Archive for June, 2014

 

Уважаеми колеги,
държавният изпит по славянски език (чешки, полски, сръбски и хърватски) ще се проведе на 04 юни 2014 г. (петък)
Начало на изпита: 08:30 часа
Зала: 8. аудитория
Молим студентите, да са заели местата си в 8:30 часа в аудиторията, за да бъдат изтеглени навреме вариантите за изпита.
Условия за провеждане и критерии за оценка на държавния изпит по практически чужд език.

Работа с чешки език

Подробна информация са свободните работни позиции.

ЗА ДЕЦАТА ОТ РАДЕК ПИЛАРЖ

Изложба в чест на големия творец Радек Пиларж, който посвещава значителна част от таланта, способностите и времето си на детския свят на приказките, въображението и фантазията.

През 50-те и 60-те години Пиларж основава множество художествени направления в Чехия, включително видеоарт. Представата му за абстрактното и въображаемото, която той въплъщава в творчеството си за деца, е невероятно съвременна и интересна и до днес.

Проектът „За децата от Радек Пиларж“ е истински уникат в представянето на твореца. Делото на Радек Пиларж е известно предимно благодарение на анимационните герои Сънчо (Večerníček) и Румцайс, но част от творчеството му все още е непознато за публиката. Затова изложбата си поставя за цел да запознае посетителите с работи, които досега на са били показвани и затова остават неизвестни.

http://www.radek-pilar.cz/

Откриване на изложбата на 20.6 от 17 часа, галерия „Енчо Пиронков“ в гр.  Пловдив

Изложбата ще продължи до 7.7.2014 година.

SONY DSC

  В рамките на откриването ще бъдат подготвени два уъркшопа:  

Попълваме Ржахолецката гора (гората на Румцайс) – за деца над 3 години

Търси своите същества – за деца над 7 години

One Design Week 2014: Дизайнери от Вишеградските страни променят Капана

Шестима видни дизайнери от Полша, Чехия и Словакия пристигат в средата на юни в квартал Капана, Пловди320X320__vasku-klugв, за да го преобразят с работата си в рамките на фестивала ONE DESIGN WEEK. Избраните за проекта участници са Studio Ganszyniec от Варшава, Vasku & Klug от Прага и Allt Studio от Братислава.

Те ще работят заедно в продължение на четири последователни дни като тяхната задача ще бъде да реализират идеи, вдъхновени от самия квартал, само с откритите в Капана неща, стари или нови – столове в изоставени къщи, изхвърлени плакати или книги, текстил и железарски изделия от малкото работещи местните магазинчета, и т.н.

Повече за програмата на One Design Week на: http://edno.bg/one-design-week-2014/manifest

Дата:

От: 16.06.2014
До: 21.06.2014

Организатор: Чешкият център е съорганизатор на събитието

„Любов не е думата. Антология на полски поетеси и поети, дебютирали след 1989“

Представяне на двуезичното издание на антологията

„Любов не е думата. Антология на полски поетеси и поети, дебютирали след 1989“

Модератори: Вера Деянова и Иван Христов

15 юни 2014 г. (неделя), 17.00 ч.

Чешки център (ул. „Г. С. Раковски“ 100), вход свободен

Съвместно с Издателство Жанет 45

           Антологията на съвременната полска поезия е издадена по инициатива на Полския институт в София по повод 25-ата годишнина на независима Полша и 65-ата годишнина на Полския институт в София. Тя съдържа 100 стихотворения на 25 полски съвременни поети,  дебютирали след 1989 г. Подборът на стиховете и предговорът към книгата са дело на двама поети – Яцек Денел и Мачей Вожняк. Редактор на сборника е Вера Деянова.

С кратки биографии и стихове са представени малко познати на българската публика автори: Адам Видеман, Анджей Сосновски, Анна Пивковска, Бартош Констрат, Дариуш Сошницки, Едвард Пасевич, Еугениуш Ткачишин-Дицки, Кристина Домбровска, Лукаш Ярош, Мажанна Келар, Марек Бачевски, Мариуш Гжебалски,Марта Подгурник, Марчин Сендецки, Марчин Шветлицки, Мачей Вожняк, Милош Беджицки, Пьотр Мачежински, Роман Хонет, Томаш Ружицки, Юлия Федорчук, Юлия Шиховяк, Юстина Баргелска, Януш Шубер и Яцек Денел.

 Превода на стиховете в антологията са дело на  Адриана Ковачева, Антоанета Попова, Вера Деянова, Димитрина Лау-Буковска, Димитрина Хамзе, Иван Вълев, Камен Рикев, Катерина Кокинова, Лъчезар Селяшки, Маргрета Григорова, Милен Митев, Олга Генчева,  Панайот Карагьозов, Правда Спасова, Радостина Петрова, Силвия Радева и Стиляна Данкова.

 

ПИКНИК НА СВОБОДАТА. СОФИЯ:ПОЕТИКИ

На 14 юни 2014 г. от 17.00 часа до 22.00 часа на Лятната сцена на Борисовата градина, под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев ще се открие международния „Пикник на Свободата“.

Тази година България, Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия отбелязват 25 години от падането на комунизма. По този повод дипломатическите им представителства и техните културни институти в България съвместно със Сдружение „София Поетики“ и Столична община ви канят в съботната вечер на първия по рода си „Пикник на Свободата“.

Събитието се осъществява със съдействието на Театър „Алма Алтер“, Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”, Фондация „София диша“ и Swift Gap Events (Флашмоб България) с финансовата подкрепа на „Рено-Нисан“ България и “Шато Сунгурларе”.

 Цялата програма ще намерите в приложения файл.

Предлагаме ви и основните видео акценти от програмата: https://www.youtube.com/playlist?list=PL9PlayhYTlAXucbee1yRD44dRpo_Vhrml

Присъединете се към събитието ни във фейсбук: https://www.facebook.com/events/249277998595325/251461041710354/?notif_t=like