Езиковият инстинкт

February 16th, 2011


Стивън Пинкър е психолингвист и когнитивист; няколко години е директор на Центъра по мозъчни и когнитивни науки в Масачусетския технологичен университет, в момента е професор по психология в „Харвард”. Огромна популярност придобива с книгите си „Езиковият инстинкт” (1994), „Как работи умът?” (1997), „Думи и правила” (1999) и „Празната дъска” (2002).

„Езиковият инстинкт” синтезира най-новите научни откри­тия в лингвистиката, експерименталната психология, еволюционната биология и невронауката, за да даде отговор на въпроса: какво представлява езикът? Концепцията на Стивън Пинкър за езика като вродена способност на ума, изработена в хода на еволюцията, е грандиозно предизвикателство срещу релативизма, владеещ социалните и хуманитарните науки през XX в. Пинкър пише с искрящо чувство за хумор и умее да предаде и най-сложните теории по достъпен и увлекателен начин, а книгата изобилства с примери от литературата и ежедневната реч, помагащи ни да осъзнаем какво чудо е езикът във всички свои прояви. А тайната на езика ни открива достъп до още по-голямата загадка: как работи умът?


Брилянтно изследване на езика.

„Таймс”

Вдъхновяващ синтез забавно, напълно достъпно изследване, истинско угощение за влюбените в езика, което ще провокира специалистите в множество дисциплини.

„Пъблишърс Уийкли”

Забележително завладяваща книга.

„Сайънтифик Америкън”

Пинкър разбива митовете със замах, разсича възлите на специализирания жаргон и от време на време разказва вицове. Той прави за езика това, което Дейвид Атънбъроу направи за животните, като обяснява сложни научни понятия и теории с такава лекота, че читателят не усеща тежест дори за миг. Това е разтърсваща предразсъдъците, весела, забавна и изключително прецизна книга. Направете си този подарък – прочетете я.

„Сънди Таймс”


Comments are closed.