Уважаеми колеги,

Катедрата по славянска филология в сътрудничество с Чешкия културен център в София представят първите две серии от поредицата „Забележителни следи” на Чешката телевизия – „Семейство Прошек“ и „Адолф Вацлав Коларж“.

„Забележителни следи” е нещо като продължение на вече затворения цикъл на Чешката телевизия „Забележителни градове”. След 66 епизода набелязващи модерната архитектура на градове и градчета в Чехия, Моравия и Силезия, вниманието на авторския тандем Липус – Вавра се насочва към несправедливо пренебрегнатите и забравени чешки архитекти по света.

Чешкият строителен, технически и архитектурен ум е оставил незаличими отпечатъци по всички континенти. Добре е да си припомним, че днес Чешката република не е представена пред света само със Семтекса, Первитина или корупционните афери, но в сферата на изкуството това са класическата музика, анимационните филми или имената на писатели като Хашек, Хавел, Храбал, Кундера и др., както и обектите на чешки архитекти.

 

Първите две серии „Семейство Прошек“ и „Адолф Вацлав Коларж“ ще бъдат представени на 5 декември (сряда) 2012 г. от 18:00 часа в 4 аудитория (ПАРТЕР, РЕКТОРАТ). Общо времетраене на двете серии е 60 минути.

ФИЛМИТЕ СА СЪС СУБТИТРИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!

Очаквайте следващите две серии от поредицата, посветена на България, през януари.