Home > Новини > Ивана Витанова: Олимпиадата ще остане като едно от най-значимите и вълнуващи неща, случили се през цялото ми следване в университета

Ивана Витанова: Олимпиадата ще остане като едно от най-значимите и вълнуващи неща, случили се през цялото ми следване в университета

Носител на сребърен медал в Двадесет и третата общофакултетска олимпиада по морфология е Ивана Витанова – студентка от специалността Българска филология. На Вашето внимание представяме отговорите от проведеното кратко интервю с тазгодишния вицешампион.

  1. Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Аз съм Ивана Витанова и съм от село Първенец. Завършила съм Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в град Пловдив. Владея на добро ниво английски език, а също така имам и бегли познания по немски и по руски език. Избрах специалността „Българска филология“ заради любовта си към родния ни език и към литературата. Уча с голямо желание и вдъхновение. Най-голям интерес имам към литературата и към изобразителното изкуство. А свободното си време посвещавам на йога практики и на разходки.

  1. Каква беше стратегията Ви за подготовка преди олимпиадата? Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

По време на подготовката за олимпиадата отделях доста време за решаване на практически задачи. Разбира се, част от времето ми беше посветено и на учене на теория, но стратегията ми беше да овладея в колкото се може по-голяма степен морфемния и морфологичния разбор, определянето на рода при съществителните имена, спрягането на глаголи в аорист и имперфект и пр. Честно казано, силно се надявах да бъда отличена и съм много радостна, че усилената подготовка даде своите резултати.

  1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите?

Имаше три задачи, чието решаване ми отне повече време, отколкото за останалите, защото бяха по-предизвикателни.

  1. Вие сте от първия випуск, при който олимпиадата се проведе в дистанционен формат. Това притесни ли Ви?

Притеснявах се дали няма да има някакъв проблем с техниката. Може да спре интернетът или пък да има срив в системата, но за мен всичко мина благополучно.

  1. Как най-кратко бихте определили българската морфологична система?

За мен българската морфологична система е многоизмерна.

  1. Ако трябва да се самооприличите с една от грамемите на глаголните морфологични категории, коя бихте избрали и защо?

Бих избрала грамемата резултативност, защото аз много силно вярвам, че животът ни е резултат от нашите собствени действия. Вярвам и че когато човек полага упорит труд и усилия, винаги ще види резултат от действията си.

  1. Довършете следното изречение: Олимпиадата по българска морфология есъбитие, което очаквах с нетърпение, и ще остане като едно от най-значимите и вълнуващи неща, случили се през цялото ми следване в университета.
  2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

На бъдещите участници пожелавам да се впуснат смело в морфологичната надпревара, защото всяко положено усилие си заслужава по пътя към опознаването на българския език. Крайната цел на тази олимпиада не е само спечелването на наградата и получаването на отлична оценка. Целта е колкото се може повече да опознаем българската морфологична система и придобитите знания всъщност са най-ценната награда.

Интервюто проведе:

д-р Десислава Димитрова,

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

Categories: Новини Tags:
Comments are closed.