Поетична вечер в памет на поета Добромир Тонев

April 4th, 2011

 

Автор: Иво Ганчев


Десислава Димитрова, Иво Ганчев и гл. ас. Ивана Колева

„С посрещането на Първа пролет ние изразяваме надеждата си, че красивите неща винаги ще се завръщат при нас” – с тези думи Десислава Димитрова откри вечерта, посветена на поета Добромир Тонев. Събитието, организирано от Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов”, се състоя на 22 март в емблематичната за пловдивската филология 10. аудитория.

Сред присъстващите имаше видни пловдивски писатели, журналисти от различни медии, много студенти и ученици – най-радостното в случая, защото организирането на тази среща целеше именно младите хора да се запознаят с творчеството на починалия преди десет години Добромир Тонев, който е и възпитаник на Пловдивския университет.

Водещата и сценарист на събитието Десислава Димитрова  първи покани на трибуната един от най-изтъкнатите специалисти по съвременна българска литература – доц. д-р Владимир Янев, който представи няколко фрагмента, свързани с последното четене на Добромир Тонев в Университета през 2001 г.

Творби на Добромир Тонев бяха изпълнени от Иво Ганчев, студент по английска филология и член на Лингвистичния клуб, и гл. ас. Ивана Колева, преподавател в Катедрата по естетическо възпитание на Педагогическия факултет.

За студентските години на Добромир Тонев разказа проф. дфн Огнян Сапарев, който тогава е бил ръководител на Литературния клуб „Гео Милев”. Писателят Здравко Попов сподели някои от многобройните им истории, свързани с „Кристал” и други сакрални места за пловдивската бохема. Поетът Иван Вълев припомни моменти около работата в Издателство „Христо Г. Данов”, където е и редактор на първата книга на Д. Тонев „Белег от подкова”. Настоящият ръководител на Поетическа академия „Добромир Тонев” Николай Гюлев и София Несторова от ИК „Жанет 45″ също бяха сред специалните гости на вечерта. Поради невъзможност да присъства писателят Христо Карастоянов беше изпратил свой текст, посветен на първата публикация за Добромир Тонев в ямболския вестник „Народен другар”, където става дума за негови успехи по конна езда. Текстът беше прочетен пред аудиторията от студентката Таня Пеева.

Организаторите от Лингвистичния клуб с ръководител доц. д-р Красимира Чакърова заслужиха поздравленията на препълнената аудитория за прекрасната поетична вечер, която подариха на Пловдив.

 

Десислава Димитрова дава начало на поетичната вечер.

Първият от участниците - доц. д-р Владимир Янев.

Иво Ганчев и гл. ас. Ивана Колева четат стихове на Д. Тонев.

Проф. дфн Огнян Сапарев разказва...

Таня Пеева чете текста на писателя Христо Карастоянов.

Писателят Здравко Попов

Поетът и преводачът Иван Вълев за Д. Тонев.

Приятелят и поетът Николай Гюлев.

 

София Несторова от ИК "Жанет 45".

Comments are closed.