Нов сайт на Катедрата по славянска филология

От 1 януари 2015 г. настоящият сайт не се обновява, а актуалната информация за Катедрата по славянска филология може да се следи на новия сайт.

Весели коледни и новогодишни празници!

1387885323

Най-искрени пожелания за здраве и благоденствие през Новата 2015 година!
Дано през всичките й дни да ви съпътстват любовта и вдъхновението!
Нека имате много ползотворни начала, а щастието да е ваша сбъдната мечта!
Весели  празници!

Откриване на изложба на чешки, словашки и български коледни картички на 10 декември 2014 г. в Балабановата къща

BG Pokana kartichki

Покана за конференция от Факултета по славянски филологии на СУ “Св. Климент Охридски”

Поканата можете да видите тук.

Евростипендии за студенти

studenti-40342От 8 декември 2014 г. започва кандидатстването за зимния семестър на учебната 2014/2015 година за стипендии за успех и за специални стипендии по проект BG051PO001-4.2.06 „Студентски стипендии” – 3 фаза. Студентите могат да подават формуляри за кандидатстване чрез интернет страницата на проекта до 13 януари 2015 г., а класирането ще бъде обявено на 4 февруари 2015 г. Пълният график с всички срокове на кампанията може да видите тук – http://eurostipendii.mon.bg/ Информация от сайта на Пловдивски универитет “Паисий Хилендарски” с включен формуляр за службена бележка.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА обявява конкурси за отпускане на стипендии на български граждани за обучение, специализации и научни изследвания в чужбина за академичната 2015-2016 година

Срок за кандидатстване: съгласно съответния конкурс

Срок за кандидатстване: съгласно съответния конкурс

Изложба “70 години от словашкото национално въстание”

ahish_24.11.2014В 16:00 часа на 24-ти ноември 2014 г. г-н Мариян Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, ще открие в Балабановата къща в Стария град изложба, посветена на 70 годишнината от Словашкото национално въстание през 1944 г. Изложбата, която ще може да бъде разглеждана в рамките на един месец, е изготвена от посолството на Словашката република в България, като съорганизатори са Сдружение „Чехи, словаци и приятели – Пловдив”, Общински институт „Старинен Пловдив” и Държавния архив – Пловдив.

Промени в разписанието на първи курс

Актуалното разписание за Славянска филология, първи курс, можете да видите тук

Удостояване с титлата “доктор хонорис кауза” на проф. д.н. Ян Рихлик от Карловия университет в Прага

П О К А Н А

По предложение на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” на jan-rychlik-historik_galerie-9805 ноември 2014 г., сряда, от 11 ч. в Аулата на Ректората ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза  проф. д.н. Ян Рихлик от Карловия университет в Прага

Той ще произнесе тържествена лекция на тема „Разпадането на многонационалните държави в Средна и Източна Европа през 90-те години на ХХ в.”

Почетният доктор на СУ „Св. Климент Охридски” проф. д.н. Ян Рихлик ще изнесе пред студенти, преподаватели и изследователи и лекция на тема

Русия и Украйна – причини за кризата

Тя ще се състои на 6 ноември, четвъртък, от 17.30 ч. в 23 ауд. на Историческия факултет на СУ (южно крило, партер).

 

ПОЛСКА ЛИТЕРАТУРНА ЕСЕН

Olga_Tokarczuk_2СРЕЩА С ОЛГА ТОКАРЧУК И ПРЕДСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ИЗДАНИЕ НА КНИГАТА Й „КАРАЙ ПЛУГА СИ ПРЕЗ КОСТИТЕ НА МЪРТВИТЕ“

Превод – Силвия Борисова, Издателство – „Панорама+плюс“, 2014

В книгата си „Карай плуга си през костите на мъртвите” Олга Токарчук съчетава трилъра, този популярен жанр, с мрачната визия за света и поезията на английския поет, художник и мистик Уилям Блейк.

Oлга Токарчук – писателка, есеистка, авторка на сценарии, поетеса и психолог, една от най-интересните и най-популярни полски писателки, високо оценявана от критиците. Дебютира през 1993 г. с „Рodróż ludzi Księgi, която й носи Наградата на Полското сдружение на книгоиздателите. Автор на 15 книги, в т.ч. „Правек и други времена“ (бълг. издание 2008), „Дом дневен, дом нощен“ (бълг. издание 2005), „Последни истории“ (бълг. издание 2008),Бегуни“ (бълг. издание 2009), „Карай плуга си през костите на мъртвите“ (бълг. издание 2014), сборника разкази „Музика от много барабани“ (бълг. издание 2006).

Писателката е лауреат на много награди, в т.ч. Литературната награда НИКЕ (2008), международната награда „Виленица“ (2013), присъждана на писатели от Централна Европа.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

5 ноември 2014 г. (сряда), 19.00 ч.

Пловдив, Kлуб „Петното на Роршах”, ул. „Йоаким Груев“ №36, вход свободен