Ирина Витанова

April 6th, 2021

Ирина Миленова Витанова е студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност Българска филология. Родена е в гр. Бургас, където през 2018 г. завършва с отличие средното си образование в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ с профил “Природни науки с английски език и втори чужд език – немски”. Същата година е приета в университета с отлична оценка от Националното състезание по български език и литература за зрелостници, организирано от Филологическия факултет към университета, и е отличена с трета награда.

Като ученичка се класира на челни места на още много състезания по български език и литература и на олимпиади по история и философия, а също така е в отбора, представил гимназията на радиовикторините по история, организирани от радио БНР през 2018 г. През 2019 г. е част от университетския отбор, който печели трето място на Националната олимпиада по езикова култура за студенти – гр. София. Същата година участва успешно в обучение по Storytelling в гр. Банкя, както и в студентския конкурс за есе на тема „Най-важният урок. Послание към бъдещите ми ученици”, организиран от PwC България. Владее писмено и говоримо английски език.

Научните ѝ интереси са главно в областта на литературознанието ( теория на литературата, антична и западноевропейска литература, българска следосвобожденска литература и българска литература след ПСВ ), интерпретативната антропология, журналистиката, както и морфологията на съвременния български език. Проявява интерес и към психологията (по-конкретно психоанализата), философията и културологията.

Член е на Лингвистичния клуб от 2018 г.

Comments are closed.