ЗАПОВЯДАЙТЕ НА КОНЦЕРТА НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЕТСКИИ ЧЕШКИ ХОР

KÜHNŮV DĚTSKÝ SBOR

В БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

 

21.4., 18.00 ч., Първо студио на БНР

(билетите за концерта са с цена 5 лв. и могат да бъдат закупени в Рекламно-информационния център на БНР от понеделник до петък – 11.00 – 17.00 ч.)

По покана на Детски хор „Щурче” при 144 СОУ „Народни будители” в София ще гостува Пражкия филхармоничен детски хор, който през тази година празнува своя 80 годишен юбилей.

Познат под оригиналното си наименование Kühnův dětský sbor, хорът се нарежда между най-известните художествени колективи, познати не само в Европа, но и в Япония, САЩ, Канада, Мексико, Сингапур и Малайзия. За осемдесетте години от съществуването си успява да възпита хиляди талантливи деца и да ги научи на любов към музиката и изкуството. От неговите редици са излезли известни днес диригенти, режисьори, композитори, певци и музиканти. Потвърждение за изключителната репутация на хора е получената награда от European Grand Prix през 1998 година, както и направените повече от 50 диска от чешката и световна музика.

Освен самостоятелни концерти Пражкият филхармоничен детски хор работи съвместно с най-известните оркестри, с Народния театър, Държавната опера в Прага и с чуждестранни оперни сцени. Между най-големите му успехи от последните години се нареждат гостуванията в прословутия Карнеги Хол в Ню Йорк, на престижния фестивал Bregenzer Festspiele 2003 при представянето на „Хитрата лисичка” на Леош Яначек и сътрудничеството със световноизвестния диригент Владимир Федосеев в Московската консерватория през 2004 година. През 2005 г. хорът концертира на единадесет сцени в Мексико, през 2007 г. изнася концерти в Германия, Испания, Япония и Корея. През 2008 г. Пражкият филхармоничен детски хор печели първа награда на конкурса European Broadcast Union във Вупертал, през есента на същата година взима отново първа награда в испанския град Толоса. Въз основа на тези успехи хорът участва на Фестивала на лауреатите във Vaison-la-Romaine във Франция. Забележителна е и победата на един от най-големите хорови конкурси в Арецо (Италия) през септември 2010 година.( http://www.kuhnata.cz/)

Концертът се организира със съдействието на Чешкия център в София (http://sofia.czechcentres.cz/)