Полският институт в София съвместно с Издателство „Колибри”
най-любезно Ви канят на 1 декември 2010 г., сряда, 18 ч., ул. „Веслец” № 12, вход свободен
Представяне на българския превод на книгата на Анджей Вайда “Киното и останалият свят. Двоен поглед”
(превод – Силвия Борисова и Пламена Баженова)

Книгата и автора ще представи проф. Владислав Икономов

Полският институт в София съвместно с Издателството „Колибри” представят българския превод на книгата на Анджей Вайда „Киното и останалият свят” и „Двоен поглед”. Книгата излиза в престижната поредица „Амаркорд”.

Анджей Вайда (род. 1926) – филмов и театрален режисьор, сценарист и сценограф, един от най-изтъкнатите творци в историята на световното кино, отличен през 2000 г. с наградата на Американската филмова академия Оскар за цялостен принос. Вайда заснема няколко десетки филми, повечето от тях значими или забележителни постижения в полското кино, отличаващи се с невероятно стилистично и тематично разнообразие. С еднакъв успех той създава богати откъм визия творби, с епичен размах, както и аскетични, камерни и лирични филми. Най-важни филми: Пепелища (1965), Пейзаж след битка (1970), Обетована земя (1974), Човекът от мрамор (1976), Човекът от желязо (1981), Катин (2007).

От „Киното и останалият свят” можем да разберем защо Вайда е станал режисьор и какво е влиянието на времето върху този избор? Всичко за кулисите на полското кино и професията режисьор. Книгата „Двоен поглед” е необикновена „филмова кухня”, в която крачка по крачка опознаваме всички етапи на заснемането на един филм, като започнем от идеята, написването на сценария, подбора на актьори и целия филмов екип и приключим с премиерата.

Проф. Владислав Икономов – филмов режисьор, класик на българското кино, автор на книги, преподавател по филмова режисура в НАТФИЗ. През 1957-1963 следва режисура в Държавното висше филмово, телевизионно и театрално училище в Лодз в класа на проф. Антони Бохджевич. Асистира при заснемането на филмите на такива полски майстори като Анджей Вайда, Йежи Кавалерович, Кажимеж Кутц, Тадеуш Конвицки и др. От 1964 г. до днес е заснел над 30 пълнометражни филми – 10 игрални, 17 телевизионни и 6 пълнометражни документални филма. Филмите му са многократно награждавани на национални и международни фестивали.