за морфемен разбор и тази за определяне на кратък и пълен член, в които съответно съм допуснал и неточности. Стратегията ми беше да работя максимално бързо и по реда на задачите, не съм си избирал с коя да започна и коя да оставя за по-късно. Записвах си задачите, по които чувствах, че имам още работа, а след това се връщах на тях.

 1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Беше ми изключително приятно да се включвам в онлайн консултациите всеки петък. Беше доста изморително на моменти, но всяка минута, прекарана на тези срещи, си струваше. Като се вземат предвид епидемичната обстановка и големият брой участници, дистанционният формат беше единственото възможно решение, с което организаторите се справиха отлично и за което им благодаря.

 1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Бих си позволил да цитирам изтъкнатия специалист по славянско езикознание проф. Светомир Иванчев, който определя съвременния български език като „класически и екзотичен“. От себе си бих добавил и „необятен“.

 1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Може би на глагола. Първо, защото ми е любимата част на речта, и второ, защото съм по-скоро човек на действието. Със сигурност съм сложна глаголна форма, не обичам 1. л., ед.ч., а по-скоро 1. л., мн.ч. Доста често съм относителна форма, защото имам навика да се връщам към миналото. Нося последствията от действията си, затова съм резултативна форма. Не обичам да поставям условия, нито да налагам мнението си, затова наклонението ми е изявително. Винаги се стремя към активност, а не към пасивност. Когато видя, че статусът ми отива в отрицателния спектър, бързо гледам да го променя.

 1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е безценен опит и прекрасно изживяване, което ще помня цял живот. Ще я запомня с голямото вълнение преди началото, с голямата радост след края и удоволствието в процеса на подготовката.
 2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Пожелавам им дори и за секунда да не спират да вярват в себе си и възможностите си. Ако това все пак се случи, нека знаят, че да обичаш и да боравиш правилно с родния си език, е висша форма на родолюбие. Да не спират да обогатяват знанията си, а на самия тест да разчитат единствено на себе си. Да изпитват удоволствие от работата си.

Интервюто проведе:

д-р Десислава Димитрова

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

Categories: Новини Tags:

Петя Александрова: Олимпиадата по българска морфология е едно вдъхновяващо и незабравимо преживяване, което дарява всекиго, докоснал се до него, с много положителни емоции, опит и нови знания

January 23rd, 2022 Comments off

С престижната втора награда в Двадесет и четвъртата общофакултетска олимпиада по морфология бе отличена Петя Александрова – студентка от специалността Български език и италиански език. На Вашето внимание представяме отговорите от проведеното кратко интервю с тазгодишния носител на сребърния медал.

 1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Казвам се Петя Александрова и съм студентка в специалността Български език и италиански език (3. курс). Родена съм в гр. Пловдив и завърших средното си образование в Езикова гимназия „Иван Вазов” със засилено изучаване на италиански език и руски език като втори чужд. Избрах специалността „Български език и италиански език“, защото исках да съчетая любовта и интереса си към двата езика и да задълбоча своите познания в областта на хуманитарните науки.

В свободното си време обичам да пътувам, да чета книги, да гледам филми и сериали и да прекарвам време с любимите си хора.

 1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Знанията и опитът, които натрупах по време на цялата си подготовка, ми даваха увереността да мисля, че ще успея да постига добър резултат, но определено не очаквах второто място.

 1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Не мога да кажа, че дадена задача ме е затруднила, защото почти всички бяха познати и упражнявани много пъти. Имаше такива, които изискваха малко повече време и внимание, защото бяха с по-аналитичен характер.

От опита, който придобих с участието си, мога да кажа, че една от най-важните стратегии е правилното разпределяне на времето. Аз лично започнах със задачите, които носят повече точки и отнемат повече време за изпълнение, като морфемния и морфологичния разбор. И се опитвах, където мога, да изкарам някоя и друга бонус точка. 🙂

 1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Подготовката за олимпиадата протече много спокойно, добре организирано, по един забавен и интересен начин. Не съм имала никакви притеснения, защото знаех, че този формат на провеждане е вече въведен и изпробван успешно. Благодарение на професионализма на доц. Чакърова и нейния екип олимпиадата за мен протече много спокойно, без затруднения и за щастие, без технически проблеми.

 1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Богата, неповторима и интересна.

 1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Бих се оприличила на глагола, защото вярвам, че мога да сбъдна всяка своя мечта, ако действам целенасочено, неуморно и смело за нейното осъществяване.

 1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е едно вдъхновяващо и незабравимо преживяване, което дарява всекиго, докоснал се до него, с много положителни емоции, опит и нови знания. Ще я запомня с неповторимата всеотдайност и неизчерпаемата енергия на доц. Чакърова и д-р Димитрова, които успяха да ни предадат своята любов към езика. Благодаря Ви!
 2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Бих им пожелала да бъдат уверени и смели, да не се предават пред трудностите, които може да срещнат по време на подготовката, и най-вече да се забавляват и наслаждават на тази прекрасна възможност да опознаят по-добре нашия богат и красив език. Успех!

Интервюто проведе:

д-р Десислава Димитрова

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

 

Categories: Новини Tags:

Олимпиадата – един от най-вълнуващите моменти в университетския живот (интервюта с носителите на трета награда в XXIV-та олимпиада по морфология на съвременния български език)

January 22nd, 2022 Comments off

Изкушени от езика, жадни за нови знания и филологически предизвикателства, отличените с трета награда участници в XXIV-та олимпиада по морфология Мария Костова и Ваня Вълева споделиха с нас впечатленията си от лингвистичното състезание. На Вашето внимание представяме техните  отговори на въпросите от проведеното кратко интервю.

Мария Костова

(Български език и английски език)

 1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Аз съм Мария и обичам литературата (чета на български и английски). Любимите ми поети са Филип Ларкин и Ивайло Иванов, любимите ми философи са Камю и Виктор Франкъл, обичам да рисувам и да пиша за Оскар Уайлд и за приказките му. Увличам се по литературната теория, философията и психологията. Езикознанието също ме изкушава. Освен това съм лауреат в XXXI национална олимпиада по философия. Успехите си си обяснявам с това, че ги имам, защото „стоя на раменете на гиганти“.

 1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Съвсем не; явих се с надеждата да се освободя от изпит, защото ни предстои тежка сесия. Първоначално бях решила да участвам само в подготовката, но не и в самата олимпиада. И добре, че се престраших, защото станах трета.

 1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Затрудниха ме задачата за разделяне на морфеми на различни словоформи и морфологичният разбор на изречението. За да се направят успешно, човек трябва много да се е упражнявал, но аз работих по всеки един практикум за олимпиадата и присъствах на всяка консултация, така че с това си обяснявам и успеха си.

Започнах работа от най-лесните за мен задачи (напр. тази за членуването) и включвах максимално много примери в отговорите си. Предполагам, че това е причината да имам толкова много точки. Също ми помагаше да си мисля, че това е просто един предварителен тест (преди изпита по дисциплината) – нищо непоправимо не може да излезе от участието ми в него.

 1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Дистанционният формат на подготовка ни позволяваше да работим толкова до късно, струва ми се. Едва ли бихме стояли толкова време в университета, ако се подготвяхме присъствено. Така е по-изморително и трябва да се съобразяваме с работното време на университета, както и с транспорта (някои колеги не живеят в града). А колкото повече време имаме за подготовка, толкова по-добре за нас. За мен така беше по-удобно и да си водя подредени записки, да си създавам и след това да преглеждам схеми и таблици.

Дистанционното провеждане на състезанието ми помогна да не бъда толкова притеснена, колкото съм  била при участието ми в други олимпиади преди пандемията. Различно е да се участва в олимпиада от стая в непознато училище, в сравнение с участието от хола на собствения ти дом. Заедно с притеснението обаче сякаш намаля и вълнението, което пък е позитивна емоция. Липсва ми и спонтанната комуникация с колегите. Но аз все пак се радвам, че изобщо имаше начин да се проведе олимпиадата – без значение от условията.

 1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Атавистична, пластична, необикновена. Атавистична, защото пази в себе си информация за най-стария славянски език – старобългарския; пластична, защото се развива заедно с нас, като едновременно с това ни характеризира като народ; и необикновена, защото се отличава дори и от иначе близките до съвременния български езици.

 1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Надявам се, че поне малко приличам на съществително – те са ми любимите части на речта; колекционирам ги. Думи като акомизъм, себеизъм, дисфория, безприютност, Аликанте… Те рисуват картини в съзнанието. Надявам се, че съм поне наполовина толкова добър художник на идеи, колкото са съществителните. 

 1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е… Ще я запомня с/със…

Олимпиадата по българска морфология е предизвикателство. Ще я запомня с късните разговори с колеги, в които най-накрая сме получили прозрение и се вълнуваме да споделим какво сме разбрали.

 1. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Пожелавам им най-вече любопитство към собствения им език и закодираните в него послания, както и смелост да предизвикат себе си и да се включат в състезанието.

Ваня Вълева

(Българска филология, зад.)

 1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Привет! Аз съм Ваня Вълева и съм родом от гр. Ямбол. Към настоящия момент съм студентка в трети курс, специалност „Българска филология“ (задочно обучение). В по-ранните си години съм отличавана в областта на изобразителното изкуство и информационните технологии, но любовта ми към книгите беше по-голяма и впоследствие тя надделя над всичко останало. Морфологията ме заплени, защото те кара да мислиш, да си задаваш въпроси и да търсиш техните отговори. Това беше и основната причина да се впусна в приключението, наречено Олимпиада по морфология.

 1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Бях изненадана, защото всички показаха много знания, постоянство и аналитично мислене по време на практикумите. Упражнявах се усилено и правех всяка задача, всяка думичка с много желание и любов, а за мен това беше най-важното. 

 1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Нямах време да мисля дали дадена задача ме затруднява, или не, защото бързах много. Предпочетох да прескачам въпросите, които носеха най-малко точки, но след това изгубих доста време да се връщам назад, да ги търся и да попълвам пропуснатото. Затова като най-правилно определям решаването на задачите в тяхната последователност. 

 1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Нямах притеснения, свързани с дистанционния формат на обучение. Имахме прекрасни петъчни вечери, не усещах как минаваха часовете, а доц. Чакърова беше на разположение по всяко време. Повече ме притесняваше дистанционното провеждане на състезанието, но всичко мина гладко, а и целият екип беше в готовност да ни съдейства, ако възникнеше проблем.

 1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Свещена (заради закодираната троица „време – вид на действието – таксис“), необятна и неповторима.

 1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Междуметието, защото тази част на речта е същински атом, зареден с емотивен заряд…

 1. Довършете следните изречения:

Олимпиадата по българска морфология е… един от най-вълнуващите моменти в живота ми. Ще я запомня с интересните практически задачи и предизвикателството да премеря сили с най-добрите.

 1. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

В никакъв случай да не пропускат състезанието, да бъдат постоянни и да се борят за мечтите си! Поздравявам най-сърдечно доц. Чакърова и докторантите от Лингвистичния клуб за това, че всеки петък споделяха времето си с нас! Благодаря Ви, че Ви има!

 

Блока подготви: д-р Десислава Димитрова,

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

 

 

 

 

 

Categories: Новини Tags:

Олимпиадата по морфология – възможност да предизвикаш себе си (интервюта с носителите на поощрителна награда в Двадесет и четвъртата общофакултетска олимпиада по морфология на съвременния български език)

January 21st, 2022 Comments off

На 9 януари 2022 г. се проведе XXIV-то издание на традиционната за Филологическия факултет на ПУ морфологична надпревара. За втора поредна година обстоятелствата, налагащи дистанционен формат на състезанието, не разколебаха любознателните студенти от различни българистични специалности да се впуснат в лингвистично приключение. Кандидат-олимпийците демонстрираха езиков усет и умело инвестираха знанията си в бонус точки.

Олимпиадата подложи на изпитание способността на младите филолози да разпределят правилно времето си. Дори за най-добрите стратези то изтече неусетно в анализиране на морфемния строеж на различни словоформи, в морфологичния разбор на изречение, в моделиране на „видови триади“, в конструиране на глаголни форми и др. Появилите се малки технически неудобства, с които състезателите и организаторите се справиха бързо, не помрачиха светлия олимпийски ден. И тази година обаче ни липсваха ароматният ягодов чай и възможността да се срещнем присъствено в някоя от университетските аудитории…

След награждаването проведохме кратко интервю с отличените участници. Предлагаме ви отговорите на носителите на поощрителна награда: Стефани Троянска, Виктория Иванова, Габриела Дамянова, Мария Нейкова, Милена Милчева, Мария Дечева и Даниела Шопова.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Стефани Троянска

(Български език и гражданско образование)

 1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Казвам се Стефани Троянска и съм от град Долна баня. Това е едно спокойно място с прекрасна природа, чист планински въздух и лековити минерални извори, намира се само на около 100 км от град Пловдив. Средното си образование съм завършила в ЕГ „Бертолт Брехт“ в град Пазарджик с чуждоезиков профил – английски и немски език. Към специалността „Български език и гражданско образование“ ме насочиха двете ми любими учителки по български език и литература. На мен ми се стори интересно, тъй като специалността е хибридна и дава повече възможности за професионална реализация. Също така в училище още от първи клас обожавах часовете по български език и литература, а гражданското образование избрах като интересно допълнение. Знаех, че съм на правилното място още от първите дни в университета, и вече за трета година се убеждавам, че съм направила най-добрия избор за себе си. В свободното си време обичам да чета книги, да общувам със семейството и приятелите си. Друго любимо нещо за мен са заниманията ми с маникюр.

 1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Въпреки усилията, които положих по време на подготовката за олимпиадата, не очаквах да бъда отличена и затова бях много изненадана. Всички участници се подготвяха доста сериозно и съответно конкурецията беше голяма. Също така времето малко ме притисна и не бях убедена, че съм се представила добре.

 1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Разбира се, имаше моменти на трудност поради притеснението, което изигра своята роля, а и заради неправилното разпределение на времето, защото някои от задачите изискваха повече внимание. Нямах определена стратегия за работата по теста, но имах стратегия по време на самата подготовка за олимпиадата и тя беше да посещавам редовно лекциите, да бъда активна по време на допълнителните консултации и упражнения, за да видя къде греша, защото човек се учи най-вече от грешките си.

 1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Дистанционният формат на подготовка за олимпиадата изобщо не ме притесняваше, тъй като вече съм свикнала обучението ни да се случва по този начин. доц. Чакърова и д-р Димитрова дадоха всичко от себе си, за да не се усети липсата на присъствени занятия. Дистанционното провеждане на олимпиадата ме притесняваше единствено от техническа гледна точка, но екипът, който стоеше зад събитието, реагираше мигновено при възникнали проблеми и това ме успокои.

 1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Уникална, сложна и необятна.

 1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Много интересен въпрос. Може би на междуметие, защото то дава звуков израз на чувства и емоции, а аз съм много емоционален и чувствителен човек. Също така в общуването с приятели доста често използвам точно тази част на речта.

 1. Довършете следните изречения:

Олимпиадата по българска морфология е…едно незабравимо преживяване, както и предизвикателство, което със сигурност ще остане в спомените ми от студентските години. Ще я запомня с много приятни емоции, вълнения, придобити нови знания и усилена подготовка.

 1. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Съветвам бъдещите участници да се впуснат в това приключение, без да се замислят. Олимпиадата наистина е едно незабравимо преживяване и не е за изпускане. От нея могат да натрупат както много нови знания, така и положителни емоции. Важно е да не я мислят само като вид състезание, а като нова и интересна възможност да опознаят уникалността на родния език. Пожелавам им да бъдат смели, да вярват в себе си, да дадат най-доброто, на което са способни, и да не спират да се трудят, защото всеки труд е възнаграден и всяко едно положено усилие има смисъл! Успех!

Виктория Иванова

(Български език и руски език)

 1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте, казвам се Виктория Иванова и съм от Стара Загора. Завършила съм езиковото училище „Максим Горки“ с първи чужд английски и втори чужд руски език. Избрах да уча специалността „Български език и руски език“ заради любовта си към българския и руския език. Имам голям интерес към лингвистиката и психологията, към връзката между тях.

 1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Изобщо не очаквах да бъда отличена. Подготвях се старателно, но аз лично нямах достатъчно време да се упражнявам самостоятелно (извън допълнителната подготовка) и затова си мислех, че няма да бъда отличена. Всички бяха много добре подготвени.

 1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Задачите бяха много интересни и разнообразни. Някои от тях леко ме затрудниха, но най-забавното нещо е, че ми отне поне една минута да мисля върху най-простата задача. На последната задача, където имахме да напишем част на речта от всяка буква на думата НАКЛОНЕНИЕ, на „о“ се падна да напишем числително име. Наистина е много просто, но там „забих“, не се сетих за нищо, само ми идваше наум на руски „один, одна“ и нищо не написах. После се сетих, че „осем“ е вариант. На трудни места съм се справила, а точно на тази подточка  – не. Въпросната задача я решавах последна и не бях вече толкова адекватна. Стратегията ми беше да реша задачите, които са ми по-лесни, и след това да се върна на по-трудните, само оставих последната задача за най-накрая, защото отнема много малко време за решаване. Накрая задължително проверих дали съм написала всичко.

 1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

За мен беше много удобно подготовката за олимпиадата да се провежда онлайн. Така нямаше нужда да пътуваме. Където и да се намирахме, нямаше проблем да се включим към срещата. Подготовката за олимпиадата беше незабравимо преживяване. Благодаря изключително много на доц. Чакърова и на д-р Димитрова. Те положиха много усилия заради нас. Петък ми беше най-натовареният ден, в същото време и най-ползотворният. Нямах технически затруднения на самата олимпиада. Оформлението на теста беше в познат формат, както сме правили другите тестове през годината. Имаше колеги, които имаха проблем с връзката, но за сметка на това получаваха допълнително време за писане заради техническите проблеми, така че всичко мина идеално. За мен малко неудобството само беше, че трябваше да се опитваме да не се движим много, за да се вижда, че не преписваме. Другото е, че на компютър пиша бързо на клавиатурата, но на ръка пиша най-бързо и затова ми отнема малко повече време, също трябваше постоянно да гледам дали имам печатни грешки и да ги поправям.

 1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи? Уникална, разнообразна, логична.
 2. На коя част на речта бихте се оприличили?

Бих се оприличила на съществително име, но бих си пожелала и да съм малко повече глагол (да действам повече). Много ми хареса пожеланието на доц. Чакърова към всички от потока на последната ни лекция – тя ни пожела да сме твърди и постоянни като съществителни и да не позволяваме на себе си да сме само служебни думи.

 1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е… Ще я запомня с/със…

Олимпиадата по българска морфология е уникално преживяване. Тя е незабравим момент. Ще я запомня най-вече с подготовката всеки петък, интересните неща, които научавахме, и как всички (въпреки че бяхме изморени от деня) стояхме до седем, някой път и до осем часа, защото ни беше много интересно и чувствахме приятна умора от дългите часове упражнения.

 1. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Пожелавам на бъдещите участници в олимпиадата да вярват в себе си. Да знаят, че могат да постигнат всичко с труд и постоянство. Да изпитват удоволствие по време на подготовката. Да дадат всичко от себе си и какъвто и да е резултатът, да знаят, че струват и че могат да постигнат много, ако вярват в себе си, обичат това, което правят, и се трудят.

Габриела Дамянова

(Българска филология, ред.)

 1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Казвам се Габриела Дамянова, на 21 години съм и към филологията ме насочи моята любов към българския език, както и към литературата. Именно с това смятам и да се занимавам за вбъдеще – с писане. Вярвам искрено, че това са моят път и моето призвание.

 1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Категорично не. Смятах, че моите колеги са доста по-подготвени от мен, но знаех, че нямам какво да губя, ако реша да участвам, затова се и престраших да го сторя.

 1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Стратегията ми се оформи, след като миналогодишната победителка даде на всички ни един доста ценен съвет – да разгледаме целия олимпийски тест и да решим онези задачи, в които сме най-уверени и с които сме сигурни, че ще се справим, а после да се върнем към тези, които ни затрудняват. Като цяло задачите не ме затрудниха особено, но ми бе нужно една идея повече време, за да помисля по-обстойно върху някои от тях.

 1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Подготовката бе достатъчно добра, въпреки обстоятелствата, при които трябваше да се случи. Относно дистанционното провеждане на олимпиадата – за мен лично присъственият формат на състезанието би бил по-добър, защото времето, с което бихме разполагали, ще е повече.

 1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Изключително многообразно богатство.

 1. На коя част на речта бихте се оприличили?

На глагола – сложен, многопластов и труден за разбиране.

 1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е… една изключителна възможност да предизвикаш себе си. Ще я запомня с… топлото и професионално отношение на организаторите.
 2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Да бъдат смели. Да се осмеляват. Да не се страхуват от провал, а напротив, ако има такъв – нека го приветстват с широка усмивка. В привидните неуспехи всъщност се крият най-ценните и незаменими уроци на битието, защото човек се проваля само когато не се осмели да пристъпи към страшното, а не когато го е сторил и не е сполучил.

Мария Нейкова

(Български език и английски език)

 1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Уча български език и английски език и съм в трети курс. Избрах тази специалност, защото винаги съм изпитвала интерес както към българския, така и към английския език. Смятам, че изучаването на езиците ще ми бъде от полза в бъдеще.

 1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Не очаквах, защото бях доста притеснена и мислех, че това ще ми попречи да се справя.

 1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Някои задачи, разбира се, отнеха повече време от други, но не съм изпитала големи затруднения. Смятам, че бях добре подготвена, и затова не ми беше трудно. Решавах всяка задача в реда, по който бяха подредени, и избягвах прескачането на някоя, за да премина към друга.

 1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А

дистанционното провеждане на състезанието?

Мисля, че с добър преподавател форматът на подготовката не е от значение. Нашият преподавател беше всеотдаен и ни научи на всичко необходимо. Дистанционното провеждане на състезанието беше по-добрата опция, защото обстановката в момента не е за подценяване.

 1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Важна, интересна и приятна.

 1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Може би на съществително име.

 1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е… хубаво преживяване. Ще я запомня с това, че беше първото предизвикателство през новата година, което завърши успешно.
 2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Да вярват в себе си и да не се колебаят.

Милена Милчева

(Български език и английски език)

 1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Аз съм Милена. Моята най-голяма страст е литературата. Обичам както да чета, така и да пиша. Чрез думите на белия лист мога най-добре да изразя чувствата си и ми доставя удоволствие да го правя. Но литературата не може да съществува без езика. Точно затова записах и специалността Български език и английски език. Надявам се след четирите години, прекарани в университета, езикът и литературата да не останат просто хоби, а да бъдат моето бъдеще.

 1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Нямах очаквания да бъда отличена. Възприемам морфологията на съвременния български език като една от най-големите трудности, с които съм се сблъсквала досега в обучението си. Вложих много усилия и време, за да вникна в тази необятна материя, и се радвам, че успях да постигна такъв напредък.

 1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Определено имаше задачи, които ме затрудниха, и те бяха по-скоро насочени към теорията, отколкото към практиката. Реших да започна с най-обемните според мен задачи, а именно – морфемния разбор и разбора на изречението, а за най-накрая оставих задачите, за които имах колебания и смятах, че ще отнемат доста от времето.

 1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Макар и в тези неприятни условия на дистанционно обучение мога да кажа, че подготовката за олимпиадата беше най-приятната „дисциплина“ този семестър. Смятам, че този формат не попречи почти по никакъв начин на моята подготовка и представяне на олимпиадата.

 1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Необятна, съвършена, подредена.

 1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Първото нещо, което изниквна в главата ми, е прилагателно име. Вярвам, че винаги можеш да бъдеш „най“, ако си качествен, и аз се стремя точно към това. Имам доста антоними, които винаги ще си останат такива за мен – противоположности, от които бягам.

 1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е… Ще я запомня с/със…

Олимпиадата по българска морфология е шанс да предизвикаш себе си, подкрепен от едни истински професионалисти – преподавателите. Ще я запомня най-вече с подготовката за нея – консултациите всеки петък следобед, по време на които научих много неща и се мотивирах.

 1. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

На бъдещите участници бих пожелала да не се отказват, дори да им се струва невъзможно да се справят. Защото, гмурнеш ли се веднъж в дълбоките води на морфологията, успехът е гарантиран, а самият той не се определя от броя на точките, а от удовлетворението от наученото. Няма невъзможни неща!

Мария Дечева

(Български език и английски език)

 1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Казвам се Мария Дечева, родена съм и живея в град Пловдив. Студентка съм в трети курс в Пловдивски университет ,,Паисий Хилендарски‘‘, специалност Български език и английски език. Основното ми занимание и приоритет на този етап от живота ми е образованието. Записах тази специалност, защото смятам, че владеенето на родния език е необходимост, а владеенето на поне още един чужд дава възможности за развитие както в личен, така и в професионален план. Бих могла да кажа, че професията учител е мечта за мен още от ранните ми детски години. Музиката и киното са нещата, с които най-често се занимавам през свободното си време. Най- голямата ми страст ще останат пътуванията. Бих цитирала Марк Твен: „След двадесет години ще съжалявате повече за нещата, които не сте направили, отколкото за тези, които сте направили. Затова отплавайте от сигурното пристанище. Уловете вятъра в платната си. Търсете! Мечтайте! Откривайте!“.

Това е пожеланието ми към всички.

 1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Ако трябва да бъда честна, не очаквах. Щастлива съм от факта, че съм отличена сред такава сериозна конкуренция.

 1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Някои от задачите ме затрудниха. Стратегията ми беше функционалното разпределение на времето.

 1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Не се съмнявам, че за всички нас ситуацията с пандемията е, меко казано, неприятна, но смятам, че от гледна точка на подготовката за олимпиадата дистанционният формат не ме е демотивирал, а точно обратното. Надявам се в най-близко бъдеще тези условия да бъдат минало и бъдещите студенти да имат възможността да изпитат емоцията от присъственото провеждане на олимпиадата.

 1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Впечатляваща, забавна, предизвикателство.

 1. На коя част на речта бихте се оприличили?

На глагола. Смятам, че съм човек на действието.

 1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е… удоволствие. Ще я запомня с позитивни емоции.
 2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Пожеланието ми към всички бъдещи участници е да вярват в себе си на първо място. Добрата подготовка винаги дава добри резултати.

Даниела Шопова

(Български език и история)

 1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Казвам се Даниела Шопова. Родена съм и съм израснала в Свиленград, където също така получих основното и средното си образование. Именно в основното училище (ОУ „Иван Вазов“) открих първата си голяма любов – българския език, а в по-горните класове и тази към литературата, докато любовта  към историята се зароди едва през последните години в гимназията (СУ „Д-р Петър Берон“). Това до голяма степен предопредели и избора ми на специалност – Български език и история.

 1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Ни най-малко, тъй като не бях напълно  подготвена. Въпреки това се радвам, защото беше незабравимо преживяване, за което основно трябва да благодаря на доц. Чакърова. Без нея нямаше да добия достатъчно смелост, за да се запиша за участие.

 1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Да, имаше няколко задачи, които ме затрудниха. Нямах някаква ясна стратегия, но се опитах на първо време да реша онези задачи, в чиито отговори бях уверена.

 1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Като се има предвид ситуацията, това беше най-добрият начин, по който биха могли да се проведат както подготовката, така и самото състезание.

 1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Многокомпонентна, сложна, интересна.

 1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Може би на наречието, тъй като към него се включват думи, които не отговарят точно на определенията на учените за тази част на речта. Оприличавам се на него именно защото в характера ми има черти, които в очите на околните са също толкова странни.

 1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е… както предизвикателство, така и рядка възможност за студентите да се включат в едно събитие, което излиза извън рамките на лекциите и семинарните занятия и което прави една абстрактна наука като морфологията изключително интересна и дори забавна. Ще я запомня с… изключително професионалното отношение на всички нейни организатори, с безкрайната подкрепа от страна на доц. Чакърова и с възхищението си към знанията на доказалите се в олимпиадата колеги.
 2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Както всички знаем – първата крачка е най-трудна. Затова им пожелавам да съберат смелостта да я направят, защото независимо от крайния резултат смятам, че няма да са разочаровани, че са взели участие в едно толкова интересно начинание.

 

Блока подготви: д-р Десислава Димитрова,

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

Categories: Новини Tags: