081009hejkalova

Маркета Хейкалова

Invitation_detska ilustraciaВ тазгодишното издание на най-голямото българско книжно събитие Чешкият център в София ще представи трима съвременни чешки автори, изложба илюстрации и детски книги. Маркета Хейкалова, Радка Денемаркова и Мартин Ришави са поканените представители на съвременната чешка белетристика, които лично ще вземат участие в литературните четения, включени в програмата на панаира. Малките читатели ще могат да надникнат в света на чешката детска илюстрация чрез специално подготвената за тях изложба „11свята“, допълнена с книжните издания на представените художници и заглавия.

Литературните четения на сцената на 3 етаж в Националния дворец на културата, организирани от ЧЦ София, ще бъдат водени от д-р Лиза Боева, a откъси от българските текстове ще чете актьорът Ицко Финци. На срещите освен самите автори са поканени преводачите и издателите на техните книги.

10. 12, 17.00 ч.

Маркета Хейкалова – представяне на българското издание на книгата „Доказателства за нейния живот“ (изд. „Ерго“, 2013, превод: Маргарита Кюркчиева). Маркета Хейкалова е чешка авторка на романи и литература на факта и преводачка от фински и руски. Член е на съвета на международния ПЕН клуб и заместник-председател на чешката му централа. Организира ежегоден Есенен панаир на книгата в гр. Хавличков Брод.

14. 12., 13.00 ч.

Radka Denemarkova

Радка Денемаркова

Радка Денемаркова – презентация на книгата „Пари от Хитлер“. Българското издание излезе  през декември 2013 (изд. „Елиас Канети“, превод: Йорданка Трифонова). Радка Денемаркова е чешка писателка, литературен историк, преводачка от немски, сценарист и драматург. Три пъти става носител на престижната чешка литературна награда Магнезия Литера (2007, 2009, 2011).

14. 12., 14.00 ч., Мартин Ришави, представяне на книгата „Врач“ нигата не е издадена на български език). Мартин Ришави е чешки писател, сценарист ирежисьор. Завършва биология в Карловия университет и сценаристика в Академията за филмово изкуство в Прага (FAMU). Романите му „Пътища към Сибир“ (2008) и „Врач“ (2010) печелят литературните награди Магнезия литера и Йозеф Шкворецки. Българските зрители познават документалните му филми „Мечешките острови“ и „Страна на мечтите“.

 За малките любители на литературата, Чешкият център е подготвил изложбата „11 свята. Съвременна чешка илюстрация за деца“, която разкрива погледът на 11 чешки художници към съвременната детска илюстрована книга. Освен с различните художествени подходи и стилове на отделните автори-илюстратори, посетителите ще могат да се запознаят с днешните тенденции и характер на детското книгоиздаване в Чешката република. Двадесет и четирите подготвени панела са допълнени от малка експозиция със самите детски книги. Една от бъдещите цели на Чешкия център в София е да популяризира съвременната чешка детска литература сред българските издатели и преводачи. Изложбата е разположена на полуетаж “Изток” в Националния дворец на културата от 10 до 15 декември 2013 година.

 

Martin Ryšavý

Мартин Ришави

 

За допълнителна информация:

Силвия Дерибеева, Чешки център

тел. 0886156172

e-mail: deribeeva@czech.cz

http://sofia.czechcentres.cz