Home > Новини > Морфологът на 2022 г. Борис Бисеров: Олимпиадата по българска морфология е прекрасно изживяване, което ще помня цял живот

Морфологът на 2022 г. Борис Бисеров: Олимпиадата по българска морфология е прекрасно изживяване, което ще помня цял живот

В края на поредицата от интервюта с отличените морфолози Ви представяме отговорите на победителя в лигвистичната надпревара и носител на почетното звание „Морфолог на 2022 г.“ Борис Бисеров от специалността Български език и английски език.

  1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Аз съм Борис, на 28 г. от гр. Кърджали. Вече 16 години живея в Пловдив, където завърших ЕГ „Пловдив“, а след това бях приет в специалност МИО с английски език в ПУ „Паисий Хилендарски“. Това решение обаче не бе сполучливо и през 2019 г. реших да се впусна в света на филологията. Освен с академичните дейности обичам да се занимавам с любимия си футбол, да чета книги и да прекарвам свободното си време в компанията на любими хора.

  1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличен?

Честно казано, не, защото веднага след като предадох олимпийския тест, открих неточности в работата си. Когато излезе списъкът с номинираните обаче, си помислих, че може би ще получа място в топ 3, а защо не и първа награда.

  1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Не мога да кажа, че някоя от задачите ме е затруднила повече от останалите. Всички бяха еднакво предизвикателни и изискваха сериозни познания и размисъл. Признавам си обаче, че подцених задачата за морфемен разбор и тази за определяне на кратък и пълен член, в които съответно съм допуснал и неточности. Стратегията ми беше да работя максимално бързо и по реда на задачите, не съм си избирал с коя да започна и коя да оставя за по-късно. Записвах си задачите, по които чувствах, че имам още работа, а след това се връщах на тях.

  1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Беше ми изключително приятно да се включвам в онлайн консултациите всеки петък. Беше доста изморително на моменти, но всяка минута, прекарана на тези срещи, си струваше. Като се вземат предвид епидемичната обстановка и големият брой участници, дистанционният формат беше единственото възможно решение, с което организаторите се справиха отлично и за което им благодаря.

  1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Бих си позволил да цитирам изтъкнатия специалист по славянско езикознание проф. Светомир Иванчев, който определя съвременния български език като „класически и екзотичен“. От себе си бих добавил и „необятен“.

  1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Може би на глагола. Първо, защото ми е любимата част на речта, и второ, защото съм по-скоро човек на действието. Със сигурност съм сложна глаголна форма, не обичам 1. л., ед.ч., а по-скоро 1. л., мн.ч. Доста често съм относителна форма, защото имам навика да се връщам към миналото. Нося последствията от действията си, затова съм резултативна форма. Не обичам да поставям условия, нито да налагам мнението си, затова наклонението ми е изявително. Винаги се стремя към активност, а не към пасивност. Когато видя, че статусът ми отива в отрицателния спектър, бързо гледам да го променя.

  1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е безценен опит и прекрасно изживяване, което ще помня цял живот. Ще я запомня с голямото вълнение преди началото, с голямата радост след края и удоволствието в процеса на подготовката.
  2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Пожелавам им дори и за секунда да не спират да вярват в себе си и възможностите си. Ако това все пак се случи, нека знаят, че да обичаш и да боравиш правилно с родния си език, е висша форма на родолюбие. Да не спират да обогатяват знанията си, а на самия тест да разчитат единствено на себе си. Да изпитват удоволствие от работата си.

Интервюто проведе:

д-р Десислава Димитрова

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

Categories: Новини Tags:
Comments are closed.