Home > Конференции, Новини > 15 години Национална научна конференция за студенти и докторанти филолози

15 години Национална научна конференция за студенти и докторанти филолози

Академично и празнично в Пловдив

 

На 16 и 17 май 2013 г. в Пловдив бе проведена Петнадесетата националната научна конференция за студенти и докторанти под надслов „Канонът на словото vs. словото на канона”, организирана по проект СУП13 ФЛФ003 към поделение „Научна и приложна дейност” на ПУ „Паисий Хилендарски” и с любезното съдействие на Филологическия факултет на ПУ, Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов”, Студентския съвет на ПУ и Съюза на учените в България– Пловдив. Форумът придоби в годините собствена физиономия, а в националния му образ се вписват жури и участници от различни български университети.

нова 24Пловдивската конференция е сигнално понятие в академичния светоглед на младите филолози и те я възприеха през годините за един от собствените си филологически празници. Цялото великолепие от познавателност, анализи и диалози за словото тази година кулминира и в призивното изречение Vivat conferentia. С него беше озаглавен юбилейният вестник, а доц. д-р Красимира Чакърова и доц. д-р Татяна Ичевска вън от статистическите подробности дефинираха: „Петнадесет празника на словото”. Двете дами отдавна смятат конференцията за неразривна част от филологическата си мисия и наред с въпросите на теоретичната граматика и новолитературността подсказват, че у тях е и някакъв таен конспект по конференцията, носещ ежегодно знака за високо академично качество.

„Заниманията ви с проблемите на езика и литературата заслужават възхищение, адмирация и подкрепа”, каза ректорът на Пловдивския университет проф. д-р Запрян Козлуджов, който поздрави участници и гости по време на официалното откриване.

„Истинската традиция е непрекъсваща мода. Традицията ни дава сили и увереност, че не всичко е плод на случайности и хаотични напъни. Тази традиция сплотява преподаватели и студенти в онова, което е най-ценно и се нарича общност. Общност, която разговаря и дискутира”, сподели в призива си деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов.

Организаторите получиха поздравления и от г-н Владимир С. Угаров – заместник-директор на Дома на руските емигранти „Александър Солженицин” – Москва, и г-н Виктор В. Баженов – директор на Руския културно-информационен център в София. Гостите акцентираха върху силните културно-исторически връзки между двата народа, а след това заедно с участници и жури влязоха в изложбената зала, където бе подредена богата изложба на руска литература, предназначена за библиотеката на Центъра за руски език и култура. Неговият ръководител гл. ас. д-р Надя Чернева отново изрази съпричастност към Националната научна конференция и пожела тя да продължава и в бъдеще като елитна проява.

с клубарите2След епизодите, дали церемониалното начало, празникът зарисува поредните си картини. „Конференцията е пространство на провокативното слово, на щастливи, обнадеждени и малко тъжни погледи, снели историята на разностранни преживявания на интелигентни хора”, написа в своите „Картини от стария град” доц. д-р Иван Русков по страниците на Vivat conferentia. Съорганизаторите от Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов” заявиха, че „филологията е кауза” (докторант Енчо Тилев), продължавайки да търсят новостите на гостоприемството и филологическото единение. Затова вероятно и ас. д-р Надежда Стоянова от СУ „Св. Климент Охридски”, член на литературоведското жури, започнала академичния си път като участник в тази конференция, охарактеризира събитието по модела 2 в 1, или „Конференция и празник в Пловдив”.

Наред с интересните дискусии по актуални проблеми на езикознанието и литературознанието, проведени по време на работните заседания, забележителен акцент в първия ден на конференцията бе симпозиумът “В колесницата на Платон”, в рамките на който д-р Камелия Спасова от СУ “Св. Климент Охридски”, дългогодишен участник в пловдивската национална конференция, представи книгата си “Събитие и пример у Платон и Аристотел”.

А след това? След това дойде ред на традиционното конферентно парти – проведено нетрадиционно на открито, под „Трите липи” на университетската улица, с много музика, усмивки, разговори… Юбилейна торта услади още повече настроението на всички присъстващи – тя бе празничен подарък от членовете на Лингвистичния клуб.нова 44

Форумът продължи и на следващия ден. С нова поредица от талантливи езиковедски и литературни доклади, с тържествен ритуал по награждаване на победителите в различните секции. И още – с презентацията на сборника „Словото – (не)възможната мисия”. В него на няколкостотин страници са публикувани отличените текстове от конференцията през 2012. В предговора съставителите доц. Чакърова и доц. Ичевска посочват нещо забележимо и важно: „очарователната смелост на младите откриватели да анализират сложни (в т.ч. и нерешени) теоретични казуси, да оспорват авторитети, да доказват на практика, че за истинското слово няма невъзможни мисии”.

Юбилейното издание на конференцията бе поредно тържество на познанието и духовността, креативен диалог между канона на словото, идещ от многовековието на световната цивилизация, и словото на канона – посвоему субективно и пристрастно… Независимо от стилистичните и фигуралните ефекти, не е невъзможно те да се срещнат, нали?

Защото конференцията – с отвореното пространство на мисълта, с щедростта на пловдивската филологическа визия и тайнствеността на Стария град и неговия Дом на учените – може да превърне в реалност и въобразените модели.

Тенчо Дерекювлиев

 

Наградени участници:

I. Секция по езикознание

Бакалаври:

1. награда – Даниела Стамова, БЕРЕ, 4. курс, ПУ

2. награда – Мария Кременарова, БЕАЕ, 3. курс, ПУ

3. награда – Катерина Клашнова, БЕРЕ, 3. курс, ПУ

Поощрителна награда – Мария Ямболиева, 4. курс, ПЛ (немски и новогръцки език), ПУ

 

Магистри:

1. награда – Димитрия Иванова, МП „Актуална българистика”, ПУ

Ивелина Петкова, МП „Актуална българистика”, ПУ

2. награда – Ивана Лесова, МП „Актуална българистика”, ПУ

Кристиян Ненков, МП „Актуална българистика”, ПУ

3. награда – Нина Теохарова, МП „Актуална българистика”, ПУ

 

II. Секция по литературознание

Бакалаври:

1. награда – Марцела Зарубова, СФ, 4. курс, Масариков университет, Чехия

2. награда – Деница Венкова, БФ, 4. курс, СУ

3. награда – Савина Дзанева, БФ, 4. курс, СУ

Поощрителна награда – Таня Иванова, БФ, 2. курс, ПУ

 

Магистри:

1. награда – не е присъдена

2. награда – Мария Панова, МП „Актуална българистика”, ПУ

3. награда – Десислава Узунова, МП „Литературознание”, СУ

Димитър Шопов, МП „Актуална българистика”, ПУ

Поощрителна награда – Боряна Владимирова, МП „Литературознание”, СУ

 

 

Comments are closed.