анаКога: 11 февруари 2014, 18.00 ч., вход свободен
Къде: Полският институт, София, ул. “Веслец” № 12

Съвместно с издателство СОНМ

„Четиригодишната философка“ (издателство „СОНМ“, София, 2014, превод: Магда Карабелова) се състои от записки от времето, когато най-малката ми дъщеря Ашя, днес петнадесетгодишна, беше на четири години. Не бих казала, че се учеше да говори, вече се справяше добре, по-скоро беше започнала да се удивлява от света и умееше да го изрази. Учудването е първичния познавателен импулс. Детето се учудва на неща, за които ние, възрастните, сме слепи и глухи, понеже ги познаваме твърде добре. Мнозина философи са писали за „детството на човечеството“, през собственото детство често може да се види това, което е изначално и основно. Има книги, които могат да бъдат написани само когато си наблизо. „Четиригодишната философка“ е една от тях.“ (Анна Нашиловска)

Детето, което все още малко си е отскубнало от голямата книга на живота, се удивява на света през цялото време. Забавлява се, радва се, поразено е, защото открива парадокси. Четиригодишната философка е почти гениална. Колко усилие е нужно, какви възможности на ума, за да се овладее езикът? А същевременно трябва по някакъв начин да се структурира светът, който изглежда загадъчен и непредвидим. Четиригодишното дете прилича на поет, то е творческо същество по същия начин, способно е на смели метафори и сътворени от собствения му ум схващания. Не си служи със заварен език, изпълнен с изтъркани формулировки, защото все още не ги знае. (Из предговора на Анна Нашиловска към българското издание на книгата).

 Анна Нашиловска e съвременна полска писателка, литературна критичка и професор по история на полската литература на ХХ и ХХІ в. Един от редакторите на престижното литературоведско списание “Тексти друге”. Авторка е на 18 книги: монографии, статии и студии за съвременната полска литература, сред които книгите “Описателната поезия на Станислав Трембецки” (1990); “Кажимеж Вежински” (1991); “Съвременната литература” (1997); “Лиричен персонаж” (2000); “Начала (2002)”; “Литературата на преходния период 1975-1996” (2006); “Тридесетилетието 1914-1944” (2007) и др. Авторката разглежда проблематиката на майчинството и детството в редица свои творби: “Домино. Трактат за раждането” (1995), “Книга за началото” (2002), “Голямото любопиство” (2006) и разбира се, “Четиригодишната философка” (2004). Книгата й „Кон, сабя“ (2011) е номинирана за литературната наградата на град Гдиня. В последната й книга „Свободният агент Умеда и втората Япония“ (2013) се появява раздел, посветен на България през Втората световна война. Анна Нашиловска си сътрудничи с българските филолози от Института за литература при БАН и многократно е посещавала България.

 Допълнителна информация за журналисти:

Анна Нашиловска ще гостува в България от 10 до 14 февруари 2014 г. За среща с авторката можете да се свържете с г-жа Халина Кръстева (тел. 02/ 987 21 59 и halina.krastewa@instytutpolski.org )