По случай Годината на Корчак

Полският институт в София и Издателство „СОНМ”

Ви канят на

15 октомври 2012 г., понеделник, 18 ч.,  ул. „Веслец” 12 , вход свободен

           Откриване на документалната изложба, предоставена от Министерството на външните работи на Република Полша

„Януш Корчак. Крал на децата”

посветена на живота и делото на полския педагог

Представяне на българското изданиена книгата на Януш Корчак „Крал Матиуш Първи”

(превод  на Пламена Баженова, илюстрации – Веселин Праматаров)

Книгата ще представи проф. д-р Светлана Стойчева, преподавател по митология и история на литературата за деца в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”

                                                                               Откъси от книгата ще чете актрисата Маргарита Хлебарова       

Каним децата да дойдат с костюми – както смятат, че е изглеждал крал Матиуш (мантия, скиптър, корона). Най-интересните костюми ще бъдат наградени.

Крал Матиуш Първи  е книга за желаещите да започнат приключение с Матиуш, както и за тези, които след години отново посягат към детската си книжка (първото издание излиза през 1922). Книгата е преведена на почти тридесет езика, в т.ч и на български (1966,1978, 2012) и излиза със съдействието на Полския институт в София.

 Януш Корчак (в действ. Хенрик Голдшмит) – писател, лекар, обществен деец, възпитател и мислител, пионер в областта на защитата правата на детето. Ръководи  Сиропиталище за еврейски деца в продължение на 30 години (1912–1942). Работи за „Нашият дом”, сиропиталище за полски деца. Загива заедно със своите 192 възпитаници в газовите камери на нацисткия концлагер в Треблинка.

През 2012 г. се навършват 70 години от смъртта на Януш Корчак и неговите възпитаници и сто години на създаденото  от доктора Сиропиталище на ул. „Крохмална” във Варшава. В Полша 2012 г. е обявена за Година на Януш Корчак. (Повече информация на сайта http://2012korczak.pl/).