Среща с Данута Валенса и представяне на българското издание на книгата й „Mечти и тайни”
(в обработка на Пьотр Адамович), превод – Божко Божков
 9 април /сряда/, 18.00 ч., вход свободен,   Аулата на Софийския университет, бул. „Цар Освободител” № 15,

 OkladkaОрганизира се от Полския институт в София съвместно с издателство „Изток-запад” и със съдействието на СУ „Св. Климент Охридски“. Специален гост на срещата – Данута Валенса; с участието на Пьотр Адамович; Водещ на срещата ще бъде проф. д-р Яни Милчаков, литературовед, славист, университетски преподавател, посланик на България в Полша (1992-1996);

Когато „Mечти и тайни” излезе в Полша не очаквах да предизвика такъв голям интерес. Радвам се, че моите мемоари заинтригуваха толкова хора и вдъхнаха кураж на много жени, майки, съпруги за пътя им през живота. Радвам се, че читателки и читатели в България ще могат да прочетат тази книга, да се запознаят с важен период от историята на Полша, който е част от нашата обща европейска история. С радост очакimage001вам предстоящата среща и разговор с поляците, живеещи в България., – сподели с нас Данута Валенса.

 Данута Валенса на 19 години напуска родния град и заминава за Гданск. Там се запознава с Лех Валенса, а през 1969 става съпруга на бъдещия лидер на „Солидарност” и президент на Полша през 1990–1995. Ражда и отглежда 8 деца, четирима сина и четири дъщери. В продължение на много години тя е, както сама казва, на половин крачка зад мъжа си, много рядко се ангажира и изказва публично. Изключение е периода на военното положение, когато е говорител на интернирания си съпруг и от негово име през 1983 г. в Осло получава Нобеловата награда за мир. Също така след 1989 в свободна Полша тя ограничава публичните си изяви до благотворителна дейност, в т.ч. във Фондацията „Полезни по друг начин” (“Sprawni Inaczej).