Archive for September, 2010

Учебно разписание за І. семестър на 2010/2011

Учебното разписание можете да разгледате тук.

Програмата на Чешкия център в София за месец октомври

ПРОГРАМА НА ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР ЗА ОКТОМВРИ 2010

(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia, www.ceskicentar.cz

КУРСОВЕ ПО ЧЕШКИ

През месец октомври стартират ежегодните курсове по чешки език организирани от Чешкия културен център. Обучението се провежда по системата Czech Step by Step (http://czechstepbystep.cz), два пъти седмично по два учебни часа, като сформираните групи са за начинаещи и за напреднали. Допълнителна информация може да получите на страницата на ЧЦ: http://www.czechcentres.cz/sofia или на телефон: 81 55 430.

Продължава ИЗЛОЖБАТА:

ТЕРЕЗА ВЛЪЧКОВА – “TWO

“Всеки има своето второ Аз, което носи  в себе си, или някой, който ни е близък както психически, така и физически”, казва авторката за концепцията на проекта.

“TWO” изобразява момичета близначки с еднакви дрехи, но същевременно твърде различни. Сивотата на природата или околния свят, в който се намират момичетата само подчертават тези сходства и различия. Всяка една от тях представя други чувства, друга индивидуалност, а при това толкова си приличат. Дали наистина са близначки? Или става въпрос за едно и също момиче. Дали това не е случайност – “моето Аз” и “моето друго Аз”, кое от тях е показано тук? Какви сме всъщност, какво е лицето ни за другите и какво за самите нас?” /Иржи Бохуслав/

“В цикъла “Two”, създаден през 2007/2008 г., Тереза Влъчкова разиграва поредната изпълнена със загадки игра. Двойките идентични момиченца, облечени в стари палтенца и копринени роклички, гледат втренчено зрителя с неподходящия поглед на възрастен, напомняйки за момичетата от пикто-реалистичните фотографии на Луйс Карол. Сред вълшебни гори, от светло озарени лица четем съдбите на Червени шапчици и момиченца приличащи на Гретел от приказките на братя Грим. Тревожното раздвояване, което не е ясно дали е генетично или е дело на компютърна програма, въздейства като видение. Безпокойство предизвиква и самата връзка между историческата тематика и използването на най-нова технология, с не малка дигитална манипулация и преплитане на привидно ефектното със съвременния изказ. Именно този жанров синкретизъм – размиването на границите между “високото” и “низшето” изкуство, медийното интерпретиране на историята, фасцинацията от естетиката на кича, съзнателното балансиране на ръба между емоционалния ангажимент и пълното отчуждение, ни карат да възприемаме фотографиите на Тереза Влъчкова като интересно допълнение към постмодерната ситуация в съвременното изкуство.” /Луциа Фишерова/

Четиринайсетте фотографии от цикъла “TWO” са допълнени с подбрани творби от проектите “A perfect day, Elise”, “Lamy” и Mirrors Inside”.

www.terezavlckova.com/

(Изложбата ще продължи до 29.10.2010 г. в Галерията на ЧЦ.)

ФОТОГРАФИИТЕ НА ЛИБУШЕ И ДАНА КИНДРОВИ ГОСТУВАТ В СЛИВЕН

Документалната изложба “Чехословакия – Окупация, нормализация, оттегляне” съдържа подбрани снимки на Дана Киндрова и нейната майка Либуше Киндрова. Те са запечатали окупацията на съюзническите сили на Варшавския договор през 1968 г., периода на апатия и пасивност през 70–те и 80-те години и оттеглянето на съветските войски от територията на Чехословакия в началото на 90-те години.

Цикълът фотографии “Окупация” е дело на Либуше Киндрова, автор на циклите “Нормализация” и “Оттегляне” е Дана Киндрова.

Изложбата е специално подготвена за Чешкия център в София във връзка с 40 години от августовските събития през 1968 г. в тогавашна Чехословакия. Документалните снимки бяха посрещнати с огромен интерес от българската публика и след представянето на изложбата в София през юни 2008 г., тя беше показана и в други български градове: Русе (2008), Благоевград (2008/2009), Плевен (2009), Шумен (2010).

1.10.- 5.11.2010, Художествена галерия “Димитър Добрович” – Сливен

„Аларма Пънк Джаз” представя: Davvid Project с нов албум – световна премиера в Чешкия център

Четвъртото издание на култовия радио фестивал „Аларма Пънк Джаз” (1-8 октомври) ще се открие с камерен концерт на Davvid Project в Лилавия салон на Чешкия център. Събитието е част от проекта на програма „Христо Ботев” на БНР „Звуково изобразяване на града” – с преки предавания на концерти от знакови места за култура в столицата: в обичайните часове на предаването „Аларма” – от 21,30 до 23,00ч. Davvid Project са Димитър Паскалев (роял, клавишни, програминг) и Татяна Йосифова (вокал). Първият им албум Inside от 2004г. е произведение на световно ниво, в което границите между ню уейв, трип-хоп, дигитален средновековен саунд, съвременна класика и дарк ембиънт са толкова условни, че човек дори не се замисля за тях – едно на нула за Davvid срещу Балканския Комплекс Да Категоризираме. Парадокс или не, песните от първия албум на Davvid са по-добре познати в Лондон и Виена, докато в София на Димитър Паскалев и Татяна Йосифова, макар да са музиканти с изградено име, все още им се налага да спорят с „позитивно мислещи хора”, определящи музиката им като „твърде мрачна”. „Не е мрачна” – контрира Димитър Паскалев – „Тя е вдъхновена от традицията на добрите стари криви хора като Дейвид Бауи, Дейвид Силвиян, „Депеш Мод” и прочее… За мен мрачна музика е Лейди ГаГа, или Кристина Агилера – ето това е истински мрак!”. В Лилавия салон Davvid Project ще представят за пръв път пред публика песните от новия си албум Passage (Vitality Music), който следва да излезе до края на октомври. Концертът ще се предава на живо по програма „Христо Ботев” на БНР.

http://www.davvidproject.com
http://www.myspace.com/davvidbg

http://www.myspace.com/alarmapunkjazzfest

www.bnr.bg

Концертът е организиран от Българското национално радио.

1.10., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход: 10 лв.)

ONE WORLD – Здравето е твое право

Трети Международен фестивал на документалните филми за човешките права в София.

Погледни истината в очите чрез документалните филми на фестивал „ЕДИН СВЯТ 2010”

Човекът – неговото здраве, правото му на информация и качествен живот са темите на тазгодишния фестивал „Един свят”, който ще се проведе от 4 до 10 октомври 2010 година. Третото издание на фестивала поставя самия човек в центъра на събитията, а не правата му по документи и резолюции.

След успешното второ издание на фестивала през миналата година от 4 до 10 октомври 2010 ще взривим всички заблуди за живота ни и ще потърсим алтернативи за повишаването на качеството на съществуването ни чрез документалните филми и съпътстващите събития на фестивала.

Началото на филмовия фестивал “Един свят” е в Чехия преди повече от десет години и освен в България представя своите инициативи в страни като: Кения, Киргизстан, Унгария, Германия, Полша, Австри, Словакия, Сърбия, Украйна. Това е уникален по своя характер и едновременно с това престижен форум, на който под формата на дискусии, прожекции и срещи се разглеждат въпросите за човешките права. Програмата обхваща най-значимите качествени филми, направени през изминалата година от разследващи документалисти и активисти, в които вниманието е насочено към наболели проблеми свързани с недемократичните режими, глобализацията, нетърпимостта между етносите и др.под. По този начин се подава комплексна и балансирана информация, и се дава възможност за по- дълбоко вникване в зависимостите и важните международно-политически и обществени теми. Целта е обществото да бъде запознато, ангажирано и убедено в идеите за демокрация и безопасен свят.

Филмите, които ще бъдат излъчени в Чешкия център са: “Киматика”, “Операция Луна”, “Плесен”, “Внимание – храна”, “Аюрведа – изкуството да живееш”, “Живи светила”, “Едно, “What about me”, както и двата чешки филма: “Авто*Мат” и “Чешка мечта”.

5.10, 18.30 ч.“Чешка мечта (в превод на български),, ЧР, 2004 г., 90 мин.,

режисьор: Вит Клусак, Филип Ремунда

Документалната комедия “Чешка мечта” се намесва в реалния живот на голяма част от чехите. На 31 май 2003 г. няколко хиляди души се струпват на поляната в пражкия квартал “Летняни”. Привлечени са от рекламната кампания, обещаваща хипермаркет “Чешка мечта” с невероятно ниски цени. На местото тълпата открива само платнена фасада. Тази “приятелска шега” е част от проекта на студентите от Филмовата академия Вит Клусак и Филип Ремунда. Те поръчват на една от най-големите рекламни агенции да измислят реклама за несъществуващ продукт – хипермаркет. В последствие, само с помощта на камерата проследяват как се изготвя една такава внасяща доверие реклама, която не е нужно да се основава на действителността. Забавният и смущаващ филм наблюдава отблизо рекламните професионалисти, режисьори, психолози, анализатори, чешките знаменитости, директори на хипермаркети и клиенти – т.е привлекателната консуматорска въртележка, в която днес повечето от нас се возят.

6.10., 18.30 ч. “Авто*Мат” (в превод на български), ЧР, 2009 г., 90 мин.,

сценарист и режисьор: Мартин Маречек

“Авто*Мат” е разнороден по стил филм, комбиниращ документалния и анимационния жанр с музикалния клип и home видеото. Принципът за съвместяване на историята

в няколко времеви диапазона е разширен с провокиращи ситуации и личен разказ. Ние ли контролираме града или градът контролира нас? Превръщаме ли се в автомати? Дали кметът на Прага е велосипедист или по-скоро популист? Всички ли сме въвлечени в това? Инспириращата, емоционална и шеговита документална история на Мартин Маречек търси чрез игрив способ отговор на въпроси свързани с живота в града, цивилизацията в развитие и приключенски начин към промяната.

Личен разказ на режисьора и опита му да промени града около себе си.

www.automatfilm.cz

Програмата на фестивала може да намерите на: http://bgoneworld.org/

4-10.10.

ВЕЛИКОЛЕПНАТА ЧЕТВОРКА – СМЕТАНА, ДВОРЖАК, ЯНАЧЕК, МАРТИНУ

Бисери от чешката и българска музика в изпълнение на изтъкнати български музиканти и млади дарования – лауреати на конкурси от НМУ “Любомир Пипков” и от НБУ ще разтворят познати и непознати страници в един вълнуващ музикален диалог. В него главни герои ще бъдат композиторите от великолепната четворка-Сметана, Дворжак, Мартину, Яначек.

В диалога ще участват известният композитор и пианист Красимир Тасков /и с негови творби/, цигуларката Велика Цонкова, дуото Ася и Александър Василенко и неговите възпитаници, певицата Теодорина Василева и др.

Този интригуващ сюжет ще води д-р Магдалена Манолова.

12.10., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

стъклото в чешкото изкуство

Уникалната изложба на чешко стъкло представя подбор на творби от три генерации чешки стъклари: Станислав Либенски, Ярослава Брихтова, Рене Роубичек, Вацлав Циглер, Олдржих Плива, Мариан Карел, Дана Замечникова, Ярослав Матоуш, Анна Поланска, Давид Сухопарек, Ингрид Рачкова, Петър Станицки и Константин Вълчев – абсолвентът на Висшия институт за приложни изкуства в Прага.

“В своята стогодишна история чешкото стъкло преминава през различни спадове, но много по-многобройни са големите художествени и търговски успехи. Подобна е ситуацията и през 20 век. Разцветът на славата на чешкото стъкло датира от втората половина на 50-те години на миналия век – след турболенцията причинена от Втората световна война, преместването на немското население от пограничните райони и настъпването на комунистическия режим. Възстановяването е съпътствано от инвестиции в производството, мащабен износ на предмети на приложното изкуство, но най-вече от творческото усилие, стимулирано чрез развитието на професионални средни и висши училища. Стъклото се превръща във витрина за Чехословакия, получава международен престиж с участията си в Световното изложение в Брюксел EXPO през 1958 г., в Монреал (1967 г.) и Осака (1970 г.), Миланското триенале на приложното изкуство през 1960 г., “Чехословашко стъкло” през 1959 г. в Москва и на редица други прегледи.

Разнообразието на формите, цветната пъстрота, съвършената обработка и най-вече художествената оригиналност и своеобразна творческа изповед са причината чешкото стъкло да поддържа респект и в настоящето. Експозицията в София от творби на подбрани майстори на стъклото е шанс да се покаже на българската публика защо стъклото се възприема като “чешко родно сребро”.

(Милан Хлавеш, Музей за приложни изкуства в Прага (UPM)

“Стъклото ни позволява да сътворяваме форми в комбинация с процеждащата се през материала светлина, да определяме ядрото на светлото пространство и да се докосваме до неговото тайнство. За нас стъклото е отправна медия, която със своята същност и качества е нещо повече от обикновен посредник на нашия художествен изказ. За това и ние трябва да сме постоянно близко до него.” (Станислав Либенски и Ярослава Брихтова, 1995 г.)

Изложбата се осъществява с професионалната подкрепа на Музея за приложни изкуства в Прага (UPM). Подборът на експонатите е на д-р Милан Хлавеш, завеждащ секцията “Стъкло и керамика” в UPM.

Откриване на 14.10., 18.30 ч., Галерия “Алтера” (в сградата на “Интерпред” – бул, “Драган Цанков” 36, София)

(Изложбата ще продължи до 12.11. 2010 г.)

“ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН” представя Теодосий Спасов и “Небесни струни”

с участието на:

Теодосий Спасов-кавал и вокал

Доротея Димитрова – цигулка

Ана Димитрова – цигулка

Михаела Павлова – виола

Йоланта Делибозова – виолончело

Смила Стоева – ударни инструменти

Звукорежисьор: Андрей Андреев

В програмата: музика от Теодосий Спасов

В проекта се преплитат класическа музика и балкански фолклор в ритъма на джаза. Авторската компилация събира в себе си изпълненията на младите, изключително талантливи музиканти от квинтета „Небесни струни”.

Идеята за проекта е на Рихард Шуберт, директор на фестивала „Балканска треска” във Виена. Той кани Теодосий Спасов да вземе участие, но се оказва, че темата на тазгодишния фестивал е „Жените в музиката”, а както самия виртуоз казва: „А аз не съм жена”. Затова решава да направи съвместен проект с дамски състав. Подборът е на диригента Боби Йоцов, а кръстник на квинтета е самият Рихард Шуберт.

Няколко от пиесите са известни, а останалите мелодии Теодосий Спасов е писал по различни поводи. Темите са от театрални постановки, филми и пиеси, които е композирал спонтанно и специално за този проект. Музиката е акустична с натурален звук на инструментите.

“Това е музиката, която аз правя – смесвам различни усещания. Може да се чуе класически звук на европейските инструменти, формите на джаза и фолклора, общо взето в абсолютно български нюанс. България съдържа много етноси – могат да се чуят цигански, турски, румънски, еврейски ритми. Това са пластове, които стоят вътре, втъкани в пиесите“, разказа Теодосий Спасов.

14.11.2010, 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

ФОТОГРАФСКИ СРЕЩИ – ПЛОВДИВ 2010

Фотографският проект на Томаш Бицан “Градът” – голямо форматни снимки с мотиви от Прага, ще бъде представен на международния фотографски форум в Пловдив “Фотографски срещи 2010”. Темата на тазгодишното издание е “Местата, където /не/живеем”.

Повечето снимки от този цикъл са от пражките периферни квартали – Либен, Модржани, Холешовице. Бицан умишлено избягва класическите картини на туристически атрактивни пражки доминанти, но не се стреми да документира и изчезващия “стар свят”, който постепенно отстъпва на новото строителство. Интересува се по-скоро от местата, които му предлагат повече пространство за заснемане, места които са по-близки към абстрактното, отколкото към документалното.

Томаш Бицан е роден през 1973 г. в Прага. Завършва пражкото училище по фотография през 1997 година и оттогава е фотограф на свободна практика. Отначало заснема урбанистичните пейзажи и градски отрязъци, специализирайки се върху мотиви от пражката периферия. За тези фотографии през следващите години печели 25 награди в конкурса “Фотографска Прага”, а през 2001 г. втора награда в конкурса “Czech Press Photo”.

Осъществил е изложби с изображения от Украйна, Монголия, Румъния, Куба и Аржентина, снима в ромските квартали в Словакия и документира живота в Прага. Както при кинофилмите, така и при панорамния формат Томаш Бицан комбинира пейзажа с документалния кадър. През последните три години използва фотоапарат Hasselblad. (www.tomasbican.cz)

Съвместно с Община Пловдив, Дирекция “Култура”

15-31.10., Пловдив – Стария град

“ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН” представя “Lilly of the West”

кънтри, блуграс и суинг

Лили Друмева сформира групата през 1996 г в София. След издаването на дебютен албум, те участват на престижни фестивали в Европа и Америка. 1998 са избрани за “най-добра блуграс група на Европа”; печелят и награди от Световната Блуграс Асоциация в Нешвил. “Lilly of the West” имат богат репертоар, включващ кънтри, блуграс, суинг, джаз, поп и ирландски фолк; имат издадени 8 албума, последният е записан в Прага, заедно с водещи музиканти от Чехия.

Лили Друмева – вокал, китара, цигулка

Ясен Василев – китара

Свобода Боздуганова – контрабас

Михаил Шишков – пиано, добро китара

21.10., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

ЧЕШКО-СЛОВАШКО КАМЕРНО ДУО

Павел Бурдих (ЧР) – цигулка

Зузана Берешова (СР) – пиано

Дуото е създадено през 2003г. от чешкия цигулар Павел Бурдих и словашката пианистка Зузана Берешова. Двамата имат зад гърба си много концерти, предимно в Чехия и Словакия. В София младите музиканти ще се представят в Чешкия център, както и пред членовете на Чехословашкия клуб “Т.Г.Масарик” по случай Националния празник на Чешката република.

Павел Бурдих е възпитаник на Консерваторията в гр. Пардубице. През 2005 г. завършва магистърското си обучение, специалност “Цигулка”, в Академията за изящни изкуства в гр. Бърно. Печели награда в конкурса организиран от Фондация “Бохуслав Мартину” в Прага (2003 г.), от 1999 г. е член на Камерната филхармония в Пардубице, с която концертира на различни места в Европа (Германия, Франция, Австрия, Испания, Швейцария) и в САЩ.

Зузана Берешова е абсолвентка на Консерваторията в Кошице, специалност “Пиано” и “Хорово дирижиране”. Обучението си по пиано продължава във Висшето училище за изящни изкуства в Братислава в класа на Станислав Замборски. През 2005 г. завършва с магистърска степен Академията за изящни изкуства “Л. Яначек” в гр. Бърно, специалност “Пиано”. От 2003 г. концертира с цигуларя Павел Бурдих.

www.komorniduo.com

В програмата: творби от Еужен Сухон, Бохуслав Мартину, Бедржих Сметана, Йозеф Сук, Антонин Дворжак

26.10., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

“ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН”

Elvis Stanic (Хърватска) – китара, акордеон

Andrea Vikary (Великобритания) – пиано

Rico De Jeer (Холандия) – контрабас

Христо Йоцов (България) – ударни, перкусии

28.10., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

ДЕН НА АНИМАЦИЯТА: “КРАБАТ – ЧИРАКЪТ НА МАГЬОСНИКА”

В рамките на Деня на анимацията в софийското кино “Одеон” ще бъде показан филмът на режисьора Карел Земан “Крабат – чиракът на магьосника”. Пълнометражната анимация е анонс към подготвения преглед от филми на знаменития чешки режисьор, придружен с изложбата “Вълшебният свят на Карел Земан” (във връзка със 100 години от неговото рождение).

“Крабат – чиракът на магьосника” (1977 г., 72 мин)

Анимационният филм е направен по мотиви на лужишко-сръбска приказка (по книгата на Отфрид Пройслер), като Земан комбинира класическата рисувана и куклена анимация. Режисьорът успява да предаде приказния и поетичния момент в историята на малък сирак, който в своето лутане през зимния пуст пейзаж успява да стигне до тайнствена мелница, където обаче не усвоява мелничарски занаят, а се научава на магьосническо изкуство. Влюбва се в девойка, която със своята силна любов успява да го освободи от мрежата на могъщ магьосник.

В сътрудничество с Българска национална филмотека (http://bnf.bg/).

www.csfd.cz

28.10., 18.00 ч., кино “Одеон”

COMPUTER SPACE

„Компютърно Пространство” е некомерсиален, международен фестивал за компютърни изкуства.
С всяка изминала година фестивалът придобива все по-голяма популярност. С 21 поредни издания зад гърба си и над 8000 участника (били те фирми, студия, или индивидуални участници) от различни страни от целия свят, днес „Компютърно Пространство” е едно от най-големите и значими събития за компютърни изкуства в Югоизточна Европа.

„Компютърно Пространство” се стреми да покаже тенденциите в сферата на компютърните изкуства. Форумът е разделен на две части – конкурсна и фестивална. В конкурсната си част, форумът събира проекти от цял свят в различни категории, които се съревновават помежду си. Обикновено по време на фестивалната част се състоят две основни събития – церемония по награждаването на победителите в конкурсната част и форумната част (семинари, изложения, шоу събития, концерти).

Част от събитията на форума ще бъдат представени в Чешкия център.

Информация за програмата на XXII-то издание на международния форум за компютърни изкуства може да намерите на: http://www.computerspace.org/

29-30.10.

Програма ЕРАЗЪМ 2010/2011

Мобилности по програма Еразъм във Филологически факултет за академичната 2010/2011 г.

Приемаща Приемаща Брой мобилности Интернет Специалност
държава институция СМ/

месеци

ПМ МПО страница
Белгия Ghent University 2 x 5 1 http://www.UGent.be Източноевропейски езици и култура
Великобритания Loughborough University 2 x 4 1 1 www.lboro.ac.uk Английска филология
Германия Dresden University of Technology 4 x 4 2 www.tu-dresden.de Славянски езици и немска филология
Германия University of Göttingen 2 x 4 2 www.uni-goettingen.de Източноевропейски езици и култура
Германия HUMBOLDT-UNIVERSITÄT ZU BERLIN 1 x 4 1 www.hu-berlin.de Филология
Гърция University of Ioannina 2 x 4.5 1 http://www.uoi.gr/ Филология
Гърция Aristotle University of Thessaloniki 2 х 4 1 www.eurep.auth.gr Лингвистика
Естония Tallinn University 2 х 4 www.tlu.ee Руска филология
Испания Universidad de Valladolid 3 х 5 2 2 www.uva.es Филология
Полша Adam Mickiewicz University – Poznan 3 х 4.5 1 www.amu.edu.pl Славянски езици
Полша Nicolaus Copernicus University – Torun 3 х 4 1 www.umk.pl Източноевропейски езици и култура
Полша Higher Vocational State School in Wloclawek 2 х 4.5 2 www.pwsz.wloclawek.pl Английска филология
Полша Higher Vocational State School in Wloclawek 2 х 4 1 www.pwsz.wloclawek.pl Полска филология
Турция Istanbul Technical University 2 x 4 1 http://www.itu.edu.tr Английска филология
Турция Istanbul Aydin University 2 x 4 1 http://aydin.edu.tr/erasmus/eng_index.asp Филология
Унгария University of Szeged 3 x 4 2 2 www.jgytf.u-szeged.hu Източноевропейски езици/ Руска филология
Франция Université de Caen Basse-Normandie – Caen 2 х 4 1 www.unicaen.fr Филология
Франция Université de Paris-Sorbonne 2 х 4 1 http://www.paris4.sorbonne.fr Източноевропейски езици
Франция Université Paris 8 Vincennes – Saint-Denis 2 х 4.5 1 1 www.univ-paris8.fr Филология
Чехия Masaryk University – Brno 3 х 4 2 www.ois.muni.cz Славянска филология
Чехия University of Ostrava 2 х 4 1 1 http://www.osu.cz Славянска филология
Чехия University of Pardubice 3 х 4 1 www.upce.cz Славянска филология
Чехия Charles University in Prague 2 х 4 2 1 www.cuni.cz Филология

1. Студентска мобилност с цел обучение (СМ)

За обявените места могат да кандидатстват студенти редовно и задочно обучение, обучаващи се в една от трите образователно-квалификационни степени (ОКС): бакалавър, магистър или доктор, които отговарят на следните задължителни изисквания:

  • обучаващите се по ОКС бакалавър да НЕ са първокурсници;
  • не са осъществявали мобилност с цел обучение по програма Еразъм в предходни години, независимо от ОКС. Студентите, осъществили Еразъм- мобилност с цел практика имат право да кандидатстват и за мобилност с цел обучение.
  • имат минимален общ успех от следването до момента много добър 4.50.
  • владеят много добре езика, на който ще се осъществи обучението в приемащата държава.

Документи за кандидатстване:

1.Молба за учебен престой по образец (http://www.uni-plovdiv.bg/site.jsp?id=439&ln=1)

2. Академична справка за успеха до момента

Документи се подават до  14 октомври 2010 г. в Деканата на факултета.

Селекцията и класирането на студентите ще се извършва във факултета от комисия, назначена от Декана по бал, който се образува от :

1. Оценка от изпита по чужд език (тест и интервю). За участие в програмата се допускат само студенти с минимална оценка по работния език много добър 4.50.

2. Среден успех от обучението до момента на база академичната справка

Датата за провеждане на интервюто ще бъде обявена допълнително.

2. Мобилност на преподаватели с цел преподаване (ПМ)

Преподавателите, желаещи да осъществят мобилност по програма Еразъм, подават до Декана Молба за Еразъм визита и План за преподаване, одобрен от изпращащата и приемащата институция в срок  до 5 ноември 2010 г. Образци на тези документи са налични на адрес (http://www.uni-plovdiv.bg/site.jsp?id=439&ln=1).

Минималната продължителност на преподавателската мобилност е пет работни дни (без дните за пътуване) с минимален хорариум от 5 учебни часа.

3. Мобилност на преподавателския и непреподавателски състав с цел обучение (МПО)

Желаещите да осъществят мобилност подават до Декана молба – свободен текст и Работен план (http://www.uni-plovdiv.bg/site.jsp?id=439&ln=1), одобрен от изпращащата и приемащата институция в срок  до 5 ноември 2010 г.

Разглеждането на кандидатурите и изборът се провежда на Декански съвет в присъствие на ръководителите на всички катедри във факултета. Минималната продължителност на мобилността на преподавателския и непреподавателски състав с цел обучение е пет работни дни (без дните за пътуване).

Езиков курс по чешки в Прага

Vážené dámy a vážení pánové!

Dovolujeme si Vám zaslat aktuální nabídku jazykových kurzů – ČEŠTINY PRO CIZINCE.

Přípravný kurz na jazykovou zkoušku B1+B2

Termín:           PÁ 29.10. – NE 7.11.2010

Místo: Praha
Poznámka:    6.11. možnost složení certifikované zkoušky

Přihlášky:       do 10.10.2010

Informace: http://www.ajoda.eu/cz_2010_11_cer-pripravny-kurz-na-jazykovou-zkousku-b1-b2

Silvestrovský kurz

Termín:           NE 26.12.2010 – NE 2.12.2011

Místo:             Praha

Přihlášky:       do 1.12.2010

Informace: http://www.ajoda.eu/cz_2010_12-silvestrovsky-kurz

Byli bychom Vám zavázáni, kdybyste nám pomohli s propagací informací o našich kurzech některou z následujících forem:

  • Předání informací zájemcům
  • Vyvěšení letáku na Vaší nástěnce
  • Zveřejnění ve Vašem informačním letáku
  • Přidání odkazu na Vaši webovou stránku.

Budete-li mít zájem o naše služby nebo v případě dotazů, neváhejte nás kontaktovat.

S přátelskými pozdravy

Mgr. Dagmar Toufarová

ředitelka jazykové školy AJODA Praha

www.ajoda.eu

Европейска нощ на учените

Скъпи млади колеги,
Чувствали ли сте се част от онази общност от хора, които движат напредъка
на света? Откривали ли сте пресечните точки между науката, нравствеността
и естетиката?
Станете част от Европейската нощ на учените на 24. септември 2010!
http://www.cys.bg/2010/react/

Пловдивският университет е подготвил привлекателна програма, представена
като Пътна карта на Нощта на учените.Почувствайте университета като среда,
с която можем да се гордеем.
http://web.uni-plovdiv.bg/ksx/private/Nosht_na_uchenite_2010-programa.pdf

http://web.uni-plovdiv.bg/ksx/private/Nosht_na_uchenite_2010-programa.pdf

Бъдете там, където ви отведат любопитството, любовта и чувството за
принадлежност!
http://www.ticketpro.bg/jnp/ticket-outlets/plovdiv/index.html

От координаторите на проекта REACT – Европейска нощ на учените

Паисиеви четения 2010

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

По повод предстоящите Паисиеви четения, които се провеждат на  26 и 27 ноември 2010 година,  колегиумът по възрожденска литература при Филологическия факултет на ПУ организира научен форум на тема:

150 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА БЕЛЕТРИСТИКА

*     Началото на разказването и на разказа.

* Паисий и конструктите на българските присъствия в разказването.

*    Балканите  – Изтокът – Европа  – интеркултурни паралели.

*  От преводно-побългарената проза до българската повест на Възраждането: културни езици,  побългаряване, оригинално белетризиране.

*  Език и езиково строителство в българската проза от Възраждането и днес.

*    Сюжетът на (не)оригиналната възрожденска белетристика.

*   Възрожденската литературна критика и възрожденската теория на прозата.

*   Съвременна критика за възрожденската белетристика.

*  Трансформации на възрожденския тип повествование. Съвременната белетристика чете/пише възрожденската.

*   Краят на разказването?

*   Четенето  продължава…

Очакваме вашите предложения за участие до 10 ноември 2010 г. на електронен адрес:

slav_konf_plovdiv@abv.bg

Таксата правоучастие е 50 лв. Текстовете, съобразени с техническите изисквания за оформление на докладите и с тематичния профил на конференцията, ще бъдат публикувани в сборник.

Заявката за участие може да бъде изтеглена тук.

Програмата на Чешкия център за септември

(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia, www.ceskicentar.cz

КУРСОВЕ ПО ЧЕШКИ

През месец септември започва записването за новата учебна година в курсовете по чешки език, организирани от Чешкия център. Обучението е целогодишно (от октомври до май) и протича в две нива. Работи се по системата Step by Step, отличена с наградата за най-добър учебник за чужденци. За повече информация посетете нашата страница: www.czechcentres.cz/sofia или се обадете на тел 81 55 430.

FESTIVAL GALA CONCERT

Посветен на 150-та годишнина от рождението на Густав Малер и 90 години от установяването на българо-чехословашките дипломатически отношения.

Ще се представи Пражка камерна филхармония /изнася концерти с подкрепата на Министерство на културата на ЧР и Столицата Прага/ – ЧР и Нов симфоничен оркестър – РБ.

Солисти: Владислав Боровка – обой, Антония Иванова – сопран

Диригент: Мартин Клепетко

Програма:

Петко Стайнов – Симфоничнa сюита “Приказка” (1930)

Бохуслав Мартину – Концерт за обой и малък оркестър /1955/

Густав Малер – Симфония № 4, G dur (1900)

12.9., 19.30 ч., Зала “България” (билети на касата в зала “България”)

ОЧАКВАЙТЕ: ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ

Мероприятието е организирано от EUNIC България.

26.9. (неделя), от 11.00 до 16.00 ч., пред Народен театър “Иван Вазов”

ТЕРЕЗА ВЛЪЧКОВА – “TWO

Тереза Влъчкова е родена през 1983 г. в гр. Тржебич. От 1999 г. учи в Университета “Томаш Батя”, специалност “Рекламна фотография” и едновременно с това от 2000 г. посещава Института за творческа фотография (FPF) към Силезийския университет в Опава (завърша обучението си като бакалавър през 2008 г.). От средата на 2008 г. е хоноруван преподавател по Модна фотография във FPF.

Обект в нейното творчество е човекът, като предпочита да снима момичета и деца. Осланя се предимно на въображението си. За първи път е забелязана от специалистите чрез цикъла си от модни фотографии “Little Garden”. Печели няколко награди, като работите й от “A Perfekt Day, Elise…” заемат трето място в конкурса Frame07 в категорията “Щастие”. Най-голямо внимание предизвиква цикълът й “Two”, който на пражкия панаир на фотографията Prague Foto печели наградата UniCredit Bank Young Photo Award. Следва Наградата на публиката на Международния фестивал на фотографията в Лодз (Полша) и наградата Grand Prix BMW на фестивала Lyon Septembre de la Photographie през 2008 г. Тереза Влъчкова показва творбите си в Чешката република и в чужбина – участва в няколко групови и авторски изложби.

“В цикъла “Two”, създаден през 2007/2008 г., Тереза Влъчкова разиграва поредната изпълнена със загадки игра. Двойките идентични момиченца, облечени в стари палтенца и копринени роклички, гледат втренчено зрителя с неподходящия поглед на възрастен, напомняйки за момичетата от пикто-реалистичните фотографии на Луйс Карол. Сред вълшебни гори, от светло озарени лица четем съдбите на Червени шапчици и момиченца приличащи на Гретел от приказките на братя Грим. Тревожното раздвояване, което не е ясно дали е генетично или е дело на компютърна програма, въздейства като видение. Безпокойство предизвиква и самата връзка между историческата тематика и използването на най-нова технология, с не малка дигитална манипулация и преплитане на привидно ефектното със съвременния изказ. Именно този жанров синкретизъм – размиването на границите между “високото” и “низшето” изкуство, медийното интерпретиране на историята, фасцинацията от естетиката на кича, съзнателното балансиране на ръба между емоционалния ангажимент и пълното отчуждение, ни карат да възприемаме фотографиите на Тереза Влъчкова като интересно допълнение към постмодерната ситуация в съвременното изкуство.” /Луциа Фишерова/

www.terezavlckova.com/

Откриване на 29.9., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

(Изложбата ще продължи до 28.10.2010 г.)