Home > Новини > “Българската морфология – необятен океан, който съчетава в себе си мистика и красота” (интервюта с носителите на поощрителна награда в Двадесет и петата общофакултетска олимпиада по морфология на съвременния български език)

“Българската морфология – необятен океан, който съчетава в себе си мистика и красота” (интервюта с носителите на поощрителна награда в Двадесет и петата общофакултетска олимпиада по морфология на съвременния български език)

На 8 януари 2023 г. се проведе юбилейната XXV олимпиада по морфология на съвременния български език. Традиционното лингвистично състезание отбеляза тържествено завръщането си в присъствен формат, което още повече окрили олимпийците и им даде шанс да покажат задълбочените си познания в областта на сложната българска граматика.

И този път олимпиадата тества и умението на състезателите да разпределят времето си. Между всичко това обаче в 9. аудитория – арената на олимпийското „сражение“, цареше чудесно настроение. Прекрасният олимпийски ягодов чай се завърна след две пандемични години, подкрепен от своя спътник – истанбулския локум, изненада в сценария. Морфологичният олимпийски празник бе в пълната си сила благодарение на всички организатори!

Теодора Бахчеванова, Галина Васева, Маринела Гетова и Гергана Николова спечелиха поощрителни награди, доказвайки любовта си към филологическите загадки. Момичетата споделиха с огромно удоволствие пред читателите на сайта първите си впечатления от морфологичното състезание, което ще остави у тях неповторими емоции.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Теодора Бахчеванова

(Български език и история)

 1. Здравейте! Как бихте описали себе си с няколко изречения?

Здравейте! Казвам се Теодора Бахчеванова и съм студентка от специалност Български език и история, трети курс.

 1. Какви бяха личните Ви очаквания преди олимпиадата?

От първи курс следях изявите на студентите от Филологическия факултет. Радвах се на успехите им и очаквах с нетърпение и любопитство момента, в който ще мога да се включа в този форум на знанието.

 1. А Вашите мотивация и цели, за да се включите в състезанието?

Преди всичко е интересът ми към съвременния български език и желанието ми да се развивам в тази посока.

 1. Изпитахте ли затруднения при изпълнението на задачите? Ако сте се затруднили, при кои задачи?

С повечето задачи не се затрудних, но кръстословицата беше голямото предизвикателство за мен.

 1. Каква беше стратегията Ви при решаване на теста?

Нямах стратегия, разчитах на знания и се стремях да напиша всичко, което съм научила.

 1. Как оценявате олимпиадата – подготовката и провеждането ѝ?

Искам да изкажа благодарността си на доц. д-р Красимира Чакърова, декана на Филологическия факултет доц. д.ф.н. Константин Куцаров и ас. д-р Десислава Димитрова за положените усилия при подготовката и провеждането на олимпиадата. Организацията беше на високо ниво, личеше професионализмът и желанието чрез този прекрасен форум да продължи традицията.

 1. Какво за Вас представлява българската морфология?

Една интересна и увлекателна наука, която обогати моите знания.

 1. Ако можехте да вземете качества от дадена част на речта, кои качества и от кой клас думи бихте взели?

За качества не мога да избера, но определено глаголът прикова моето внимание и интерес.

 1. Как бихте довършили следните изречения: Олимпиадата по българска морфология е… едно прекрасно изживяване и голямо предизвикателство. Ще я запомня с… новите приятелства, силната подкрепа от страна на преподавателите, която усещах във всеки момент.
 2. Какво е Вашето послание към следващите участници в олимпиадата?

Да вярват в своите способности и да бъдат упорити, защото няма невъзможни неща. 

 1. Какво си пожелавате в личен план?

Една успешна година, изпълнена с много положителни емоции и преживявания.

Галина Васева (Български език и немски език)

 1. Здравейте! Как бихте описали себе си с няколко изречения?

Здравейте! Казвам се Галина Васева и съм студентка в специалността Български език и немски език (3. курс). Родена съм в гр. Бургас и завърших средното си образование в Немска гимназия „Гьоте”. Избрах специалността „Педагогика на обучението по български език и немски език“, защото исках да съчетая интереса си към двата езика с преподавателската професия.

 1. Какви бяха личните Ви очаквания преди олимпиадата?

Още по време на лекциите и семинарните упражнение забелязах, че се справям добре с усвояването на материала. Несъмнено това ми даде увереност и стимул да се включа в самата олимпиада. Въпреки че нямах възможност да присъствам на всички консултации, които доц. Чакърова провеждаше, смятам, че успях да добия достатъчно знания и самоувереност. Това безспорно ме накара да мисля, че мога да постигна висок резултат.

 1. А Вашите мотивация и цели, за да се включите в състезанието?

Може да се каже, че първоначалната цел на моето желание да участвам, беше възможността да се освободя от изпита по самата дисциплина. С течение на времето обаче това престана да бъде фикс идея и олимпиадата се превърна в стимул да проверя своите знания и възможности.

 1. Изпитахте ли затруднения при изпълнението на задачите? Ако сте се затруднили, при кои задачи?

По отношение на практическите задачи не смятам, че съм имала затруднения, тъй като почти всички бяха познати и упражнявани многократно. Единствено теоретичните въпроси бяха по-сложната част от олимпиадата за мен и това се дължи на факта, че пренебрегнах теорията за сметка на задачите, които изискваха повече съсредоточеност и постоянно упражняване.

 1. Каква беше стратегията Ви при решаване на теста?

От участието си мога да кажа, че една от най-важните стратегии е правилното разпределяне на времето. Аз лично започнах да решавам задачите в реда, в който бяха поставени върху олимпийския тест. Ако виждах, че решението на дадена задача ме затруднява, я пропусках и преминавах към следващата. За щастие, накрая имах достатъчно време да се върна и да помисля отново. Не съм разсъждавала върху това коя задача би ми донесла най-много точки, защото съм на мнение, че това допълнително внася напрежение у един участник. Стараех се да не оставя нерешена задача, което би ми струвало отнемането на точки, и се опитвах, където е възможно, да изкарам бонуси.

 1. Как оценявате олимпиадата – подготовката и провеждането ѝ?

Благодарна съм на доц. Чакърова и д-р Димитрова, че бяха толкова всеотдайни както по време на лекциите и семинарните упражнения, така и при консултациите за олимпиадата. Със сигурност това, че имахме непрекъснат достъп до информация, беше ключово за подготовката на всеки от участващите.

Относно провеждането съм радостна, че тази година бе възможно да бъде на живо, в аудитория. Съвсем различно е усещането да бъдеш сред колегите, преподавателите и организаторите на това мероприятие. Беше изключително вълнуващо и емоционално за мен преживяване, тъй като за първи път участвам в подобно събитие.

 1. Какво за Вас представлява българската морфология?

Морфологията е една необятна наука, до която, за радост, имах възможността да се докосна. Интересът ми към нея без съмнение стана по-голям и с ръка на сърце мога да кажа, че това се дължи на преподавателите. Смятах, че морфологията няма с какво да ме изненада, тъй като частите на речта са нещо изучавано дълги години в училище, но се оказа, че има още безброй много неизвестни, които не съм знаела за нашия език.

 1. Ако можехте да вземете качества от дадена част на речта, кои качества и от кой клас думи бихте взели?

Може би това биха били глаголът и съществителното. Иска ми се в някои отношения да бъда малко по-дейна. Гордея се с това, че в случая с Олимпиадата по българска морфология „влязох в ролята на глагола“ и до последно не се отказах. По отношение на съществителното име ми се иска да бъда постоянна във вземането на решения и сбъдването на мечтите си.

 1. Как бихте довършили следните изречения: Олимпиадата по българска морфология еЩе я запомня с/със

Олимпиадата по българска морфология със сигурност е едно предизвикателство, което ще остави в мен страхотен спомен за студентските ми години. Ще я запомня с вълнението при подготовката, радостта при награждаването и заразителната енергия на всички замесени в това единствено по рода си събитие.

 1. Какво е Вашето послание към следващите участници в олимпиадата?

На всички бъдещи участници бих пожелала да бъдат уверени в себе си и своите възможности. Да гледат на олимпиадата като на едно безценно, обогатяващо техните знания, преживяване, което се случва веднъж в живота. Да не спират да усъвършенстват познанията си и да предизвикват себе си.

 1. Какво си пожелавате в личен план?

Пожелавам си този интерес към езика никога да не угасва. Ще се радвам, ако следването ми бъде увенчано с още много успехи. Желая в професионален план да приличам поне малко на невероятните преподаватели по морфология, с които имах възможността да се запозная.

Маринела Гетова

(Български език и китайски език)

 1. Здравейте! Как бихте описали себе си с няколко изречения?

Здравейте! Бих описала себе си като млад, амбициозен и упорит човек, който обича да се смее и винаги намира положителната страна на нещата.

 1. Какви бяха личните Ви очаквания преди олимпиадата?

Преди олимпиадата лекциите по морфологии предизвикаха у мен интерес и желание да се включа в нея.

 1. А Вашите мотивация и цели, за да се включите в състезанието?

Моята най-голяма мотивация беше да предизвикам сама себе си, да науча нови неща и да опозная родния си език.

 1. Изпитахте ли затруднения при изпълнението на задачите? Ако сте се затруднили, при кои задачи?

При изпълнението на задачите не изпитах затруднение, адреналинът и емоциите бяха големи.

 1. Каква беше стратегията Ви при решаване на теста?

Главно стратегията ми се състоеше в това да се опитам да работя по всички поставени задачи.

 1. Как оценявате олимпиадата – подготовката и провеждането ѝ?

За мен олимпиадата беше едно вдъхновяващо приключение и дори ми е тъжно, че свърши. Подготовката беше изпълнена само с положителни емоции и освен че тя ни даде нови знания и умения, разви у нас способността да търсим, да се предизвикваме сами и надграждаме наученото. Без помощта и подготовката от страна на доц. Чакърова и д-р Димитрова аз нямаше да запаля страстта си към науката МОРФОЛОГИЯ и да усетя какво всъщност дава олимпиадата – знания, умения, приятелства и множество незабравими спомени и емоции.

 1. Какво за Вас представлява българската морфология?

Българската морфология за мен представлява необятен океан, който съчетава в себе си мистика и красота, която те омагьосва и те кара да се потопиш в изучаването на тази наука.

 1. Ако можехте да вземете качества от дадена част на речта, кои качества и от кой клас думи бихте взели?

Това е труден, но интересен въпрос. Бих взела качествата на глагола, защото съм активен човек и емоцията при мен е ръководеща, а глаголът изразява действие или резултат от действие. Бих се определила като сложна глаголна форма, защото трудностите са загадка и будят интерес; резултативна и относителна, защото обичам да си създавам спомени и емоции и да ги пазя в съзнанието си; определено ще съм глагол в деятелен залог, за да не карам хората да „страдат”, а най-трудната задача е да избера глаголното време – за мен миналото са споменът и опитът, а бъдещето е продължението на пътя, който трябва да бъде извървян. Оставям на Вас, които четете, да определите към кое/кои глаголни времена трябва да бъда причислена.

 1. Как бихте довършили следните изречения: Олимпиадата по българска морфология еЩе я запомня с/със

Олимпиадата по българска морфология не може, а и на трябва да се описва с думи. Тя трябва да бъде преживяна. Тя е водопад от емоции, извор от знания. Участниците трябва да отворят сърцето си, за да осъзнаят, че са успели да се докоснат до науката МОРФОЛОГИЯ и че трябва да са горди със собствения си език – съчетал традиция и „екзотичност” в едно.

Ще запомня олимпиадата с положителните емоции, безкрайните усмивки, прекрасните участници и най-вдъхновяващите ментори в лицето на доц. Чакърова и д-р Димитрова, както и на прекрасния екип от Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов”, който успя да създаде една приятелска атмосфера и подкрепи с усмивки всички състезатели.

 1. Какво е Вашето послание към следващите участници в олимпиадата?

Моето послание към следващите участници в олимпиадата е да мечтаят смело, да вярват в себе си, да не се отказват дори когато им е трудно, да учат с любов и вдъхновение и да приемат олимпиадата не като състезание, а като пътуване. Пътуване към науката МОРФОЛОГИЯ .

 1. Какво си пожелавате в личен план?

В личен план си пожелавам здраве, вдъхновение, положителни емоции и успехи.

Гергана Николова

(Български език и новогръцки език)

 1. Здравейте! Как бихте описали себе си с няколко изречения?

Здравейте! Казвам се Гергана Николова и съм майка на две деца. Студентка съм в специалността Български и новогръцки език, 3. курс. Трудно ми е да опиша себе си, но живея на принципа: „Искам, значи мога!” и „Там, където другите се отказват, аз продължавам!”. Определям се като силна, борбена, амбициозна, търсеща, всеотдайна.

 1. Какви бяха личните Ви очаквания преди олимпиадата?

Не съм имала очаквания. Имах представа от упражненията по време на подготовката за нея какво ще представлява олимпийският тест, какви и колко задачи ще съдържа, колко време продължава състезанието. Но… много се притеснявах.

 1. А Вашите мотивация и цели, за да се включите в състезанието?

Специална мотивация не съм имала и не ми е била нужна. Още във втори курс, когато разбрах, че ще има олимпиада по морфология, реших, че ще участвам. Знаех за нея. Тя ми беше цел в обучението по морфология, готвих се пълноценно и съвестно още от първата тема. Морфологията ме увлече. Моето участие в олимпиадата не беше и никога не е било с цел освобождаване от изпит! Въпреки годините си и различните приоритети (предвид семейното ми положение) отначало целта ми беше много голяма – да стана Морфолог на 2023 г., т.е. първото място. Защото съм такава – амбициозна, обичаща предизвикателствата, борбена, неспираща, максималист. Докато един ден не се „поогледах” и разбрах, че целта, която си поставям, е много висока, чак непостижима и че трябва да приема реалността – около мен имаше много млади хора с хъс, знания, отлична подготовка, отделящи необходимото време и концентрация, което при мен невинаги е възможно, защото аз на първо място съм майка. Така приех реалността, но никога не се поколебах, че ще участвам!

 1. Изпитахте ли затруднения при изпълнението на задачите? Ако сте се затруднили, при кои задачи?

Затруднения не съм имала, защото всички задачи ги бяхме тренирали, обсъждали – бяхме подготвени. Имаше само една нова задача (№ 13), която не беше трудна и беше много интересна. Не си спомням много от задачите и какво точно съм писала, защото не бях съвсем в кондиция, бях малко разсеяна.

 1. Каква беше стратегията Ви при решаване на теста?

Нямах стратегия и това беше най-голямата ми грешка! Не бях решила от кои задачи да започна, не ги правех подред, доста често губех представа кои съм направила и кои не. Трябваше да обръщам листовете да търся, да броя и така загубих ценно време. Не ми стигна времето, гледах на всяка задача да напиша по нещо, но накрая разбрах, че 1. зад. и една друга, не особено трудни (теоретични) задачи, дори не съм ги „докоснала”. Времето свършваше и нямаше как да напиша каквото и да било.

 1. Как оценявате олимпиадата – подготовката и провеждането ѝ?

За Олимпиадата по морфология – „или най-доброто, или нищо”. Страхотно изживяване, невероятна емоция, един незабравим миг. Подготовката беше пълноценна, на много високо ниво, изключително качествена и винаги съобразена с нас и нашите нужди. За което безкрайно благодарим на доцент Красимира Чакърова и ас .д-р Десислава Димитрова за търпението, всеотдайността и многото знания, които ни предадоха!

А самото провеждане беше на най-високо ниво! То е незабравимо изживяване! То е събитие! То е ритуал! Трудно ми е да го опиша с думи, то трябва да се преживее! И има много приятни изненади!!! Това не е изпит, даже не се чувстваш и на олимпиада, а в много топла и приятелска атмосфера, забравяш къде си и притеснението изчезва.

 1. Какво за Вас представлява българската морфология?

Всички знаем какво е морфология и какво изучава тя. Българската морфология е един от най-важните дялове на българската граматика. Българската морфология е необятна, един океан, който те привлича. Тя дава широко поле за анализи, изследвания, дискусии, издаването на научни трудове и научни публикации, които да разрешат или отговорят на редица дискусионни въпроси. На нас тази нелека дисциплина (Морфология на СБЕ) ни беше представена и обяснена по много лесен, достъпен и приятен начин от прекрасните доц. Красимира Чакърова и ас. д-р Деси Димитрова, за което им БЛАГОДАРИМ! Те ни “потопиха” и ние “заплувахме” и който положи усилия днес, вече “умело плува”, в необятния океан – Морфология на СБЕ.

 1. Ако можехте да вземете качества от дадена част на речта, кои качества и от кой клас думи бихте взели?

Бих искала да бъда каквото е Бог за Никос Казандзакис – „Бог не е съществително. Той е глагол. Бог НЕ просто Е. Бог се случва”, т.е. аз искам да съм глагол, да се случвам, да съм „слонът в царството на българската граматика”, както го нарича Александър Теодоров-Балан. Нека бъда най-богатата във формално отношение част на речта.

 1. Как бихте довършили изреченията: Олимпиадата по българска морфология енезабравимо изживяване! Ще я запомня сдатата, на която се проведе – 8 януари (след Ивановден!), ароматния чай и усмихнатите лица и топлото отношение на организаторите и квесторите!
 2. Какво е Вашето послание към следващите участници в олимпиадата?

Участвайте! Няма да съжалявате! Интересно е и трябва да го преживеете! Няма да имате друга такава възможност! Имайте стратегия и внимавайте с времето (три часа не са много)!

 1. Какво си пожелавате в личен план?

На първо място здраве (за мен и моето семейство), защото е най- важно, семейно щастие, защото хората от семейството ми са моята опора и подкрепа, и не на последно място да завърша успешно следването си, а защо да не запиша и магистратура!? „Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му!”

Блока подготви: Божидар Бояджиев

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

 

 

 

 

 

 

Categories: Новини Tags:
Comments are closed.