Лингвисти на среща разговор с проф. дфн Стефана Димитрова

February 5th, 2011


Проф. дфн Стефана Димитрова

Проф. дфн Стефана Димитрова

Проф. дфн Стефана Димитрова е един от най-изявените български лингвисти, специалист по общо и руско езикознание, който тази година чества своя 75-годишен юбилей. Това бе и причината Лингвистичният клуб „Проф. Борис Симеонов” заедно с Центъра за руски език и култура в ПУ да я поканят на среща разговор, на която проф. Димитрова разказа за „Някои по-малко известни приноси на руските лингвисти в развитието на общото езикознание”. На събитието, което се състоя в 6. аудитория, присъстваха дългогодишни колеги и приятели, с които проф. Стефана Димитрова е работила през годините: проф. дфн Иван Куцаров, проф. дфн Диана Иванова, доц. д-р Стефка Георгиева, преподаватели от филологическите катедри и студенти.

Начало на срещата даде Тенчо Дерекювлиев, след което Енчо Тилев очерта накратко образа на учения и човека Стефана Димитрова. В своето изложение проф. Димитрова разказа за някои не толкова известни приноси на руски езиковеди, изпреварили своето време и дали насоки на съвременната лингвистика още преди векове. Особен акцент тя постави и върху достиженията на арабското езикознание, на което, както се оказва, се дължат много от схващанията за същността на езика. За пореден път проф. Стефана Димитрова не пропусна да изкаже думи на благодарност към своя „пръв и единствен учител” проф. Владимир Звегинцев, автор на редица трудове по общо и арабско езикознание и професор в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов”. Стефана Димитрова разказа също така и някои случки от академичния живот през годините и сподели впечатленията си от срещите с известни лингвисти.

В края на вечерта членовете на Лингвистичния клуб поднесоха на проф. Димитрова подарък – картина на Пловдив – и цветя с пожелание за дълголетие и нови срещи, а за гостите имаше малък коктейл.


Енчо Тилев представя накратко творческата биография на проф. Ст. Димитрова.

Иво Ганчев и Петя Вецева поднасят подарък и цветя на госта юбиляр.

Проф. Димитрова оставя своето пожелание в почетната книга на Лингвистичния клуб.

Колеги и студенти слушат с интерес увлекателната лекция на проф. Стефана Димитрова.

Снимка за спомен от събитието.

А някои казват, че лингвистиката била скучна наука...

Проф. Стефана Димитрова сред колеги и приятели след края на срещата.

Малкият книжен базар привлече вниманието на всички гости.


Comments are closed.