На 22-23 октомври 2013 г. академичното сдружение “Бохемия клуб” отбеляза своята двадесетгодишнина. На събитието присъстваха Негово превъзходителство господин Павел Вацек – извънреден и пълномощен посланик на Република Чехия, заместник-посланика и завеждащият политическият отдел господин Томаш Хробак, доайнетът на българската бохемистика доц. Янко Бъчваров и други гости. Честването включваше и отбелязplakat bk0000ването на 70-годишния юбилей на доц. Янко Бъчваров с представянето на сборника, издаден в негова чест.

Академичното сдружение “Бохемия клуб” е основано на 20 септември 1993 г. от група български бохемисти и чехофили. Основна цел на сдружението, което е първо по рода си в България, е да plakat - 020000развива и утвърждава българското познание за Чехия и чехите.

Една знаменита актриса празнувала деветдесетгодишен юбилей. Млада журналистка я посетила у дома й за интервю. С присъщата за младостта лекомислена безцеремонност тя попитала:

– Деветдесет години! Много ли са те, или малко, госпожо?

Достолепната възрастна дама тъжно се усмихнала.

– Мило дете, за живота на една катедралаplakat - 030000 деветдесет години са само кратък миг, но повярвайте ми, за живота на един човек те са цяла вечност.

…Мисля, че същото важи и за съществуването на едно професионално сдружение, каквото е “Бохемия клуб”.”

доц. Янко Бъчваров

Плакатите по случай годишнината на “Бохемия клуб” изработи Тина Хамзе.

   plakat - 040000plakat -010000

plakat 70000plakat50000

plakat60000