Archive for May 4th, 2011

Фестивал на чешкото студентско кино в СОФИЯ

Заповядайте на тазгодишното издание на ФАМУ Филм Фест (фестивал на чешкото студентско кино) от 9 до 11 май в Лилавия салон на Чешкия културен център – входът е свободен! В приложение може да намерите информация и програма  на събитието.  Повече информация и програмата на събитието можете да откриете тук.

“Братята, влюбени в България” – премиера на филма за Братя Прошек

Братята, влюбени в България (2010)

9 май 2011, 6 аудитория, 18.00 часа

Катедрата по славянска филология към Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” ви кани на пловдивската премиера  на документалния филм „Братята, влюбени в България“, посветен на братя Прошек.

Среща с режисьора на филма – Анастас Джидров.

През 2010 г. се навършиха 105 години от смъртта и на двамата братя Георги (Иржи) и Богдан (Теодор) Прошек – едни от строителите на съвременна София : те създават териториално-градоустройствения план на столицата, построяват първата софийска печатница, първата фабрика за тухли, Орлов мост, Лъвов мост, първата софийска жп гара, както и първата бирена фабрика на София. Филмът възражда и осветлява неизвестни и малко известни факти от делото на двамата братя и на цялата им фамилия, приела България като своя втора родина.