От 12 февруари в Полския институт ще имаме удоволствието да ви представим една непозната до скоро страна на голямата поетеса Вислава Шимборска – нейните колажи.

Предлагаме ви да отговорите на следните въпроси и да спечелите прекрасните награди, които сме ви подготвили:

  1. През коя година Вислава Шимборска получава Нобелова награда за литература?Szymborskiej_3237
  2. Какво е заглавието на последната стихосбирка на Вислава Шимборска, излязла посмъртно в Полша?
  3. Избройте преведените на български език стихосбирки на Вислава Шимборска?

Отговорите си изпращайте на адрес: sofia.info@instytutpolski.org до 25 февруари. Печелившите имена ще изтеглим на 26 февруари от 18 ч. в Полския институт, когато наш гост ще бъде Михал Рушинек, председател на Фондация „Вислава Шимборска“ и секретар на поетесата в периода 1996-2012.

 „Нямаше нужда от много: правоъгълен матов картон – можеше да бъде синкав или кремав, подходящо лепило за хартия, ножица, материали за изрязване, и, разбира се, Вислава Шимборска. В ПНР – именно тогава Шимборска започва да твори своите колажи – от изброените по-рано единственият сигурен елемент беше само Шимборска.

Колажите са произведение на изкуството, това е ясно. Те са и подпис на Вислава Шимборска. Но все пак да обърнем внимание и на техния смисъл, може би най-важният – те са следи от приятелство и зов за приятелство“. (Леонард Нойгер)

Вислава Шимборска (1923-2012) – полска поетеса, есеистка, литературен критик, преводач, член и основател на Съюза на полските писатели, лауреат на Нобелова награда за литература, наградена с Ордена на Белия орел (2011) за приноса й за националната култура.