Home > Новини > „Българската морфология е красива и нежна мелодия“ (Интервю с Деница Петрова – носител на втора награда в Двадесет и петата общофакултетска олимпиада по морфология на съвременния български език)

„Българската морфология е красива и нежна мелодия“ (Интервю с Деница Петрова – носител на втора награда в Двадесет и петата общофакултетска олимпиада по морфология на съвременния български език)

След задълбочена подготовка и забележителна активност по време на предолимпийските консултации Деница Петрова – студентка в специалността Български език и английски език, доказа своя морфологичен талант и спечели заслужено сребърния медал в лингвистичното състезание. С удоволствие представяме на Вашето внимание интервюто с нея.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

1.   Здравейте! Как бихте описали себе си с няколко изречения?

Здравейте! Казвам се Деница Петрова и съм студентка от специалност Български език и английски език. Родена съм в гр. Харманли, но завърших ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Хасково, след което реших да продължа образованието си в Пловдив. Смятам, че езиковата гимназия бе първата стъпка на зараждащата се любов у мен към езика и литературата – любов, която намери благоприятна почва за развитие в тази академична среда. Отделно от дейностите, свързани с университета, в свободното си време обикновено съм отдадена на музиката или на книгите, вероятно под влияние на любовта ми към изкуството.

2. Какви бяха личните Ви очаквания преди олимпиадата?

Продължителната подготовка и усилията, съчетани с интереса и стремежа към усъвършенстване на лингвистичните ми познания, вдъхнаха известна увереност в собствените ми възможности и до провеждането на самата олимпиада смятах, че ще успея да се преборя с вътрешните си притеснения и да се справя.

  1. А Вашите мотивация и цели, за да се включите в състезанието?

Реших да се включа в това състезание, за да предизвикам себе си и да засвидетелствам всеотдайността и любовта си към науката морфология, която през последната една година се превърна в неизменна част от моята жажда за нови знания и откриване на нови дълбини в океана на езика.

  1. Изпитахте ли затруднения при изпълнението на задачите? Ако сте се затруднили, при кои задачи?

Не изпитах затруднение при някоя конкретна задача, защото предварително бяхме разработили почти всички задачи, но признавам, че недостигът на време възпрепятства по-доброто ми представяне. Сред задачите имаше такива, които ми доставиха особено удоволствие, като думите за морфемен разбор и образуването на аорист и имперфект. В интерес на истината бях до известна степен притеснена от образуването на тези форми, но при едно по внимателно обмисляне и съсредоточаване мисля, че успях да се „преборя“ с тях.

  1. Каква беше стратегията Ви при решаване на теста?

До получаването на олимпийския тест нямах избрана стратегия, но в последния  момент реших да последвам съвета на миналогодишния носител на наградата и да започна с решаването на всички задачи подред. Тази стратегия се оказа продуктивна за мен, защото при обявяването на финала на олимпиадата бях сигурна, че не съм пропуснала някоя задача.

  1. Как оценявате олимпиадата – подготовката и провеждането ѝ?

За мен тази олимпиада беше едно от най-вълнуващите преживявания, защото цялата атмосфера, която беше създадена, ни накара да забравим за времето и притесненията, които бяха възникнали отначало. Според мен приятната обстановка допринесе за позитивното настроение на участниците и тяхното вдъхновение да покажат своите знания в областта на науката морфология, която е готова да даде всички отговори на онези, които се осмелят да се докоснат до нея. Едно от най-любимите ми неща, свързани с олимпиадата, беше подготовката за нея, която все повече ми позволяваше да се докосна до непознатия за мен свят на езиковите връзки и отношения между отделните понятия. Тук бих вмъкнала, че съм безкрайно благодарна за всеки отговор на мой въпрос, който съм задала по време на активната си подготовка, тъй като при всяко мое самостоятелно занимание възникваха поне по няколко.

  1. Какво за Вас представлява българската морфология?

Според мен българската морфология може да бъде сравнена с нежна мелодия, постигната чрез съвършенство и хармония, но при съчетание не на звукове, а на словоформи.

  1. Ако можехте да вземете качества от дадена част на речта, кои качества и от кой клас думи бихте взели?

Бих си избрала съществителното име, за да съществувам винаги с това, което правя, или с това, което ще оставя след себе си. Съществителното име, съпоставено с глагола, е статично по отношение на действието, но въпреки това то никога не може да бъде безлично и така за него е характерна ярката индивидуалност на обектите или лицата, които назовава.

  1. Как бихте довършили следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е… Ще я запомня с/със…

Олимпиадата по българска морфология е едно незабравимо изживяване, изпълнено с усмивки, целеустременост към показване на усвоени знания и обич към особеностите на езика. Ще я запомня с продължителната и последователна подготовка, както и с приятните петъчни срещи, посветени на науката, с които ми беше трудно да се разделя.

10. Какво е Вашето послание към следващите участници в олимпиадата?

Съветвам от сърце следващите участници да се впуснат в това приключение, защото то би им донесло не само удовлетвореност от постигнатото, но и възможност да превъзмогнат своите страхове и притеснения.

  1. Какво си пожелавате в личен план?

Бих си пожелала да постигна много успехи в областта на езикознанието, защото тази олимпиада се оказа безценна възможност да открия своите езикови заложби и да изградя малко повече увереност в себе си.

Интервюто проведе: Божидар Бояджиев

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

Categories: Новини Tags:
Comments are closed.