ПАВЕЛ ПИЕКАР – “ЕХОТО НА ОРФЕЙ”

Изложба на чешкия график Павел Пиекар, вдъхновена от култа към Орфей в България.

Цикълът графики “Ехото на Орфей” възниква в периода 2007-2010 г. и е инспириран от легендата за митологичния певец и неговата трагична любов към Евридика.

В изложбата, редувайки се, са показани както теми вдъхновени от този мит, така и пейзажи с торсовете на антични герои и морски картини. Допълнително са приложени портретите на известни автори, повлияни също от любовта между Орфей и Евридика – Овидий, Клаудио Монтеверди и Райнер Мария Рилке. Всички творби са създадени чрез техниката цветна линогравюра – всеки цвят се отпечатва чрез отделен линолеум.

Павел Пиекар е роден през 1960 г. в гр. Острава. Учи в строителния факултет на Пражката политехника (ČVUT) и след завършването му през 1983 г. намира място в изследователския отдел на проектантската и строителна фирма „Прумстав“. От 1990 г. работи в Националната галерия. В ателието си в квартала “Дейвице”, вече повече от 26 години, систематично се занимава с техниката на черно-бялата и цветна линогравюра. Всяка графика е създадена по точна и реалистична рисунка. Образецът или нейни части се копират върху отделни плочи- за всеки цвят е приготвена самостоятелна матрица – впоследствие резултатът от печата е цветна линогравюра. В зависимост от сложността на темата цветовете варират между 5 и 50 на брой. Художникът отпечатва сам творбите си, в ограничени количества, като образува отделните нюанси чрез смесване на печатарски и маслени бои.

От 1990 г. Павел Пиекар редовно прави колективни и самостоятелни изложби, негови графики присъстват в много частни колекции. Член е на дружествата “Umělecká beseda” и “Hollar”. www.pavelpiekar.cz


Откриване на 2.2., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

(Изложбата ще продължи до 18.3.2011 г.)