Home > Новини > Олимпиадата по българска морфология е „незаменимо преживяване, през което всеки бъдещ филолог трябва да премине“ (интервюта с носителите на трета награда в морфологичното състезание), 2. част

Олимпиадата по българска морфология е „незаменимо преживяване, през което всеки бъдещ филолог трябва да премине“ (интервюта с носителите на трета награда в морфологичното състезание), 2. част

Усърдието в подоготовката на младите лингвисти за олимпиадата по българска морфология за пореден път бе възнаградено. На Вашето внимание представяме отговорите от проведеното кратко интервю с отличените с трета награда участници: Джулия Налбантова (Българска филология), Николина Мавродиева (Български език и немски език) и Габриела Чанева (Българска филология).

………………………………………………………………………………….

ДЖУЛИЯ НАЛБАНТОВА

  1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Привет, аз съм Джулия Налбантова. Живея в Куртово Конаре. Това е едно спокойно и приятно място, което се намира само на няколко километра от Пловдив. Средното си образование съм завършила в СУ „Свети Патриарх Евтимий”, и то с природоматематически профил, което се противопоставя на специалността ми в университета – Българска филология. (В училище сме изучавали усилено английски език.) От малка се увличам по литературата, а в училище обожавах часовете по български език. Идвайки в университета, реших да се потопя по-дълбоко в родния ни език и да изуча неговите особености. През свободното си време обичам да рисувам, защото това хоби ми доставя най-голямо удоволствие.

  1. Каква беше стратегията Ви за подготовка преди олимпиадата? Очаквахте ли Вие да бъдете отличен/а?

За олимпиадата се подготвях усилено, като за подготовката ми помогнаха и най-добрите преподаватели по морфология. Силно вярвах и се надявах да съм сред отличените, защото положих доста усилия.

  1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите?

Повечето затруднения при мен бяха породени от необичайния начин за провеждането на олимпиадата и по-краткото време, с което разполагахме.

  1. Вие сте от първия випуск, при който олимпиадата се проведе в дистанционен формат. Това притесни ли Ви?

Да, както вече споделих, това ме притесни, защото е ново и непознато.

  1. Как най-кратко бихте определили българската морфологична система?

Интересна, но трудна за изучаване.

  1. Ако трябва да се самооприличите с една от грамемите на глаголните морфологични категории, коя бихте избрали и защо?

Бих избрала морфологичната категория време, защото е доста сложна в сравнение с другите езици. Ако трябва да се самооприлича с една от грамемите на категорията, ще избера сегашно време.

  1. Довършете следното изречение: Олимпиадата по българска морфология е… страхотно преживяване, в което всеки, който има възможност, трябва да участва.
  2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

На първо място много късмет, да бъдат постоянни в своята подготовка, за да покажат най-доброто от себе си и да се борят за бонус точки. 🙂

 

НИКОЛИНА МАВРОДИЕВА

  1. Здравейте! Казвам се Николина Мавродиева и съм от гр. Кърджали. Завърших езикова гимназия „Христо Ботев“ в родния ми град с чуждоезиков профил: немски (първи чужд) и английски като втори език. Избрах да изучавам специалността Български език и немски език в университета, защото мисля, че тази хибридна специалност предоставя възможност за придобиване на много комплексни знания и умения. Интересът ми към българския език и българския фолклор също беше определящ при избора. Паралелното изучаване на два езика се оказа много интересно за мен, тъй като установих, че по този начин човек може най-ефективно да долови спецификите на всеки от тях.

В малкото свободно време, което ми остава, обичам да пътувам – най-вече из красиви и малко познати кътчета на България. Четенето също е едно от заниманията, с които запълвам свободното си време, а един от най-любимите ми романи е „Крадецът на книги“ на Маркъс Зюсак.

  1. Нямах точно изградена стратегия, която да следвам при подготовката. Стараех се да посещавам редовно лекциите, упражненията и допълнителните консултации за олимпиадата – всички те ми бяха от голяма полза при подготовката. Не очаквах да бъда сред отличените, тъй като конкуренцията беше много голяма – всички колеги се подготвяха усилено за морфологичната олимпиада. Поздравявам ги за смелостта и достойното представяне!
  2. Не ме затрудниха толкова самите задачи, колкото правилното разпределение на времето, тъй като на някои от тях не успях да обърна нужното внимание. Но със сигурност мога да кажа, че една от най-любимите ми задачи беше свързана с образуването на формите на аорист и имперфект, тъй като предоставяше възможност за трупане на бонус точки, от което с удоволствие се възползвах. 🙂
  3. Единственото притеснение за мен относно дистанционния формат на олимпиадата бе от чисто техническа гледна точка – дали интернет връзката ще бъда добра, дали системата ще издържи на натоварването, но сега мога да кажа, че то е било напълно излишно. Организацията беше на много високо ниво, а целият екип положи големи усилия, за да се справи с всяко изникнало затруднение в процеса на работа по олимпийския тест.
  4. Най-краткото определение, което мога да дам за българската морфолгична система е – БОГАТСТВО. Тя е един необятен океан, в чиито дълбини се крият неподозирани тайни, които чакат да бъдат разкрити.
  5.  Аз бих се самооприличила с грамемата бъдеще време, тъй като бъдещето никога не е напълно ясно, но въпреки това е много вълнуващо, какъвто е и самият живот.
  6. Олимпиадата по българска морфология е… вълнуващо предизвикателство, което дава възможност на човек да се докосне до красотата и необятността на родния език. Целият процес – от подготовката до деня на самата надпревара, бе прекрасно преживяване.
  7. Пожелавам на бъдещите участници много успехи, творческо вдъхновение и нестихващ ентусиазъм! И нека знаят, че олимпиадата е нещо, от което могат да натрупат само позитиви.

Благодаря на доц. Чакърова, на д-р Димитрова и на целия екип, които дадоха всичко от себе си за успешната подготовка на участниците и за реализирането на това прекрасно лингвистично състезание. Не спирайте да вдъхновявате!

 

ГАБРИЕЛА ЧАНЕВА

  1. Здравейте! Казвам се Габриела Чанева и съм родена в град Карнобат. Завърших средното си образование в общообразователна паралелка в едно от средните училища в родния ми град. Владея английски говоримо и писмено, но с известни недостатъци. Решението ми да уча Българска филология беше обмисляно дълго време. Спрях се на тази специалност, защото в училище винаги ми е било интересно да изучавам български език и литература. Редовно посещавах олимпиади, като се представях добре както на общинско, така и на областно ниво. Също така имах интерес да се явявам на състезания и форуми по творческо писане в училище. С течение на времето започнах да се замислям, че кандидатстването ми във филологическа специалност би било много полезно решение за мен, защото знаех, че ще развия таланта си и ще се обогатя с нови знания.

Изборът на специалността е до голяма степен свързан и с моите интереси и занимания в свободното време. Интересът ми към книгите се роди в много ранна детска възраст и винаги ми е доставяло удоволствие да чета, а освен това и да вниквам по-надълбоко в прочетеното. Това разшири обзора на моето въображение и ме обогати с чувство за естетика.

  1. Винаги се подготвям по реда на темите, които са зададени, а не хаотично. Разпределям времето си и определям на кои неща да обърна малко повече внимание, ако са ме затруднили. За олимпиадата се опитах да създам най-вече логическа последователност на нещата, които уча, както и да направя смислови връзки, за да подредя знанията си. Приех олимпиадата не като трудност, а като предизвикателство, което с достатъчно желание може да се приеме.

Не очаквах да бъда отличена, честно казано. Беше изключителна изненада за мен и съм щастлива за това, че за пореден път се убеждавам, че усилията винаги си струват.

  1. Всички задачи сами по себе си бяха трудни и изискващи доста разсъждения, но както споменах, логическите връзки между натрупаните знания ми помогнаха за решаването им.
  2. Нямах никакви притеснения относно провеждането на олимпиадата, тъй като знаех, че нейните организатори ще се справят отлично с всичко около нейното провеждане. Винаги, когато има желание, има и начин. Това, че олимпиадата се проведе дистанционно, не попречи на всички ни да се впуснем в това интересно морфологично приключение.
  3. Българската морфологична система е дълбока материя и вникването в нейните същностни черти изисква много търпение, труд и мисъл. Тя е интересна и има своите тънкости, изключения и частни случаи. Има въпроси, които дават материал за размишление. И не на последно място, българската морфологична система е много богата.
  4. Може би бих се самоопределила като грамемата бъдеще време, защото действията, усилията и стремежите ми винаги са насочени към бъдещето.
  5. Олимпиадата по българска морфология е…едно незаменимо изживяване, през което всеки бъдещ филолог трябва да премине. Олимпиадата е предизвикателство, пътуване в света на знанията.
  6. Пожелавам на бъдещите участници да бъдат смели, борбени и да вярват в себе си. Бих им дала съвет добре да се потрудят, защото трудът винаги се отблагодарява подобаващо!

 

Блока подготви: д-р Десислава Димитрова,

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

Categories: Новини Tags:
Comments are closed.