Home > Новини > За словото, митовете и (без)крайностите на един филологически форум

За словото, митовете и (без)крайностите на един филологически форум

June 26th, 2011

 

Автори: Таня Пеева, Петър Димитров, Пламен Балчев

Участници и жури - в обща снимка.

На 19 май 2011 г. в пленарната зала на Дома на учените в Пловдив бе открита XIII национална научна конференция под наслов „Словото – митове и (без)крайности”. Форумът се организира ежегодно от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”, СУБ – Пловдив и Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов”. Водещи на церемонията по откриването бяха третокурсниците англицисти Петя Вецева и Иво Ганчев. В приветственото си слово към участниците и гостите доц. д-р Красимира Чакърова, един от организаторите на събитието, подчерта, че това издание на конференцията е забележително, защото през 2011 г. се честват два юбилея – 50 години от основаването на пловдивската алма матер и 10 години от създаването на Лингвистичния клуб в ПУ. Поздрав към младите филолози отправи и ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” доц. д-р Запрян Козлуджов: „Много се радвам, че въпреки сложната ситуация, в която се намира нашата държава, виждам толкова млади хора тук. Сред участниците са представители на всички български класически университети, т.е. на всички университети, в които филологията заема централно място.” С пожелание за успешна работа към аудиторията се обърнаха проф. д-р инж. Симеон Василев, председател на СУБ – Пловдив, гл. ас. д-р Надя Чернева, научен секретар на Филологическия факултет на ПУ и директор на Центъра за руски език и култура, Енчо Тилев, председател на Лингвистичния клуб в ПУ, и Зорница Танева от ръководството на Студентския съвет.

Работата на двудневната конференция бе организирана в две секции: по езикознание и по литературознание, като свои разработки по различни филологически проблеми представиха над 70 студенти и докторанти от цялата страна.

Ректорът доц. д-р Запрян Козлуджов

Лингвистичните доклади бяха посветени на актуални въпроси, свързани с историята и съвременното състояние на българския език, много от тях бяха със съпоставителна насоченост и впечатлиха аудиторията със своето разнообразие и дълбочина. Заето с нелеката задача да оценява научните проекти на младите езиковеди бе националното жури в състав: проф. дфн Стефана Димитрова (ИБЕ при БАН) – председател, проф. дфн Диана Иванова (ПУ „Паисий Хилендарски”), доц. д-р Красимира Алексова (СУ „Св. Климент Охридски”), доц. д-р Константин Куцаров (ПУ „Паисий Хилендарски”) и гл. ас. д-р Снежа Цонева-Матюсън (ПУ „Паисий Хилендарски”). Гости на форума бяха също така и студенти, дошли да подкрепят своите колеги.

Класирането в секцията по езикознание е следното:

Бакалаври:

1. Велислава Тодорова, СУ,

Енчо Тилев, ПУ;

2. Димитрия Иванова, ПУ,

Анелия Ралева, ПУ;

3. Елица Миланова, ВТУ,

Таня Пеева, ПУ,

Олга Привалова (Талински университет); Веселин Костадинов (СУ).

4. Поощрителни награди:

Донка Кавалджиева, ПУ,

Нина Иванова, СУ,

Иван Иванов, СУ,

Петър Димитров, ПУ.

Магистри:

1. Десислава Димитрова, ПУ;

2. Не бе присъдена;

3. Полина Димитрова, ПУ.

Секцията по литературознание беше другото огнище на филологически ентусиазъм, където се дискутираха оригинални литературни идеи, вдъхновени от творчеството на класически и съвременни автори. В присъствието на авторитетното жури, председателствано от доц. д-р Иван Русков и с членове: доц. д-р Елена Гетова, доц. д-р Дарина Дончева, гл. ас. д-р Димитър Кръстев и гл. ас. Младен Влашки, участниците разказаха за своите научни наблюдения и открития, разгледаха критично митовете и потърсиха безкрайностите на ословесената човешка мисъл. Въпреки доминиращото докторантско присъствие, и студентите с подчертан литературоведски интерес зарадваха комисията с представянето си. Отличени бяха следните участници:

Бакалаври:

1. Не бе присъдена;

2. Не се присъжда;

3. Теодора Иванова, ПУ,

Мария Маринова, СУ,

Деница Георгиева, ПУ.

4. Поощрителни награди:

Радостина Петрова, СУ,

Таня Пеева, ПУ.

Магистри:
1. Георги Цонев, ПУ;

2. Михаела Пачеджиева, ПУ;

3. Не бе присъдена.

Със специална приз за евристично мислене бе награден на Христо Тодоров от СУ „Св. Климент Охридски”.

Отличените доклади ще бъдат публикувани в сборник, събиращ най-доброто от представеното в двете секции на Конференцията.

Провокативните въпроси и креативните съвети от страна на журито, както и колегиалното общуване и споделеният опит между участващите донесоха удовлетворение от постигнатото и вдъхновение за нови творчески изяви.

Вокална група "Бон Мин"

В края на първия ден от конференцията в празника на словото по атрактивен начин се включиха и другите изкуства. С празничния концерт, организиран от Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов”, беше дадено началото на тържествено отбелязване на двата значими юбилея. В концертната зала на АМТИИ освен участниците в тазгодишния формат на конференцията имаше и много приятели на Лингвистичния клуб. За приятната атмосфера и веселото настроение се погрижи водещият Тенчо Дерекювлиев, а участниците в концерта, въпреки привидната разнородност, бяха обединени от привлекателния чар на събитието. Бурни аплодисменти от публиката получиха изпълненията на детската вокална група „Бон Мин”, на танцовия състав „Дуенде”, на пианистите Теодор Тенчев (студент, 3. курс, МИО, ПУ „Паисий Хилендарски”) и Александър Матюсън (зрелостник от ЕГ „Пловдив”), на акордеониста Александър Маринов, на вокалистката Теодора Петрова (студентка от 4. курс, БФ, ПУ „Паисий Хилендарски”), на поетесите Ивелина Балтова, Таня Бучкова, Теодора Петрова и Лалиана Груева, възпитаници на Пловдивския университет. Програмата завърши с темпераментните танци на фолклорния студентски танцов ансамбъл „Пълдин” при УХТ – Пловдив.

Във връзка с емблематичните годишнини Лингвистичният клуб изненада много от присъстващите в залата с интересни и символно заредени подаръци. Тазгодишните членове на научните комисии получиха вино със специален етикет, напомнящ повода, а дългогодишните участници в конференцията си тръгнаха с юбилейни медали и с графики с изображение на Хисар капия, нарисувани от художника Анджей Новак. В хода на 13-годишната носталгия и признателните благодарности организаторите нямаше как да не си спомнят с едноминутно мълчание и за незабравимия доц. д-р Стефан Гърдев.

Д-р Надя Чернева поднася своите поздравления.

Директорът на Центъра за руски език и култура при ПУ „Паисий Хилендарски” гл. ас. д-р Надя Чернева прочете поздравителен адрес към членовете на Лингвистичния клуб и поднесе по случай годишнината своите подаръци на ръководителя на клуба доц. д-р Красимира Чакърова.

След края на концерта всички присъстващи бяха поканени на традиционния коктейл в кафе-бар „Океаник”, където в неформална обстановка се породиха филологическите познанства и приятелства – един от търсените и много успешните резултати от конференцията.

В края на втория ден, по време на тържествената церемония по закриването на Националната конференция беше представен сборникът „Думи срещу догми”, включващ отличените доклади от научната сесия през 2010 г. За пресечната точка на Словото и Смисъла на човешкия живот пред младите филолози говори собственикът на издателство „Контекст” Стефан Пеев, с чието лого за пореден път излиза сборникът. Веднага след това председателите на двете секции наградиха заслужилите участници с грамоти и книги.

Форумът привлече голям обществен интерес и медийно внимание. Личеше си всеобщото удоволствие от успешните резултати. След традиционната обща снимка пред Дома на учените младите филолози се разделиха с пожелания за скорошна среща на ХІV конференция през 2012 г.


 


Categories: Новини Tags:
Comments are closed.