Archive for May 26th, 2014

ГОСТУВА ПРОФ. Д-Р БИЛЯНА ДОЙЧИНОВИЧ ОТ БЕЛГРАДСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Катедрата по  славянска филология

към Филологическия факултет

кани всички преподаватели и студенти

на 29 май 2014 г., четвъртък,

в Заседателната зала на Ректората

на среща с

 ПРОФ. Д-Р БИЛЯНА ДОЙЧИНОВИЧ  ОТ БЕЛГРАДСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ,

която ще представи

 „ЖЕНИТЕ В СРЪБСКАТА ЛИТЕРАТУРА“ – 12:00 ч.

  „ДЖОН ЪПДАЙК И „БЪЛГАРСКАТА ПОЕТЕСА“ – 13:00 ч.

 

Речник на термините от словесния фолклор. България

 На 29 май 2014 г. от 17 часа в зала Компас в Ректората на Пловдивския университет ще бъде представено българо-чешкото енциклопедично издание “Речник на термините от словесния фолклор. България”.

222555На вниманието на читателите е първият по рода си енциклопедичен речник на българския фолклор, който представя в обобщен и достъпен вид постигнатото от българската фолклористика в течение на нейната близо 150-годишна история, като го поставя в широк славистичен и общоевропейски контекст. Изданието е билингва (на български и чешки език) и поставя началото на предстояща поредица за фолклора и фолклористиката на славянските страни.
Речникът включва 85 статии, подредени в два раздела. Първият включва основните термини, употребявани в българската фолклористика, като дава информация за тяхното съдържание, употреби и история на проучването им. Втората част е посветена на най-популярните персонажи от българския фолклор, на тяхното присъствие в различните фолклорни жанрове, на сюжетите, в които участват и пр. Наред с това, томът притежава и научен апарат: библиографии, показалци и др. Речникът има научнопопулярен характер, написан е на достъпен език и е предназначен за широка читателска аудитория. За привлекателния му вид допринася и богатият илюстративен материал – 21 черно-бели и 33 цветни илюстрации, специално подбрани сред най-добрите произведения на българското изобразително изкуство с фолклорна тематика.