Home > Новини > Олимпиадата – преживяване, което няма да бъде забравено (интервюта с отличените участници в XXIII-та олимпиада по морфология на съвременния български език), 1. част

Олимпиадата – преживяване, което няма да бъде забравено (интервюта с отличените участници в XXIII-та олимпиада по морфология на съвременния български език), 1. част

И тази година в началото на януари бе проведено поредното издание на традиционното за Филологическия факултет на ПУ лингвистично състезание. Макар и осъществено в нетипичен дистанционен формат, то отново събра студенти от всички българистични специалности. Олимпийците показаха знания в областта на глаголната и именната морфология, сегментираха лексеми и анализираха словоформи. Някои от задачите подложиха на истинско изпитание участниците в надпреварата. Те трябваше да разпознават разреди, да посочват дефективни по отношение на рода субстантиви, да конструират различни класове думи по зададени характеристики, да редят аористни и имперфектни парадигми. Състезанието премина в приятна атмосфера въпреки възникналите технически неудобства, с които олимпийците и организационният екип бързо се справиха. Липсваше само ароматът на чай от горски ягоди…

След награждаването проведохме кратко интервю с отличените участници. Предлагаме ви отговорите на носителите на поощрителна награда: Йорданка Дичева и Ачеля Мехмед (от специалността Български език и руски език), Кристина Палова, Анислава Христева и Симона Пайталова (от специалността Българска филология) и Ана Ангелова (от специалността Български език и немски език).

………………………………………………………………………………………………….

 

 

КРИСТИНА  ПАЛОВА

  1. Здравейте! Разкажете ни с няколко изречения за себе си.

Казвам се Кристина. Родена съм в гр. Благоевград. Средното си образование завърших в Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Благоевград. Владея добре английски и в по-малка степен немски език. Избрах специалността Българска филология най-вече защото обичам литературата и защото исках да опозная по-добре родния си език, а и винаги съм желала да бъда учител. Освен с хуманитарните науки, нтересите ми са свързани и с туризма. Обичам да чета и да се разхождам, да посещавам различни места.

  1. Каква беше стратегията Ви за подготовка преди олимпиадата? Очаквахте ли Вие да бъдете отличен/а?

Основната ми цел беше да успея да разпределя правилно времето си, така че да мога да работя по всяка от задачите. Цялата подготовка за мен беше много приятна, макар и да беше онлайн. Определено не очаквах да бъда отличена, и бях много изненадана.

  1. Затрудни ли Ви решението на някоя от задачите?

Затрудниха ме основно теоретичните въпроси, тъй като не ми остана много време за тях.

  1. Вие сте от първия випуск, при който олимпиадата се проведе в дистанционен формат. Това притесни ли Ви?

Определено се притесних от това, тъй като за първи път олимпиадата трябваше да се проведе за по-малко време и с по-различно формулирани задачи. За мен лично тази обстановка беше малко по-стресираща. Но съм впечатлена от екипа, който стои зад това събитие, от усилията и желанието, с които те правят и подготовката, и цялата организация, така че нещата да се случат по най-добрия начин.

  1. Как най-кратко бихте определили българската морфологична система?

Българската морфологична система определено е различна от тази на останалите славянски езици: тя е доста интересна, богата и разнообразна.

  1. Ако трябва да се самооприличите с една от грамемите на глаголните морфологични категории, коя бихте избрали и защо?

Може би бих избрала грамемата за бъдеще време, защото винаги трябва да гледаме напред към нашите цели и желания.

  1. Довършете следното изречение: Олимпиадата по българска морфология е…едно предизвикателство, което дава възможност да провериш себе си и своите знания по един по-различен и интересен начин.
  2. Какво бихте пожелали на бъдещите участници в морфологичната надпревара?

Бих им пожелала да си дадат шанс, да вярват в своите възможности. От олимпиадата могат само да спечелят. Аз лично оставам само с положителни емоции от това вълнуващо приключение. Беше ми много приятно и интересно да бъда част от него.

 

 

ЙОРДАНКА  ДИЧЕВА

  1. Здравейте! Родена съм и живея в град Първомай. Завършила съм СУ „Асен Златаров“ в град Първомай – природоматематически профил със засилено изучаване на английски език. Друг изучаван от мен език е руският. Съвсем съзнателно избрах специалността „Български език и руски език“ – заради желанието ми да бъда учител и интереса ми към езиците.
  2. Участвах активно в процеса на работа както по време на лекции, така и през допълните упражнения. Благодаря на доц. Чакърова и д-р Димитрова за отличната подготовка. Не бях сигурна дали ще бъда отличена, но знаех, че съм достатъчно подготвена, за да се представя добре.
  3. Разбира се, в олимпийския тест имаше и лесни, и трудни задачи. Може би теоретичните въпроси ме затрудниха малко повече.
  4. Дистанционният формат на олимпиадата не ме притесни. Когато човек е учил и е уверен в себе си, няма от какво да се притеснява.
  5. През целия курс на обучение ние се убедихме, че нашият език е уникален. Той съдържа всички характеристики на нашия народ. Паралелно изучавайки и други езици, това ми дава възможност да сравня българския език с тях, да разбера в каква степен се откроява и какви са неговите специфики.
  6. Ако трябва да се самооприлича с една от грамемите на глаголните морфологични категории, бих избрала вероятно грамемата сегашно време. Човек трябва да живее за мига, да знае, че всичко се случва тук и сега, в реално време.
  7. Олимпиадата по българска морфология е възможност да представиш своите знания, да изпиташ себе си.
  8. Бих пожелала на бъдещите участници да не се притесняват, да бъдат уверени в себе си и в своите възможности. Да не гледат на олимпиадата само като на състезание, което трябва да спечелят на всяка цена, а като възможност да опознаят родния си език.

 

АНИСЛАВА  ХРИСТЕВА

  1. Казвам се Анислава Христева и съм от град Първомай. Завърших средното си образование в СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Първомай, с хуманитарен профил. Избрах да изучавам специалността „Българска филология“ от любов към езика и литературата, а и мечтая да стана учител.
  2. Нямах определена стратегия за подготовката преди олимпиадата. Наблегнах на упражнения. Не очаквах да бъда отличена.
  3. Решението на някои задачи ме затрудни. Напрежението и притеснението също изиграха голяма роля.
  4. Не ме притесни това, че олимпиадата се проведе в дистанционен формат.
  5. Българската морфологична система мога да определя като уникална.
  6. Бих се самооприличила с грамемата сегашно време от морфологичната категория време, защото обичам да живея сега, да се трудя сега, за да си осигуря светло бъдеще.
  7. Олимпиадата по българска морфология е един шанс, който се дава веднъж в живота и не бива да се пропуска. Тя е топъл спомен, който остава в съзнанието завинаги.
  8. Бих пожелала на бъдещите участници в морфологичната надпревара да вярват в себе си, да не се притесняват и да се спуснат в това изживяване, без да се колебаят.

 

АЧЕЛЯ  МЕХМЕД

  1. Здравейте! Казвам се Ачеля Мехмед; от гр. Хасково съм; завърших ФСГ „Ат. Буров”; освен български език владея турски, руски, английски и немски език (на начално ниво). Имам интерес и желание да науча нови езици и поради тази причина реших да уча руски, тъй като преди това в училище бях учила английски и немски. По-конкретно имам интерес към славянските езици, точно поради тази причина освен руски реших да запиша и български, за който можем да кажем, че е родоначалник на другите славянски езици. Силно се вълнувам от етимологията на думите в българския език, защото именно те са показателите на историческото развитие както на езика, така и на нацията.
  2. При подготовката ми за олимпиадата повече внимание бях обърнала на практическите задачи и поради това се съмнявах от качеството на отговорите ми на теоретичните въпроси.
  3. Последният въпрос доста ме затрудни.
  4. Моето притеснение по отношение на дистанционния формат беше свързано с това, че трябваше малко повече да внимаваме накъде гледаме, за да не си помислят квесторите, че преписваме.
  5. Смятам, че българската морфологична система е сложна, но и интересна. От всяка една морфема научаваш нещо ново, което до този момент не ти е направило впечатление.
  6. Аз се оприличавам на грамемата минало време (аорист), защото често си мисля за минали събития, които ме мотивират да положа по-големи усилия в бъдеще.
  7. Олимпиадата по българска морфология е невероятно преживяване и подходящ начин, за да си провериш придобитите знания.
  8. От сега искам да пожелая на бъдещите участници успех. Убедена съм, че ще им бъде интересно и мога да гарантирам, че от тяхна полза ще бъде да участват.

 

АНА  АНГЕЛОВА

  1. Здравейте! Казвам се Ани. Живея в един от най-красивите градове с дълговечна история – Асеновград. Местенцето е приятно и спокойно. Учила съм в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Времето ми там беше прекрасно, но не бих се върнала в онези години, макар и да бяха безгрижни. Езиците не ми бяха страст, но роднините ми от Германия ме подтикнаха да науча немски и да отида при тях там. Същевременно българската литература ми беше доста любима. Това бяха двете главни причини, благодарение на които сега вече съм трети курс в специалността „Български език и немски език“. Хобито ми е в сферата на изкуството. Занимавам се с фотография и дизайн. Обожавам да снимам. Преминала съм и няколко специализирани курса.
  2. Изключително се радвам, че срещнах доц. Чакърова и д-р Димитрова. Те са най-милите и усмихнати преподаватели в целия университет. Малко са тези, които си харесват дисциплината. По време на всяка лекция или семинар ни зареждаха с усмивки и положително настроение. Лекциите и упражненията им бяха изключително разбираеми. Поради това подготовката за олимпиадата беше лесна и кратка. Бяхме преминали през всяко изречение, през всяка дума.
  3. Припомних си всички теми, пререших си упражненията и се чувствах готова. Най-малкото, което очаквах, е да получа отличен резултат. Целта ми беше да проверя до каква степен съм усвоила материала. След като разбрах, че съм отличена, бях много развълнувана, не можех да повярвам.
  4. Не мога да кажа, че съм се затруднила на някоя от задачите, защото сме се упражнявали да се справяме със задачи от същия тип. Въпреки че времето беше много, на мен не ми стигна, за да направя всичко на 100% с пълни отговори.
  5. Беше вълнуващо, че съм от първия випуск, при който олимпиадата се проведе в дистанционен формат. Не се притеснявах от това, тъй като бях свикнала обучението ни да се случва онлайн. Единственото нещо, което липсваше, беше еуфорията, ако бяхме присъствено. Да се съберем всички заедно и да дадем всичко от себе си.
  6. Българската морфологична система лично за мен е една от най-интересните. Или поне доц. Чакърова и д-р Димитрова ме накараха да я заобичам. Има доста неща за учене, но при добро желание всичко се постига без проблеми.
  7. Олимпиадата по българска морфология беше преживяване, което няма да бъде забравено.
  8. Ще пожелая на бъдещите участници да не изпитват никакво притеснение. Да посещават редовно лекциите на доц. Чакърова и упражненията на д-р Димитрова и да отделят малко от времето си, за да затвърдят знанията си. Да вярват, че знаят и могат. И да правят всичко с огромно желание.

 

СИМОНА  ПАЙТАЛОВА

  1. Здравейте! Казвам се Симона и съм родом от Асеновград. Завърших средно образование в СУ “Св.св. Кирил и Методий” (природоматематически профил). Владея руски и английски език в начална степен. Записах специалност „Българска филология“, защото в училище любимият ми предмет беше БЕЛ и реших да продължа напред с това. Свободното си време обичам да прекарвам сред природата с любимите ми хора.
  2. Нямах точна стратегия при подготовката за олимпиадата. Учих от лекциите на доц. Куцаров, от упражненията, презентациите и файловете на д-р Димитрова и доц. Чакърова. Не очаквах да бъда отличена, но съм щастлива, че получих поощрителна награда!
  3. Имаше моменти на затруднение, които в голяма част се дължаха на притеснение.
  4. Дистанционният формат на олимпиадата малко ме притесняваше.
  5. Бих определила българската морфологична система като трудна, но има ли желание, има и начин!
  6. Ако трябва да се самооприлича с една от грамемите на глаголните морфологични категории, бих избрала грамемата множествено число, защото човек с човека живее! Обичам да бъда сред хора, заедно да правим любими неща, да се подкрепяме, да се радваме на успехи, да пътуваме и да запечатваме прекрасни моменти.
  7. Олимпиадата по българска морфология е едно прекрасно състезание, което ще остане в съзнанието ми само с положителни емоции.
  8. Нека бъдещите участници да не се колебаят дали да участват, а със сигурност да пробват! Пожелавам им много успех и да има още повече победители в сравнение с тази година.

Блока подготви: д-р Десислава Димитрова,

Лингвистичен клуб “Проф. Борис Симеонов”

Categories: Новини Tags:
Comments are closed.