Home > Новини > Олимпиадата – един от най-вълнуващите моменти в университетския живот (интервюта с носителите на трета награда в XXIV-та олимпиада по морфология на съвременния български език)

Олимпиадата – един от най-вълнуващите моменти в университетския живот (интервюта с носителите на трета награда в XXIV-та олимпиада по морфология на съвременния български език)

Изкушени от езика, жадни за нови знания и филологически предизвикателства, отличените с трета награда участници в XXIV-та олимпиада по морфология Мария Костова и Ваня Вълева споделиха с нас впечатленията си от лингвистичното състезание. На Вашето внимание представяме техните  отговори на въпросите от проведеното кратко интервю.

Мария Костова

(Български език и английски език)

  1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Аз съм Мария и обичам литературата (чета на български и английски). Любимите ми поети са Филип Ларкин и Ивайло Иванов, любимите ми философи са Камю и Виктор Франкъл, обичам да рисувам и да пиша за Оскар Уайлд и за приказките му. Увличам се по литературната теория, философията и психологията. Езикознанието също ме изкушава. Освен това съм лауреат в XXXI национална олимпиада по философия. Успехите си си обяснявам с това, че ги имам, защото „стоя на раменете на гиганти“.

  1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Съвсем не; явих се с надеждата да се освободя от изпит, защото ни предстои тежка сесия. Първоначално бях решила да участвам само в подготовката, но не и в самата олимпиада. И добре, че се престраших, защото станах трета.

  1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Затрудниха ме задачата за разделяне на морфеми на различни словоформи и морфологичният разбор на изречението. За да се направят успешно, човек трябва много да се е упражнявал, но аз работих по всеки един практикум за олимпиадата и присъствах на всяка консултация, така че с това си обяснявам и успеха си.

Започнах работа от най-лесните за мен задачи (напр. тази за членуването) и включвах максимално много примери в отговорите си. Предполагам, че това е причината да имам толкова много точки. Също ми помагаше да си мисля, че това е просто един предварителен тест (преди изпита по дисциплината) – нищо непоправимо не може да излезе от участието ми в него.

  1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Дистанционният формат на подготовка ни позволяваше да работим толкова до късно, струва ми се. Едва ли бихме стояли толкова време в университета, ако се подготвяхме присъствено. Така е по-изморително и трябва да се съобразяваме с работното време на университета, както и с транспорта (някои колеги не живеят в града). А колкото повече време имаме за подготовка, толкова по-добре за нас. За мен така беше по-удобно и да си водя подредени записки, да си създавам и след това да преглеждам схеми и таблици.

Дистанционното провеждане на състезанието ми помогна да не бъда толкова притеснена, колкото съм  била при участието ми в други олимпиади преди пандемията. Различно е да се участва в олимпиада от стая в непознато училище, в сравнение с участието от хола на собствения ти дом. Заедно с притеснението обаче сякаш намаля и вълнението, което пък е позитивна емоция. Липсва ми и спонтанната комуникация с колегите. Но аз все пак се радвам, че изобщо имаше начин да се проведе олимпиадата – без значение от условията.

  1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Атавистична, пластична, необикновена. Атавистична, защото пази в себе си информация за най-стария славянски език – старобългарския; пластична, защото се развива заедно с нас, като едновременно с това ни характеризира като народ; и необикновена, защото се отличава дори и от иначе близките до съвременния български езици.

  1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Надявам се, че поне малко приличам на съществително – те са ми любимите части на речта; колекционирам ги. Думи като акомизъм, себеизъм, дисфория, безприютност, Аликанте… Те рисуват картини в съзнанието. Надявам се, че съм поне наполовина толкова добър художник на идеи, колкото са съществителните. 

  1. Довършете следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е… Ще я запомня с/със…

Олимпиадата по българска морфология е предизвикателство. Ще я запомня с късните разговори с колеги, в които най-накрая сме получили прозрение и се вълнуваме да споделим какво сме разбрали.

  1. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Пожелавам им най-вече любопитство към собствения им език и закодираните в него послания, както и смелост да предизвикат себе си и да се включат в състезанието.

Ваня Вълева

(Българска филология, зад.)

  1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Привет! Аз съм Ваня Вълева и съм родом от гр. Ямбол. Към настоящия момент съм студентка в трети курс, специалност „Българска филология“ (задочно обучение). В по-ранните си години съм отличавана в областта на изобразителното изкуство и информационните технологии, но любовта ми към книгите беше по-голяма и впоследствие тя надделя над всичко останало. Морфологията ме заплени, защото те кара да мислиш, да си задаваш въпроси и да търсиш техните отговори. Това беше и основната причина да се впусна в приключението, наречено Олимпиада по морфология.

  1. Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Бях изненадана, защото всички показаха много знания, постоянство и аналитично мислене по време на практикумите. Упражнявах се усилено и правех всяка задача, всяка думичка с много желание и любов, а за мен това беше най-важното. 

  1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите? Каква беше стратегията Ви за работа по теста?

Нямах време да мисля дали дадена задача ме затруднява, или не, защото бързах много. Предпочетох да прескачам въпросите, които носеха най-малко точки, но след това изгубих доста време да се връщам назад, да ги търся и да попълвам пропуснатото. Затова като най-правилно определям решаването на задачите в тяхната последователност. 

  1. Как оценявате дистанционния формат на подготовката за олимпиадата? А дистанционното провеждане на състезанието?

Нямах притеснения, свързани с дистанционния формат на обучение. Имахме прекрасни петъчни вечери, не усещах как минаваха часовете, а доц. Чакърова беше на разположение по всяко време. Повече ме притесняваше дистанционното провеждане на състезанието, но всичко мина гладко, а и целият екип беше в готовност да ни съдейства, ако възникнеше проблем.

  1. Как бихте определили българската морфологична система с три думи?

Свещена (заради закодираната троица „време – вид на действието – таксис“), необятна и неповторима.

  1. На коя част на речта бихте се оприличили?

Междуметието, защото тази част на речта е същински атом, зареден с емотивен заряд…

  1. Довършете следните изречения:

Олимпиадата по българска морфология е… един от най-вълнуващите моменти в живота ми. Ще я запомня с интересните практически задачи и предизвикателството да премеря сили с най-добрите.

  1. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

В никакъв случай да не пропускат състезанието, да бъдат постоянни и да се борят за мечтите си! Поздравявам най-сърдечно доц. Чакърова и докторантите от Лингвистичния клуб за това, че всеки петък споделяха времето си с нас! Благодаря Ви, че Ви има!

 

Блока подготви: д-р Десислава Димитрова,

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

 

 

 

 

 

Categories: Новини Tags:
Comments are closed.