(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

www.czechcentres.cz/sofia, www.ceskicentar.cz

КУРСОВЕ ПО ЧЕШКИ

През месец септември започва записването за новата учебна година в курсовете по чешки език, организирани от Чешкия център. Обучението е целогодишно (от октомври до май) и протича в две нива. Работи се по системата Step by Step, отличена с наградата за най-добър учебник за чужденци. За повече информация посетете нашата страница: www.czechcentres.cz/sofia или се обадете на тел 81 55 430.

FESTIVAL GALA CONCERT

Посветен на 150-та годишнина от рождението на Густав Малер и 90 години от установяването на българо-чехословашките дипломатически отношения.

Ще се представи Пражка камерна филхармония /изнася концерти с подкрепата на Министерство на културата на ЧР и Столицата Прага/ – ЧР и Нов симфоничен оркестър – РБ.

Солисти: Владислав Боровка – обой, Антония Иванова – сопран

Диригент: Мартин Клепетко

Програма:

Петко Стайнов – Симфоничнa сюита “Приказка” (1930)

Бохуслав Мартину – Концерт за обой и малък оркестър /1955/

Густав Малер – Симфония № 4, G dur (1900)

12.9., 19.30 ч., Зала “България” (билети на касата в зала “България”)

ОЧАКВАЙТЕ: ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ

Мероприятието е организирано от EUNIC България.

26.9. (неделя), от 11.00 до 16.00 ч., пред Народен театър “Иван Вазов”

ТЕРЕЗА ВЛЪЧКОВА – “TWO

Тереза Влъчкова е родена през 1983 г. в гр. Тржебич. От 1999 г. учи в Университета “Томаш Батя”, специалност “Рекламна фотография” и едновременно с това от 2000 г. посещава Института за творческа фотография (FPF) към Силезийския университет в Опава (завърша обучението си като бакалавър през 2008 г.). От средата на 2008 г. е хоноруван преподавател по Модна фотография във FPF.

Обект в нейното творчество е човекът, като предпочита да снима момичета и деца. Осланя се предимно на въображението си. За първи път е забелязана от специалистите чрез цикъла си от модни фотографии “Little Garden”. Печели няколко награди, като работите й от “A Perfekt Day, Elise…” заемат трето място в конкурса Frame07 в категорията “Щастие”. Най-голямо внимание предизвиква цикълът й “Two”, който на пражкия панаир на фотографията Prague Foto печели наградата UniCredit Bank Young Photo Award. Следва Наградата на публиката на Международния фестивал на фотографията в Лодз (Полша) и наградата Grand Prix BMW на фестивала Lyon Septembre de la Photographie през 2008 г. Тереза Влъчкова показва творбите си в Чешката република и в чужбина – участва в няколко групови и авторски изложби.

“В цикъла “Two”, създаден през 2007/2008 г., Тереза Влъчкова разиграва поредната изпълнена със загадки игра. Двойките идентични момиченца, облечени в стари палтенца и копринени роклички, гледат втренчено зрителя с неподходящия поглед на възрастен, напомняйки за момичетата от пикто-реалистичните фотографии на Луйс Карол. Сред вълшебни гори, от светло озарени лица четем съдбите на Червени шапчици и момиченца приличащи на Гретел от приказките на братя Грим. Тревожното раздвояване, което не е ясно дали е генетично или е дело на компютърна програма, въздейства като видение. Безпокойство предизвиква и самата връзка между историческата тематика и използването на най-нова технология, с не малка дигитална манипулация и преплитане на привидно ефектното със съвременния изказ. Именно този жанров синкретизъм – размиването на границите между “високото” и “низшето” изкуство, медийното интерпретиране на историята, фасцинацията от естетиката на кича, съзнателното балансиране на ръба между емоционалния ангажимент и пълното отчуждение, ни карат да възприемаме фотографиите на Тереза Влъчкова като интересно допълнение към постмодерната ситуация в съвременното изкуство.” /Луциа Фишерова/

www.terezavlckova.com/

Откриване на 29.9., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ

(Изложбата ще продължи до 28.10.2010 г.)