Home > Новини > Морфологът на 2021 г. Атанаска Джоголанова: Олимпиадата е изключително вълнуващо преживяване и безценен спомен

Морфологът на 2021 г. Атанаска Джоголанова: Олимпиадата е изключително вълнуващо преживяване и безценен спомен

В края на поредицата от интервюта с младите морфолози олимпийци Ви представяме отговорите на победителя в лингвистичното състезание и носител на приза „Морфолог на 2021“ Атанаска Джоголанова от специалността Български език и английски език.

  1. Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Здравейте! Казвам се Атанаска Джоголанова и съм студентка в трети курс на специалността Български език и английски език. Родният ми град е Копривщица. Завърших средното си образование в паралелка с туризъм и усилено изучаване на английски език в СУ „Любен Каравелов“, град Копривщица. След като се дипломирах, бях решила да изучавам филологическа специалност с български език, а към английския език имам интерес още от началните класове в училище. Затова сметнах, че хибридната специалност Български език и английски език ще е най-доброто решение, тъй като отразява най-точно интересите ми и очакванията ми от висшето образование. И така вече трета година се убеждавам, че съм направила правилния избор.

В свободното си време обичам да чета книги, да прекарвам време със семейството си и с домашните си любимци. Освен това обичам и да готвя.

  1. Каква беше стратегията Ви за подготовка преди олимпиадата? Очаквахте ли Вие да бъдете отличена?

Започнах да се подготвям от по-рано, учех последователно и най-вече се наслаждавах на всичко, което правех. Мисля, че това много ми помогна. Въпреки че доста се подготвях, не очаквах да бъда отличена, тъй като по време на провеждането на консултациите за олимпиадата виждах, че конкуренцията е изключително голяма – имаше много активни и знаещи колеги.

  1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите?

Нямаше задача, която да ме затрудни особено, тъй като бяхме запознати с почти всички типове задачи. Притесняваше ме по-скоро времето и затова съм допуснала някои грешки от недоглеждане, тъй като нямах много време да се върна и да проверя какво съм написала.

  1. Вие сте от първия випуск, при който олимпиадата се проведе в дистанционен формат. Това притесни ли Ви?

Провеждането на олимпиадата в дистанционна среда ме притесни отначало, тъй като в този случай за всекиго от нас състезанието можеше да приключи по непредвидени технически причини. Въпреки това, когато видях, че доц. Чакърова и екипът ѝ реагират с разбиране към всички подобни проблеми и имат своевременно решение за тях, се успокоих и работих без притеснения.

  1. Как най-кратко бихте определили българската морфологична система?

Бих определила българската морфологична система като уникална, сложна и интересна, тъй като е белязана от народопсихологията на българите.

  1. Ако трябва да се самооприличите с една от грамемите на глаголните морфологични категории, коя бихте избрали и защо?

Бих се оприличила с грамемата положителен статус, тъй като винаги се опитвам да намеря положителната страна на всяко нещо, което ми се случва.

  1. Довършете следното изречение: Олимпиадата по българска морфология е… най-добрият стимул за учене на българската морфология, изключително вълнуващо преживяване и безценен спомен.
  2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

На бъдещите участници в морфологичната надпревара бих искала да пожелая да бъдат смели, да вярват в себе си, да се забавляват по време на подготовката си, защото олимпиадата е начин да погледнеш на морфологията от интересната ѝ страна особено когато се подготвяш с помощта на доц. Чакърова. Освен това бих искала да им кажа да се възползват пълноценно от всяка възможност за изява в университета, защото всичките ни опити са безценни уроци, начини за опознаване на собствените ни способности и незаменима инвестиция за бъдещото ни развитие.

 

Интервюто проведе:

д-р Десислава Димитрова,

Лингвистичен клуб „Проф. Борис Симеонов“

Categories: Новини Tags:
Comments are closed.