Home > Новини > Петя Александрова: Олимпиадата по българска морфология е едно вдъхновяващо и незабравимо преживяване, което дарява всекиго, докоснал се до него, с много положителни емоции, опит и нови знания

Петя Александрова: Олимпиадата по българска морфология е едно вдъхновяващо и незабравимо преживяване, което дарява всекиго, докоснал се до него, с много положителни емоции, опит и нови знания

С престижната втора награда в Двадесет и четвъртата общофакултетска олимпиада по морфология бе отличена Петя Александрова – студентка от специалността Български език и италиански език. На Вашето внимание представяме отговорите от проведеното кратко интервю с тазгодишния носител на сребърния медал.

  1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Казвам се Петя Александрова и съм студентка в специалността Български език и италиански език (3. курс). Родена съм в гр. Пловдив и завърших средното си образование в Езикова гимназия „Иван Вазов” със засилено изучаване на италиански език и руски език като втори чужд. Избрах специалността „Български език и италиански език“, защото исках да съчетая любовта и интереса си към двата езика и да задълбоча своите познания в областта на хуманитарните науки.

В свободното си време обичам да пътувам, да чета книги, да гледам филми и сериали и да прекарвам време с любимите си хора.

  1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Знанията и опитът, които натрупах по време на цялата си подготовка, ми даваха увереността да мисля, че ще успея да постига добър резултат, но определено не очаквах второто място.

  1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Не мога да кажа, че дадена задача ме е затруднила, защото почти всички бяха познати и упражнявани много пъти. Имаше такива, които изискваха малко повече време и внимание, защото бяха с по-аналитичен характер.

От опита, който придобих с участието си, мога да кажа, че една от най-важните стратегии е правилното разпределяне на времето. Аз лично започнах със задачите, които носят повече точки и отнемат повече време за изпълнение, като морфемния и морфологичния разбор. И се опитвах, където мога, да изкарам някоя и друга бонус точка. 🙂

  1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Подготовката за олимпиадата протече много спокойно, добре организирано, по един забавен и интересен начин. Не съм имала никакви притеснения, защото знаех, че този формат на провеждане е вече въведен и изпробван успешно. Благодарение на професионализма на доц. Чакърова и нейния екип олимпиадата за мен протече много спокойно, без затруднения и за щастие, без технически проблеми.

  1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Богата, неповторима и интересна.

  1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Бих се оприличила на глагола, защото вярвам, че мога да сбъдна всяка своя мечта, ако действам целенасочено, неуморно и смело за нейното осъществяване.

  1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е едно вдъхновяващо и незабравимо преживяване, което дарява всекиго, докоснал се до него, с много положителни емоции, опит и нови знания. Ще я запомня с неповторимата всеотдайност и неизчерпаемата енергия на доц. Чакърова и д-р Димитрова, които успяха да ни предадат своята любов към езика. Благодаря Ви!
  2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Бих им пожелала да бъдат уверени и смели, да не се предават пред трудностите, които може да срещнат по време на подготовката, и най-вече да се забавляват и наслаждават на тази прекрасна възможност да опознаят по-добре нашия богат и красив език. Успех!

Интервюто проведе:

д-р Десислава Димитрова

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

 

Categories: Новини Tags:
Comments are closed.