Archive for November, 2012

„Забележителни следи” в България

Уважаеми колеги,

Катедрата по славянска филология в сътрудничество с Чешкия културен център в София представят първите две серии от поредицата „Забележителни следи” на Чешката телевизия – „Семейство Прошек“ и „Адолф Вацлав Коларж“.

„Забележителни следи” е нещо като продължение на вече затворения цикъл на Чешката телевизия „Забележителни градове”. След 66 епизода набелязващи модерната архитектура на градове и градчета в Чехия, Моравия и Силезия, вниманието на авторския тандем Липус – Вавра се насочва към несправедливо пренебрегнатите и забравени чешки архитекти по света.

Чешкият строителен, технически и архитектурен ум е оставил незаличими отпечатъци по всички континенти. Добре е да си припомним, че днес Чешката република не е представена пред света само със Семтекса, Первитина или корупционните афери, но в сферата на изкуството това са класическата музика, анимационните филми или имената на писатели като Хашек, Хавел, Храбал, Кундера и др., както и обектите на чешки архитекти.

 

Първите две серии „Семейство Прошек“ и „Адолф Вацлав Коларж“ ще бъдат представени на 5 декември (сряда) 2012 г. от 18:00 часа в 4 аудитория (ПАРТЕР, РЕКТОРАТ). Общо времетраене на двете серии е 60 минути.

ФИЛМИТЕ СА СЪС СУБТИТРИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!

Очаквайте следващите две серии от поредицата, посветена на България, през януари.

КОНКУРС ЗА ПРЕВОД “ПО СТЪПКИТЕ НА ГРИГОР ЛЕНКОВ” 2012

Чешкият център в София в сътрудничество
със Софийския университет “Св. Климент охридски”,
с Пловдивския университет “Паисий Хилендарски и с Югозападния университет “Неофит Рилски”
обявява конкурс за млади преводачи (1 ноември 2012 – 1 март 2013) на името на изтъкнатия преводач Григор Ленков:
“По стъпките на Григор Ленков”

Правила на конкурса

Списък с книгите

Анотация на книгите

ВАЖНО! Книгите, които са определени за Пловдив, се намират в кабинет 343. Желаещите да се запознаят с тях, могат да го направят всеки четвъртък между 13:00 и 15:00 ч.

Допълнителни мероприятия:

Конкурс за едноминутна пиеса

Есенно равноденствие

Гостува проф. Михал Павел Марковски (САЩ)

Уважаеми колеги,
на 30 ноември (петък) 2012 г. от 12.00 часа в Заседателна зала на Ректората ще ни гостуват световно известният теоретик на литературата и литературовед проф. Михал Павел Марковски (САЩ) с лекция на тема “Бруно Шулц и екзистенцията” и госпожа Агнешка Кошчюшко, директор на Полския Институт в София. След лекцията проф. Марковски ще проведе семинарни занятия със студентите върху анализа на разказа “Улица Крокодилска” на Бруно Шулц.

Представяне на книга в Чешкия център

Уважаеми колеги,
премиерата на книгата “Градината на литературната история” на гл.ас. д-р Добромир Григоров ще бъде на 22.11.2012, четвъртък, от 18::00 часа в Чешкия център в София, на ул. “Раковска” 100. Книгата е посветена на Пражкия лингвистичен кръжок, с главни действащи лица Вилем Матезиус, Роман Якобсон, Ян Мукаржовски и Феликс Водичка.
Книгата ще представи доц. Миряна Янакиева.

 

Представяне на книгата на д-р Магдалина Митрева

Уважаеми колеги,
на 15 ноември 2012 г. от 13.00 часа в Заседателна зала на Ректората ще се състои представянето на книгата на д-р Магдалина Митрева “Комуникативната компетентност на полскоезичните българи в глотодидактичен аспект”

Програмата на Полския културен институт в София за месец ноември

Програмата можете да разгледате тук.

Представяне на книга

Каним Ви на представянето на книгата

“Обслужвал съм английския крал”

 

6 ноември

18.00ч.

Книжарница “Хермес”- Централ

 

Представя

Васил Самоковлиев

 

 

За книгата и автора:

Чешкият писател Бохумил Храбал (1914–1997) не само се нарежда до Хашек и Чапек като едно от най-талантливите пера на родината си, но и сред литературните величия на ХХ век. Романът „Обслужвал съм английския крал“ (написан през 1971 г., но публикуван едва през 1989 г.) е може би най-значимата му творба. Книгата е забранена в Чехословакия и мнозина отиват в затвора заради опитите си да я разпространяват нелегално във вид на машинописен текст. Изцяло в традицията на чешкия хумор, „Обслужвал съм английския крал“ разкрива морала и прищeвките на комунистическото общество чрез кариерата на един сервитьор.

Романът проследява съдбата на един младеж от 20-те до 50-те години на миналия век, невероятните превратности, които му поднася животът, възходите, паденията и примиренията му, изборите и съмненията му, като ги вплита в бравурна калейдоскопична картина на европейската история от смутната първа половина на века. Изискана наслада за ценителите на качествената европейска проза е неподражаемият език на Храбал, близък до спонтанната говорима реч, както и уникалният му свят, където се редуват драстично и поетично, фантастично и натуралистично, ангелски нежно и животински свирепо; свят, в който „невероятното става реалност“.

  Книжарница “Хермес” Централ

Пловдив, ул.”Патриарх Евтимий” 12
/срещу хотел “България”/, етаж 2
тел. 032/395 595