Archive for December, 2011

Весели и светли празници на всички колеги!

Докторантска конференция в Благоевград

П О К А Н А

 НАУЧНА СЕСИЯ „ЛИТЕРАТУРАТА – (НЕ)ВЪЗМОЖНОТО БЪДЕЩЕ”

    Уважаеми колеги докторанти и магистри,

Катедрата по Литература при ЮЗУ „Н. Рилски” в Благоевград ви кани на своята Юбилейна научна сесия с международно участие по случай 20-го­диш­нината от основаването на Филологи­ческия факултет.

 Конференцията е организирана в следните секции:

  • Българска литература;
  • Балкански литератури;
  • Славянски литератури;
  • Романски и германски литератури;
  • Източни литератури.

Всеки участник има право на един  доклад (може и по дисертационния труд). Научните трудове ще бъдат публикувани в сборник.

Такса за правоучастие няма.

Конференцията ще се проведе на 9-10 март 2012 г.

Очакваме заявките ви до 31.01.2012 г. на следния e-mail адрес:

swu.jubileina.konferenciq@abv.bg

Разходите са за сметка на институцията, командировала участниците.

Заявка за участие.

Необходима информация за отчитане на образователната дейност (2007-2011)

Държавен изпит по практически език

Условия за провеждане и критерии за оценка на държавния изпит по практически чужд език.

Конференция в Бърно

Уважаеми колеги,

По повод на 420 години от рождението на родоначалника на съвременната педагогика Ян Амос Коменски Семинарът по южнославянски езици и балканистика при Катедрата по славистика на Философския факултет на Масариковия университет в гр. Бърно заедно с гражданско сдружение Porta Balkanica имат удоволствието да Ви поканят на традиционната работна среща на преподавателите по български език като чужд и на преподавателите по другите южнославянски езици под надслов

Преподаването на южнославянските езици в Европа – съвременност и перспективи“.

 Работната среща ще се проведе на 26. – 27. 3. 2012 година в Масариковия университет, Бърно, Чехия. Работни езици са всички славянски езици.

 Таксата за правоучастие в размер от 30 евро (или 750 чешки крони) включва публикуване на доклада в сборник, кафе-паузи и коктейл.

Приемете нашата покана като израз на най-дълбокото ни уважение!

 Заявките за участие изпращайте до 15.1.2012 год. на адрес: elena.krejcova@gmail.com

Изисквания към оформлението на докладите

Галерия и сборник от I. работна слеща (март 2010)

Галерия  и сборник от  II. среща (април 2011)

От името на организаторите:

гл. ас. д-р Елена Крейчова

преподавател по български език, Масариков университет, Бърно

По случай приключване на полското председателство в Съвета на ЕС

Посолството на Република Полша в София кани на

  Джазов концерт на секстета на Влоджимеж Нахорни

В програмата – творби на Фридерик Шопен, Карол Шимановски, Роман Мачейевски

 

15 декември 2011 г., четвъртък, 19 ч., НДК- Зала 3

 

Покани в Полския институт от 5 декември

 

Можете да поръчате покани на телефоните на Полския институт

981 09 07 или 987 21 59.

Влоджимеж Нахорни – пианист, саксофонист, композитор и аранжор на джаз, поп, театрална и филмова музика. Секстетът му  (най-дълго съществуващият в историята на полския джаз – oт 1998 г.) обединява света на джаза и класическата музика, създавайки ново качество, излизащо извън границите на познатите стереотипи. Биографията на музиканта съдържа почти цялата история на полския джаз. Той е изключителен композитор, един от първите полски мултиинструменталисти. Наричан от критиците Шопен на джаза.

Вл. Нахорни е лауреат на много награди от конкурси и фестивали както в Полша, така и в  чужбина: І награда (индивидуална и групова) в Jazz nad Odrą ‘64; II награда в Koнкурса за млади джазови музиканти във  Виена през 1966 г.; I награда на Джазовия фестивал във Виена 1967 г., която му връчва Дюк Елингтън; I награда от Фестивала на полската песен в Ополе  през 1972 и 1973 г. Секстетът му два пъти е номиниран за наградата на полската музикална индустрия Фридерик,  a Влоджимеж Нахорни я получава  в категорията Джазизпълнител на годината 2000,  през 2011 г. – наградата Златен Фридерик. През януари 2011 г. президентът на Полша му връчва Kомандорски кръст със звезда на ордена „Възродена Полша”. Музикантът преподава в консерваторията в Гданск.

КАМПАНИЯТА ЗА ЕВРОСТИПЕНДИИТЕ СТАРТИРА НА 12 ДЕКЕМВРИ 2011 Г.

18 млн. са раздадените евростипендии за академичната 2010/2011 година и над 20 млн. ще се раздадат през академичната 2011/2012 година 
7 декември 2011 г. 

Днес, 7 декември 2011 г., се проведе пресконференция, на която бяха отчетени резултатите по втората фаза на проект „Студентски стипендии и награди”, съфинансиран от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. 

Бенефициент по проекта е Министерството на образованието, младежта и науката чрез дирекция “ Висше образование“. Партньори на министерството са 51 висши училища в Република България, създадени по реда на Закона за висшето образование, с които са сключени договори за партньорство. 

Основната цел на проект „Студентски стипендии и награди”  е преодоляване на социално-икономическата неравнопоставеност на студентите и гарантиране на справедливост по отношение на достъпа им до образование. Проектът насърчава постигането на високи резултати в обучението и повишаване мотивацията на студентите за по-добра подготовка. „Студентски стипендии и награди” допълва и разширява действието на съществуващите в Република България политики за студентско подпомагане, осъществявани със средства от държавния бюджет. 

Зам.-министър Евтимова отчете, че досега са предоставени 18 милиона лева за академичната 2010/2011 година по проекта. Продължителността на настоящата фаза на „Студентски стипендии и награди” е до 31 октомври 2012 г. Общата стойност на проекта е 46 625 816,32  лв. 

Кампанията за кандидатстване за зимния семестър на академичната 2011/2012 г. стартира на 12 декември 2011 г. Заявления ще се подават до 15 януари 2012 г. Класирането ще бъде публикувано на 7 февруари 2012 г. Кандидатстването по проекта се извършва чрез специално разработена за целта система за онлайн подаване и обработка на формуляри: http://eurostipendii.mon.bg .

Честит 8-ми декември!

На днешната дата:

  • През 1204 г. кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата примас.
  • През 1854 г. папа Пий IX обявява догмата за непорочното зачатие на Дева Мария.
  • През 1874 г. излиза първият брой на в. “Знаме” с редактор Христо Ботев.
  • През 1888 г. Петото Обикновено народно събрание на България приема закон за учредяване на висше училище в София.
  • През 1903 г. в България 8 декември за първи път е честван като празник на Софийския университет и студентски празник.
  • През 1941 г. по време на Втората световна война след японската атака срещу Пърл Харбър Конгресът на САЩ приема декларация за война с Япония.
  • През 1974 г. чрез референдум Гърция отхвърля с 69,2% от гласовете кралската институция и установява парламентарна република.
  • През 1976 г. Eagles пускат на музикалния пазар своя албум „Хотел Калифорния”.
  • През 1980 г. Марк Дейвид Чапман убива Джон Ленън в Ню Йорк.
  • През 1987 г. президентите на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Роналд Рейгън подписват във Вашингтон договор за унищожаване на ядрените ракети с малък и среден обсег на действие.
  • През 1991 г. държавните глави на Русия, Украйна и Беларус подписват споразумение за разпускане на Съветския съюз и създаване на Общност на независимите държави.

източник: МЕНИДЖЪР NEWS

Откриване на изложба в Полския културен институт в София

Полският културен институт и Националният  археологически  институт  с  музей  – БАН

Откриване на изложбата

„Корените на съвремието.  Из най-новите изследвания на Института по археология и етнология при Полската академия на науките”

с участието на д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей – БАН, Агнешка Кошчушко, директор на Полския институт в София, проф. Анджей Буко, директор на Института по археология и етнология –ПАН ,

и Томаш Хербих, зам.-директор на Института.

6 декември 2011 г., вторник, 18 ч.,

Национален археологически музей, ул. „Атанас Буров” 1

Изложбата представя част от научните постижения на Института в областта на археологията и историята на средновековната материална култура и Новото време. Повечето табла разказват за изследванията на територията на Полша, а някои и за работите в Африка.

Първата част на изложбата, посветена на археологията, разказва за  най-интересните места, на които се провеждат изследванията на Института през последните десетина години, датиращи от епохата на палеолита, неолита, бронзовата епоха, периода на римското влияние, Средновековието и Новото време. 

Втората част на изложбата е посветена на историята на материалната култура и разглежда такива теми,  като материалната страна на религиозния живот, избрани аспекти на модернизацията на живота в епохата на индустриализацията.

       Работно време на Националния археологически музей: вторник – петък от 10 до 17 ч. Почивен ден: понеделник.

Повече информация на сайта www.polinst-bg.org и www.naim.bg

Изложбата продължава до 30 декември 2011 г.

Вход свободен