СРЕЩА С ПРОФ. ИРЕНА ГРУДЖИНСКА-ГРОС ПО СЛУЧАЙ БЪЛГАРСКОТО ИЗДАНИЕ НА КНИГАТА „MИЛОШ И БРОДСКИ. МАГНИТНОТО ПОЛЕ” И АНДЖЕЙ ФРАНАШЕК, АВТОР НА БИОГРАФИЯТА НА ЧЕСЛАВ МИЛОШ И НА СЦЕНАРИЯ НА ФИЛМА „МИЛОШ“

 

Кога: 8 октомври 2014 (сряда), 18.00 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. Веслец 12

Организатори: Полски институт в София съвместно с издателство „Балкани“ София

Водещ на срещата: проф. Амелия Личева – поетеса, литературовед, преподавател в катедрата по теория на литературата на Софийския университет.

Стихове на Милош и Бродски чете актьорът Богдан Глишев, преводач на книгата.

 След срещата – прожекция на най-новия документален филм „Mилош” (2013, ’60) на реж. Катажина Гондек, със субтитри на български език.

 Какво е свързвало Чеслав Милош и Йосиф Бродски?

На този въпрос се опитва да отговори Ирена Груджинска-Грос в книгата, посветена на съдбите на двама от най-забележителните поети на ХХ век. Нобеловите лауреати са представени чрез своите биографии, отношение към историята, политиката и езика. Съставените по този начин „успоредни жития“ отразяват не само отношенията Милош-Бродски, но често са ключ към поезията им.

 Допълнителна информация:

 Проф. Ирена Груджинска-Грос – литературовед и историк на идеите, есеист и публицист. Защитава докторска дисертация в Колумбийския университет, Ню Йорк. Преподава в Еmory University в Атланта и в Нюйоркския университет. Ръководител на програма за Централна и Източна Европа към Фондация „Хенри Форд“ (1998–2003). През 2003–2008 е директор на Института по хуманитарни науки на Бостънския университет. В настоящия момент преподава във факултета по славянски езици и литература в Принстънския университетм професор в Института по славистика на ПАН. Авторъ и съавтор на много книги, публикува на полски и английски, в т.ч. Стигмата на революцията. Кюстин, Токвил, Мицкевич и романтичното въображение (1995, 2000), Mилош и Бродски. Магнитното поле (2007), Златна жътва. За това, което става в покрайнините на унищожението на евреите (съвм. С Ян Томаш Грос, 2011). Последната й книга с есета е озаглавена Honor, horror i klasycy.(Чест, ужас и класици).

 Aнджей Франашек – литературен критик, редактор в отдел култура на сп. „Tygodnik Powszechny”, завършил полска филология в Ягелонския университет. Изследва творчеството на съвременните полски писатели. Автор на много книги, в т.ч.: „Тъмен извор. Есе за страданието в творчеството на Збигнев Херберт” (2008), „Пропуск от ада. 44 скици за литературата и приключенията на душата“(2010), „Mилош. Биография” (2011), многобройни очерци и сценарии на документални филми..

 Чеслав Милош (1911-2004) – поет, прозаик, есеист, преводач, автор на над 40 книги и поетически сборници. Един от най-великите полски поети, лауреат на Нобелова награда за литература (1980) и много други престижни литературни награди, превеждан на много езици. Професор по славянски езици и литератури в Калифорнийския университет в Бъркли и в Харвардския университет. В своето творчество разглежда основни екзистенциални и метафизични проблеми на човека в ХХ век.

В България са издадени неговите книги „Поробеният разум” (1992, 2011), „Долината на Иса” (1994, 2011), „Крайпътно кученце” (2002, 2011), „Годината на ловеца” (2011), сборници със стихове „На брега на реката. Избрани стихове и поеми“ (2011) и стихосбирката „Toва” (2012).

 Йосиф Бродски (1940-1996) – руски поет, есеист, драматург, носител на Нобелова награда за литература (1987). През 1964 заради своите стихове е осъден на затвор, после на домашен арест, а няколко години по-късно лишен от съветско гражданство и принуден да напусне своята родина. Бродски е самоук, напуска училище на 15 години, по-късно в САЩ става университетски професор, а в периода 1991-1992 заема почетния пост поет-лауреат на Американския Конгрес. Автор на 16 тома стихове, както и на два сборника с есета на английски. Най-пълното полско издание на неговата поезия „82 стиха и поеми“ е съставено от Станислав Баранчак, а уводът е написан от Чеслав Милош (1988).