П О К А Н А

Полският институт в София и Народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив най-любезно Ви канят на

27 януари 2011 г., четвъртък, 18 ч. Народна библиотека „Иван Вазов”,

ул. “Авксентий Велешки № 17, вход свободен

Представяне на книгата на Божко Божков

„От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов.

Спомени на преводача“.

(Издателство „Валентин Траянов“).

Книгата и автора ще представи ст.н.с. І ст. д-р Агоп Гарабедян

Полският институт в София представя книгата на Божко Божков „От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов”. Това са спомени на най-дългогодишния държавен и правителствен преводач от полски език в България (а може би и в Европа) – Божко Божков. По увлекателен, типичен за него начин, авторът описва своето израстване като преводач и специалист по полски език и многобройните си контакти с поляци както в България, така и по време на двата мандата на работа в Българския културен център във Варшава. Книгата дава представа и за развитието на полско-българските отношения в продължение на 48 години – от 1962, когато авторът още като студент втори курс за първи път е преводач на полска делегация, до 2010. Богатият снимков материал, характерното за Божко Божков чувство за хумор и ирония правят тези спомени една изключително интересна и приятна книга.

Божко Божков (роден и завършил средното си образование в Пловдив) – абсолвент на полска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, преводач на полска проза и поезия, правителствен преводач. Член на СБП и СБЖ. В негов превод излизат от печат: 5 пиеси на Тадеуш Ружевич, 2 пиеси на Славомир Мрожек, „Братът на нашия бог” на Карол Войтила, Полско-български разговорник и др. От 1964 г. работи в тясно сътрудничество с Полския институт в София. Притежава най-дълъг стаж като преподавател по полски език на курсовете по полски език и култура, организирани от Полския институт в София – от 1971 г. За заслуги в развитието на полско-българското сътрудничество е отличен със знака „Заслужил за полската култура” (1979) и с Офицерски кръст на Ордена за заслуги на Република Полша (2000).

ст.н.с.І ст. д-р Агоп Гарабедян работи в Института по балканистика при БАН и е преподавател по „Геополитика на Балканите” в СУ „Св. Климент Охридски” и ПУ „Паисий Хилендарски”. Д-р Гарабедян е председател на българската част на Българо-полската историческа комисия, която се занимава с разработването на съвместни проекти, изследващи формирането на нациите и политическото развитие на държавите в Средна и Югоизточна Европа.

Изданието е изцяло финансирано от Полския институт в София