П О К А Н А

3 ноември 2010, сряда, 17.30 ч.,

Музеен център за съвременна история, ул. „Ангел Букурещлиев” № 14 ПЛОВДИВ

Откриване на документална изложба

„Помня. Катин 1940”

Изложбата е изготвена под патронажа на министъра на външните работи Радослав Шикорски. Тя е кратка история на събитията, довели до престъплението в Катин и разказва за обстоятелствата, довели до избиването на над 20 хиляди полски военнопленници, извършено по заповед на Сталин през пролетта на 1940 г. Представената изложба е свидетелство за потъпкването на човешките права и за огромното беззаконие, съзнателно допуснато от тоталитарния режим на Сталин спрямо хиляди невинни хора заради тяхната националност или обществена принадлежност.

Огласяването на истината за Катин, крита от комунистическите режими на Русия и Полша до 90-те години на миналия век и изопачавана до днес, е дълг на всеки почтен човек както към жертвите и техните семейства, така и – в името на справедливостта и изграждането на взаимно доверие – към останалия свят.

Българската езикова версия на изложба бе подготвена от Полския институт в София. Досега изложбата бе представена в Държавния културен институт при министъра на външните работи на България и в Народното събрание. Предстои да бъде показана и в Регионалния исторически музей в Плевен.

www.historymuseumplovdiv.com